Obilježava se dvadeset godina od napada na Hercegovačku banku!

Datum objave: 06.04.2021   Broj čitanja: 3630
Uništenje Hercegovačke banke (Upad u Hercegovačku banku) bio je projekt slamanja Hrvata Bosne i Hercegovine, a koji je počeo na današnji dan terorističkim upadom vojske u prostorije banke.
Obilježava se dvadeset godina od napada na Hercegovačku banku!

 
Hrvati su bili najbolje organiziran narod, što je međunarodnim protektorima smetalo u njihovom cilju marginaliziranju Hrvata u BiH i pomaganju procesa majorizacije, dekonstituiranja, eliminacije iz političkog i društvenog života. Sprovedeno je nakon što je uspostavljena Hrvatska samouprava koja je odbila poslušnost vlastima u Sarajevu.


Upad u Hercegovačku banku  proveo je tadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrisch uz angažiranje oklopne divizije SFOR-a. Aktiva banke potrošena je na troškove i plaće ostalih djelatnika koje je u banci postavila međunarodna uprava. Građanima i tvrtkama koji su imali deponirana sredstva u banci, kao ni dioničarima, novac nikada nije vraćen.

Napadom na Hercegovačku banku počelo je sustavno slamanje regionalnog hercegovačkog gospodarstva i blokiranje financijskih sredstava i uvođenje privremene uprave. Hrvati se od tog zločina nikad nisu oporavili.

Odmah nakon upada u banku uvedena je privremena uprava, a u BiH ulaze strane banke koje kupuju domaće, pa nije teško zaključiti u čijem je interesu izvršen tenkovski upad u Hercegovačku banku koja je u to vrijeme bila financijski temelj ne samo Hrvata u BiH nego i puno šire.


Kronologija 6. travnja:


Na današnji dan, u ranim jutarnjim satima pripadnici specijalnih postrojba SFOR-a i Federalnog MUP-a s maskama na glavama upali su u sve poslovnice Hercegovačke banke u BiH. Uzimali su sve što se moglo uzeti, a svjedoci pričaju, pojedini napadači na banku uzimali su i novce s poda pošto ih nitko nije kontrolirao. Tada su međunarodni revizori tvrdili da postoje neki tajni računi banke, tzv. off shore, što nikad nije dokazano. Kako su se SFOR-ovci i FMUP ponašali huliganski narod izlazi na ulice. Počinju bitke u Mostaru, Grudama, Širokom Brijegu, Međugorju, dolazi do tučnjave, te paljenja SFOR-ovih automobila, ali i ranjavanja jednog SFOR-ovca u Mostaru. Prosvjedujući protiv nasilničkog ponašanja građani su blokirali sve prilaze gradovima. Obustavljena je nastava u školama. Marko Tokić, predsjednik Hrvatske samouprave u BiH, komentirajući novonastalo stanje rekao je "Federalno koordinacijsko tijelo" osnovano je od strane onih koji su znali da će doći do izvanrednog stanja i namjernog urušavanja javnog reda i mira. Te kako  policija pod nadzorom Hrvatske samouprave može jamčiti sigurnost svim građanima. Oko 20 sati međunarodni predstavnici su uz pratnju SFOR-a napustili mostarski hotel Ero.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO