Liječnik upozorava: Ovo je mnogo ozbiljniji problem od koronavirusa

Datum objave: 16.02.2021   Broj čitanja: 903
Pandemija Covida-19 je za nešto više od godinu dana u svijetu odnijela 2,3 milijuna života.
Liječnik upozorava: Ovo je mnogo ozbiljniji problem od koronavirusa

 

Ta brojka je zanemariva kada se uzmu brojevi bolesti čiji je uzročnik pušenje godišnje umire 7,2 milijuna ljudi, navodi turski specijalista pulmologije Muhammed Emin Akkoyunlu.

 

Akkoyunlu, pulmolog sveučilišne bolnice Medipol Mega u Istanbulu, u razgovoru za Anadoliju ističe da je pušenje jedan od najvećih problema čovječanstva već 150-200 godina i da Svjetska zdravstvena organizacija pušenje ocjenjuje kao epidemiju i bolest.

 

Uzimajući za primjer svoju zemlju, Akkoyunlu navodi da se u Turskoj godišnje potroši 15 milijardi dolara na pušenje i bolesti koje ono izaziva, dok u svijetu taj broj prelazi bilion dolara, piše N1.

 

“Pušenje svake godine ubije 7,2 milijuna ljudi u svijetu, dok je koronavirus, koji je zahvatio cijeli svijet, za godinu i dva mjeseca ubio 2,3 milijuna ljudi. Kada usporedimo pušenje i COVID-19, jasno je da pušenje predstavlja mnogo ozbiljniji problem”, rekao je Akkoyunlu.

 

Podsjeća da je pušenje uzročnik gotovo svih kardiovaskularnih bolesti, te dodaje da su i sve vrste karcinoma povezane s pušenjem.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio