TikTok na sudu zbog prikupljanja privatnih podataka djece

Datum objave: 21.04.2021   Broj čitanja: 268
U tužbi se, osim odštete, traži da tvrtka obriše sve osobne informacije koje je prikupila od djece.
TikTok na sudu zbog prikupljanja privatnih podataka djece

 

TikTok i njegova matična kompanija ByteDance mogli bi se naći u velikim problemima ako britanski visoki sud donese odluku da su povrijedili dječja prava.

 

Naime, na londonskom Visokom sudu podignuta je tužba u kojoj se traži odšteta u visini od nekoliko milijardi funti, zbog navodnog ilegalnog prikupljanja privatnih podataka milijuna djece diljem Europe.

 

Kako je za Reuters objasnila bivša povjerenica za djecu u Velikoj Britaniji Anna Longfield, koja u ovom slučaju zastupa anonimnu 12-godišnjakinju, svako dijete koje je koristilo TikTok od 25. svibnja 2018. godine vjerojatno se našlo na udaru algoritama koji prikupljaju podatke kroz TikTok i prosljeđuju ih nepoznatim trećim stranama.

 

Roditelji i djeca imaju pravo znati ako se privatne informacije, uključujući brojeve telefona, fizičku lokaciju i videosnimke te djece ilegalno prikupljaju, istaknula je Longfield.

 

Uvjerena je da su TikTok (a onda i ByteDance) prekršili britanske i europske zakone o zaštiti privatnih podataka jer su obrađivali podatke maloljetnika bez dostatnih sigurnosnih mjera, transparentnosti ili pristanka njihovih roditelja.

 

U tužbi se osim odštete traži da tvrtka obriše sve osobne informacije koje je prikupila od djece.

 

Procjenjuje se da TikTok u Europi ima oko 100 milijuna korisnika. Koliko od tog broja otpada na djecu, trenutačno je teško reći. No ako sud donese odluku protiv TikToka i odredi odštetu, sva bi djeca korisnici TikToka u Europi mogla imati pravo na odštetu.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio