U Zagrebu obilježena 76. obljetnica ubojstva franjevaca i puka Širokog Brijega

Datum objave: 08.02.2021   Broj čitanja: 450
fra Svetozar Kraljević usporedio je prošlu stvarnost u Hercegovini s današnjom u stvarnosti u Zagrebu vezano uz epidemiju i potrese istaknuvši kako hrvatski narod nakon proživljenih patnji izaći još snažniji.
U Zagrebu obilježena 76. obljetnica ubojstva franjevaca i puka Širokog Brijega

 

U organizaciji Franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi i Zavičajne zajednice Široki Brijeg(ZZŠB) u Zagrebu u nedjelju 7. veljače 2021. u 18 sati obilježena je 76. obljetnica stradanja franjevaca i puka u sklopu događaja "Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega" u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

 

Svetu misu predvodio je dr. sc. fra Ante Bekavac, asistent pri Katedri moralne teologije na Katoličko bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uz koncelebraciju četvorice svećenika. Osvrnuo se na nemile događaje u veljači '45 na Brijegu i cijeloj Hercegovini u Drugom svjetskom ratu te objasnio da nijedna ideologija ne može zatrti vjeru i Božju volju i da širokobriješki mučenici mogu biti uzor vjere.

 

Prije svečanog blagoslova, domaćin fra Svetozar Kraljević, gvardijan franjevačkog samostana u Dubravi uputio je riječi pozdrava gradonačelniku Milanu Bandiću, svećenicima i vjernicima podrijetlom iz Širokog Brijega, Hercegovine, ali i mnoštvu Zagrepčana prijatelja Širokobriježana i štovatelja pobijenih širokobrijeških fratara i puka.

 

Fra Svetozar je istaknuo kako je mučenička smrt hercegovačkih franjevaca i ubojstva preko 23.000 hrvatskih civila u Hercegovini u poraću potaknulo demografsku obnovu i kasniji procvat Hercegovine. Usporedio je prošlu stvarnost u Hercegovini s današnjom u stvarnosti u Zagrebu vezano uz epidemiju i potrese istaknuvši kako hrvatski narod nakon proživljenih patnji izaći još snažniji.

 

Uvod u dan sjećanja bila je trodnevnica. Svetu misu prvi dan trodnevnice predvodio je fra Josip Serđo Ćavar, a druga dva dana fra Franjo Vuk.

 

Zbog epidemioloških mjera i uputa stožera CZ ove godine nije bilo tradicionalnog druženje u dvorani samostana.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio