VIDEO: Guslar s Ledinca opjevao Ratka Perića: 'Vatikan se Perića odriče, svih podvala i njegove priče'

Datum objave: 16.04.2017   Broj čitanja: 35095
Guslari su kroz prošlost opjevali brojne pozitivnosti, ali i negativnosti u društvu, a ovog puta u pjesmi se našao i Ratko Perić iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije koji dva i pol desetljeća, nažalost po hercegovački puk, dosljedno gradi politiku sukoba.
VIDEO: Guslar s Ledinca opjevao Ratka Perića: 'Vatikan se Perića odriče, svih podvala i njegove priče'

 

Upravo o tome ovih dana zapjevao je poznati hrvatski narodni guslar i jedan od najmlađih Marko Čolak. Čolak je guslar iz župe Ledinac, općina Grude, a tekst o ratobornom biskupu napisao je tvorac brojnih stihova koji već polako ulaze u legendu Frano Mikulić Jukić.

 

U stihovima Čolak je opjevao vladavinu biskupa na odlasku (2.2. 2019. navršiti će 75 godina) i njegov odnos prema Međugorju.

 

"Tko to sije od razdora sjeme, i tuče nam orahe od tjeme... niječe Gospu vidioce blati, i okolo praznu slamu mlati... svako malo piše Vatikanu, na njegovu da se stave stranu... neistine iznosi, neznanje, da uništi ovo ukazanje... te napisa drvlje i kamenje, na naš narod i naše znamenje... biskup Perić kompas izgubio, te u krivo sve je nasadio... u narodu samo razdor stvara i okolo crkve nam zatvara... oko župa s fratrima ratuje, kašu muti i zavjeru kuje... ovo malo nesretnoga puka, na stotine stavio je muka... nije njemu naša Gospa kriva, nego novac što mu se ne sliva... u velebne njegove odaje, pa mu ništa drugo ne ostaje... stoga Papa poslanika šalje, jer ovako to ne ide dalje... Vatikan se Perića odriče, svih podvala i njegove priče... Henryk Hoser papine su oči, novim putem Međugorje kroči... na veselje i na ponos svima, a Perića čeka mirovina...", neki su od stihova novog guslarskog hita u Hercegovini, koji je objavljen na Youtubeu.

 

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Grude 17.04.2017 11:41 sati
  Nemojte stavljat sliku biskupa Perića uvjek se poplašim kad ga vidim.
 • BAJA17.04.2017 11:32 sati
  Kakva je reakcija na pjesmu ledinačkog župnika.
 • fra Mile17.04.2017 00:38 sati
  Idi Ratko nek ti je Bog i Gospa na pomoci...
 • Jozo16.04.2017 23:46 sati
  Svaka cast
 • Ero16.04.2017 23:38 sati
  Kome Jukić napiše pjesmu taj se ne mora plašit da će proć neopaženo. Frano je gromada u spisateljskom smislu Hercegovine i britak je na jeziku, tako potreban u vremenima kad je šutnja zlato pa čak i kad je nepravda u pitanju. Mali Čolak ima čist glas, razumljiv i zato mi je drago. A i ima onu dozu drskosti i hrabrosti koju mora imat onaj koji hoće uspjet. Čestitke na suradnji
 • Fra fratar16.04.2017 22:49 sati
  Svaka čast
 • Dobar16.04.2017 20:57 sati
  Dobar
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO