Savjeti za jačanje imuniteta prirodnim putem!

Datum objave: 14.03.2021   Broj čitanja: 1018
Infekcije najčešće napadaju osobe s jednoličnom prehranom, osobe starije životne dobi i djecu.
Savjeti za jačanje imuniteta prirodnim putem!


Jedan od glavnih razloga je oslabljeni imunitet, koji je posljedica nedovoljnog unosa hranjivih tvari u organizam. Imunosni sustav sastoji se od organa (koštana srž, timus i limfni čvorovi) razmještenih po čitavom tijelu i stanica koje sudjeluju u imunosnim reakcijama. Kako bi sustav pravilno funkcionirao, nužni su sklad i ravnoteža. Pravilna i kvalitetna prehrana jedan je od najlakših načina jačanja imuniteta; ako organizam opskrbimo potrebnim hranjivim tvarima, možemo smanjiti mogućnost pojave bolesti, a u slučaju da bolest ipak nastupi, možemo ubrzati oporavak. Neki od hranjivih tvari i namirnica koje pomažu ojačati imunitet su vitamini C i D, cink, omega-3 i tamna čokolada.

Vitamin C

Neizostavan i ključan u jačanju imuniteta, a ima i niz drugih prednosti: odgovoran je u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji željeza, a samim time i formiranju crvenih krvnih stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao antihistaminik te na taj način pomaže u olakšavanju simptoma alergija. Ovaj se vitamin još uvijek istražuje i nastoje se otkriti sva njegova ljekovita svojstva.


Vitamin D

 
Dobro je poznat kao 'sunčani vitamin' jer se sintetizira pod utjecajem sunca; riječ je o esencijalnom  mikronutrijentu koji pomaže u jačanju imunosnog, endokrinog, kardiovaskularnog i neurološkog sustava. Vitamin D je u očuvanju zdravlja kostiju podjednako bitan kao i kalcij. Izvrstan izvor vitamina D su losos, sardine i mlijeko.  

 
Cink

 
Cink je esencijalni mineral prisutan u svim organima i tkivima. Najveće koncentracije cinka nalaze se u mišićima i kostima. Jedna od najpoznatijih uloga cinka je doprinos normalnoj funkciji imunosnog sustava. Cink utječe i na stvaranje i aktivaciju bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos cinka negativno odražava na broj i funkciju bijelih krvnih stanica, a samim time i na imunitet.Najbogatiji izvori ovog minerala su morski plodovi i riba, zatim crveno meso i meso peradi, orašasto voće, mahunarke, sjemenke, jaja te mlijeko i mliječni proizvodi. Međutim, ako potrebnu količinu cinka ne možemo dobiti iz prehrane, plazmolizirani biljni kvasac sadrži ovaj važan mineral za jačanje imuniteta. Iza ovog naizgled složenog imena stoji proizvod jednostavnog sastava – Strath. Potpuno prirodan nudi se u obliku sirupa i tableta. 
 
 
Omega-3 masne kiseline

 
I masnoće doprinose imunitetu i općem zdravlju. Naravno,  potrebno je ograničiti unos zasićenih masti i trans masti koje uglavnom nalazimo u prerađevinama mesa te hidrogeniranih masti prisutnih u margarinu i keksima na primjer. No, uz navedena korisna svojstva, masti mogu također uzrokovati i upalna stanja i ugroziti zdravlje srca. Međutim, povećate li unos dobrih masti iz biljnih izvora (laneno i maslinovo ulje, orasi, bademi, bademovo mlijeko) u kombinaciji s plavom ribom (skuša, srdela, inćuni),  omogućit ćete tim tvarima da djeluju protuupalno na organizam što rezultira jačim imunitetom.         

 
Tamna čokolada

 
Jeste li znali da i tamna čokolada pomaže u jačanju imuniteta? Zaista, jer sadrži antioksidans teobromin koji pomaže u jačanju imunosnog sustava tako što štiti tjelesne stanice od slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekule koje tijelo proizvodi kada razgrađuje hranu ili dođe u kontakt sa zagađivačima, koji mogu oštetiti stanice i tako pridonijeti bolesti. Valja imati na umu da je tamna čokolada visoko kalorična te je važno konzumirati je umjereno. Nutricionisti napominju da tamna čokolada mora sadržavati barem 70% kakaa kako bi imala povoljne učinke na zdravlje, piše A-1.hr.
TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO