Ekskluzivno objavljujemo pismo generala Mije Jelića HNS-u: 'Pomagao sam svojim kolegama braniteljima, bez obzira na posljedice'

Datum objave: 29.03.2017   Broj čitanja: 5143
Umirovljeni general HVO-a i HV-a Zlatan Mijo Jelić poslao je pismo Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koje ekskluzivno donosi portal Grude.com, a u kojem se osvrnuo na temu o kojoj je Predsjedništvo HNS-a između ostalog raspravljalo na posljednjoj sjednici, a to je nastup generala Jelića u emisiji „Iza zavjese“.
Ekskluzivno objavljujemo pismo generala Mije Jelića HNS-u: 'Pomagao sam svojim kolegama braniteljima, bez obzira na posljedice' General Jelić u pismu je upoznao HNS-ovce da je 15 godina vođena istraga protiv njega i desetaka hrvatskih branitelja. Također, odgovorio je i što je on činio za hrvatske branitelje i na koji način je pomagao obranu generala Ante Gotovine, Paške Ljubičića, Darija Kordića i drugih hrvatskih branitelja.PISMO PORTAL GRUDE.COM DONOSI U CIJELOSTI:Poštovani članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora,
Koristim prigodu obratiti vam se vezano za sjednicu Predsjedništva HNS-a od 20.03.2017.godine na kojoj ste u točki "Analiza stanja braniteljske populacije" raspravljali i komentirali moj nastup u emisiji "Iza zavjese" prvoga programa HRT-a od 15.03.2017.godine koju je vodio gospodin Tihomir Dujmović.Neki od vas su postavljali pitanja u smislu gdje sam ja bio i što sam radio po pitanju ove problematike dok meni nije podignuta optužnica. Ja vam želim odgovoriti na ovo i još neka pitanja vezana za ovu problematiku.
Prije podizanja optužnice,skoro 15 godina je vođena istraga protiv mene i desetine drugih hrvatskih branitelja.Sve te godine sam bio pod ogromnim pritiskom kao i moja obitelj koja je bila pod velikim stresom koji se odrazio i na zdravlje članova uže moje obitelji, ali bez obzira na pritiske i posljedice neprekidno sam bio uključen pomažući mnoge obrane hrvatskih branitelja protiv kojih su vođeni ili se još vode procesi u Den Haagu ili pred sudovima u BiH. U nekim procesima sam aktivno sudjelovao u pripremama obrana a u dva navrata sam bio i svjedok obrane u Den Haagu 2002. i 2010.godine za više njih sam prikupljao materijalnu i financijsku pomoć kao i za njihove obitelji koje su bile egzistencijalno ugrožene. Na jedan od ovih navedenih načina sam pomagao obranama Darija Kordića, Ante Furundžije, Paške Ljubičića, Ante Gotovine, Marka Make Radića, kao i šestorici hrvatskih uznika koji se sada nalaze u Den Haagu, i drugim javnosti nepoznatim braniteljima.Svi moji navodi su provjerljivi kod navedenih ili njihovih obitelji.Dragi prijatelji, vi znate jeste li nekome pomagali i pomogli u ovim procesima i ako jeste hvala vam, a ako nise ni sada nije kasno se uključiti.Više puta razgovarali smo sa visokim dužnosnicima HNS-a kao i sa nekim predstavnicima braniteljske populacije pri HNS-u, te molili za pokretanje parlamentarne rasprave svih hrvatskih zastupnika u parlamentarnim institucijama BiH i Federacije BiH o postupanju pravosuđa BiH koje primjenjuje retroaktivno Kazneni zakon od 2003. godine za djela od 1991.do 1995. godine i uporabljuje različite pravne kvalifikacije za navodno slična kaznena djela, a po pravilu na štetu hrvatskih branitelja.


Također smo razgovarali da se financijski pomognu obrane branitelja protiv kojih se vode procesi i da se kroz zapošljavanje članova obitelji pomogne braniteljima kojima su obitelji egzistencijalno ugrožene.Još nikakva organizirana rasprava nije pokrenuta na parlamentarnoj razinim, a pomoć obranama i ugroženim obiteljima svela se na rijetke primjere lokalnih zajednica u sukladnosti sa njihovim mogućnostima. Nije nam ni shvatljivo niti prihvatljivo da se ovi zahtijevi kao i zamolbe za materijalno-financijsku pomoć obranama branitelja i zapošljavanje članova njihovih obitelji koje su egzistencijalno ugrožene, jer se vode procesi protiv njihovih staratelja i hranitelja, tretiraju kao procesi koji stvaraju političke podjele.Mi želimo suprotno, kroz dijalog i informiranost osnažiti političko jedinstvo identificiranjem problema koji se ne bi smjeli koristiti za unutarstranačka prepucavanja i dnevnopolitičko politikanstvo, jer smo više nego duboko uvjereni da se radi o općem nacionalnom, a ne o stranačkom interesu bilo koje stranke, branitelji nisu vodili osobne i privatne ratove i ne smiju se prepustiti u procesima samima sebi i svojim obiteljima.Mi ćemo i dalje nastaviti upoznavati hrvatsku javnost o ovim procesima i problemima sve dok hrvatski branitelji ne budu imali jednak status pred pravosudnim institucijama u BiH kao i pripadnici drugih vojnih formacija, i dok se ne procesuiraju zločini nad Hrvatima u BiH u Domovinskom ratu.
U nama postoji nada za aktivnije i učinkovitije uključenje svih vas u rješavanje ovih problema i na taj način pokazivanje jedinstva u cilju zaštite karaktera Domovinskog rata i hrvatskih branitelja jer je isti bio pravedan i osloboditeljski, nikako agresorski i zločinački.Od srca vam želim razumijevanje,
general-bojnik
Zlatan Mijo Jelić

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • sred.bosna30.03.2017 10:25 sati
    E moj generale Mijo, nama su SMRTNI neprijatelji HRVATINE- naravno lažne jer su sami sebe proglasili ili su ih isti kao oni proglasili našim predstavnicima u vlasti na svim razinama BiH. Istina i mi smo u tome sudjelovali svojim ne činjenjem ili čak, u određenom razdoblju, i činjenjem tako što smo im dali potporu: primjer HDZ Široki je doveo, davno, Čovića i čovčiće -čitaj nudiguze, jaslare, sinekuraše i sl karaktere provo na čelo stranke HDZ BiH pa onda i na visoke pozicije u upravi na svim razinama.Da ne spominjem izdajnike iz tzv Alijanse za promjene 201/2 i Platforme 2010/14 god koje je na razini FBiH na vlast dovelo visoko plaćeno smeće. Od njih kao takvih nisam niti očekivao ništa i nismo niti mi glasovali za njih. čoviča i čočiće s opisanim karakterima ste vi iz zapadne Hercegovine instalirali i sada vam se obija o glavu. I ne samo to ta bulumenta je radi osobnih interesa često i sitnih i sinekura iz trgovali prava Hrvata usvajajući zakone koji su samo pisani za PRIVATNE interese pojedinaca i skupina tako i ovaj zakon koji spominješ usvojili a alibi je eto neko tražio od njih.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO