FOTO: DRAGIĆINA PROSLAVILA BLAGDAN SVETOG JURE

Datum objave: 23.04.2021   Broj čitanja: 3482
Punih je 96 godina otkad žitelji Dragićine sa svojim fra Gabrom Grubišićem sagradiše kapelicu i staviše u nju moći, dar fra Alojzija Mišića, posljednjeg franjevca biskupa u Hercegovini nakon čijeg je odlaska i krenuo progon fratara koji traje i danas, a samim time i brojne nevolje za zemlju Hercegovu.
FOTO: DRAGIĆINA PROSLAVILA BLAGDAN SVETOG JURE

 

Sliku Svetog Jure za Kapelicu je onih teških godina darovao fra Sebastijan Lesko, dvije udubine s Gospinim i kipom Svetog Ante darovao je Ivan Palac. Godine 1970. kupljeno je zvono od 130 kilograma. Fra Luka Zorić i fra Bernard Marić od ondašnjeg režima bili su proganjani zbog svog pastoralnog rada pa kada se kroz osam mjeseci svake nedjelje počela slaviti misa u Dragićini, dobivaju upozorenje od ondašnjih, komunističih vlasti, a na kraju i zabranu da drže misu na otvorenom jer se okupljao velik broj ljudi.

Radovi na crkvi Svetog Jure počeli su 20. lipnja 1990. godine. Fra Ante Bašić bio je prvi svećenik koji je u novoj crkvici slavio svetu misu.

Sa sveobuhvatnom izgradnjom crkve župnik fra Stanko Pavlović, ranije spomenuti fra Bernard Marić i fra Ante Šaravanja počinju početkom prošlog desetljeća, a danas je ona jedan od najljepših ukrasa župe i općine Grude.

Organizirano selo od konca pretprošle godine ima i Trg Svetog Jure ispred same crkve.

Svetu misu u Dragićini ovog puta predvodili su fra Luka Marić, gorljivi propovijednik koji je još jednom dotaknuo srce i dušu mještana, a koncelebrirali su župnik župe Grude fra Stanko Pavlović, te fra Leonard Hrkać.

Za fotografije se pobrinula ekipa Framosta.Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO