Pola milijarde KM pomoći za BiH! Među uvjetima za odobrenje i jedan koji se tiče fizičkih osoba pri Centralnoj banci

Datum objave: 08.04.2021   Broj čitanja: 613
BiH bi danas trebala ratificirati sporazum s EU o dobivanju prve polovice od oko pola milijarde maraka makrofinancijske pomoći za suzbijanje posljedica covida, saznaju Nezavisne.
Pola milijarde KM pomoći za BiH! Među uvjetima za odobrenje i jedan koji se tiče fizičkih osoba pri Centralnoj banci


Kako je rečeno, Dom naroda BiH bi u četvrtak trebao glasati i odobriti Memorandum o razumijevanju koji podrazumijeva obvezu provođenja reformi, kao i prihvaćanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

To znači da će BiH konačno, nakon gotovo pola godine bezuspješnih pregovora s MMF-om o novom aranžmanu, prihvatiti aranžman koji podrazumijeva usvajanje nekoliko zakona o električnoj energiji i plinu, objedinjavanje računa fizičkih osoba pri Centralnoj banci BiH i još nekoliko uvjeta.

Do više informacija pokušalo se doći preko Ministarstva financija i trezora BiH, ali oni su samo kratko odgovorili kako je u tijeku proces ratifikacije, te kako to znači da ugovor još nije stupio na snagu.

U Uredu EU u BiH su pojasnili na koji način će funkcionirati mehanizam uvjetovanja dane makrofinancijske podrške s međunarodnim obvezama BiH, prevashodno prema MMF-u.

- Isplata makrofinancijske pomoći će biti izvršena u dvije tranše. Prva tranša nema uvjeta, a bit će isplaćena nakon što BiH završi proces ratifikacije potpisanog Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o zajmu, koji je još u tijeku.

Isplata druge tranše ovisi od niza uvjeta koje BiH treba ispuniti. Uvjeti su navedeni u Memorandumu o razumijevanju i uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti financijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcioniranja tržišta rada.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio