Katolička Crkva ne može dati blagoslov istospolnim zajednicama

Datum objave: 15.03.2021   Broj čitanja: 655
Vatikan je u ponedjeljak objavio da svećenici i drugi službenici Katoličke Crkve ne mogu blagosloviti istospolne zajednice te da takvi blagoslovi "nisu zakoniti" ako se provode.
Katolička Crkva ne može dati blagoslov istospolnim zajednicama

 


Vatikanski doktrinarni ured, Kongregacija za nauk vjere (CDF), donio je tu odluku kao odgovor na pitanja i poteze u nekim župama da se takvi blagoslovi omoguće u znak dobrodošlice homoseksualnim katolicima, s obzirom na to da Crkva ne dopušta homoseksualne brakove.

 

Papa Franjo odobrio je taj odgovor, rekao je CDF, dodajući kako "nije zamišljen da bude oblik nepravedne diskriminacije, već podsjetnik na istinu liturgijskog obreda".

 

Rečeno je da takvi blagoslovi nisu dopušteni iako su "motivirani iskrenom željom pružanja dobrodošlice homoseksualnim osobama" i pomaganja da odrastu u vjeri.

 

U odluci CDF-a navodi se da, budući da je brak između muškarca i žene sakrament, a blagoslovi su povezani sa sakramentom braka, oni se ne mogu proširiti na istospolne parove.

 

"Iz tog razloga nije dopušteno blagosloviti odnos ili partnerstvo, čak i stabilno, koji uključuje seksualne aktivnosti izvan braka (tj. izvan neraskidive zajednice muškarca i žene), kao što je to slučaj s istospolnom zajednicom", navodi se.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO