NAJAVA: Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

Datum objave: 01.02.2021   Broj čitanja: 585
Na Širokom Brijegu uobičajeno će 4. – 7. veljače biti održani »Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u povodu 76. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.
NAJAVA: Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca


Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Sve će zemaljskim vezama (92.7, 93.1 i 102.3 MHz) te preko interneta uživo prenositi Radiopostaja Široki Brijeg (www.radiosirokibrijeg.com).

 

Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. Kroz prva tri dana predvode ih zlatomisnici rodom iz župe Široki Brijeg. U 17.30 je molitva krunice, a u 18.00 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Iza sv. mise 4. veljače bit će i Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Prvoga dana sv. misu predvodi i na njoj propovijeda fra Karlo Lovrić, sutradan fra Vitomir Musa, a preksutra fra Dane Karačić.

 

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na »X. natječaju« s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

 

Vicepostulator će 5. veljače u 10.00, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću ubijen svaki 10. Hrvat iz Hercegovine.

 

Četvrtoga dana, na sami dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

 

Prije toga, u 14.00 vicepostulator fra Miljenko Stojić sačekat će »Mimohod sjećanja« vjernika od različitih spomenika njihovim pobijenima do ratnog skloništa. S njima će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega.

 

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk«, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao »Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja«, što ga je proglasila Zapadno-hercegovačka županija. Sve će se odvijati u sklopu važećih mjera nadležnih civilnih vlasti u ovoj pandemiji, kao i preporuka mjesnoga Ordinarija glede liturgijskog slavlja.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ivan01.02.2021 12:05 sati
    Pokoj im duši laka im ova zemlja 🙏🙏🙏
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio