mons. Tomo Vukšić predvodio misu na 27. obljetnici osnutka 3. Gardijske brigade HVO-a Jastrebovi

Datum objave: 18.01.2021   Broj čitanja: 582
Sjećanje na sve naše postrojbe HVO-a ćemo nastojati sačuvati osnivanjem i muzeja HVO-a..
mons. Tomo Vukšić predvodio misu na 27. obljetnici osnutka 3. Gardijske brigade HVO-a Jastrebovi

 

Okupljanjem nekadašnjih pripadnika, polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja Mati Lučiću Maturici u vojarni koja nosi ime ovog heroja Domovinskog rata, te misom zadušnicom koju je u kiseljačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni apostolski upravitelj u BiH i vrhbosanski nadbiskup koadjutor, u Kiseljaku je obilježena 27. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade HVO-a Jastrebovi.

 

Program obilježavanja koji je ove godine prilagođen epidemiji koronavirusa počeo je svečanim postrojavanjem pripadnika 2. pješačke bojne, postrojbe Oružanih snaga BiH koja je stacionirana u kiseljačkoj vojarni, a koja je ujedno i organizator obilježavanja 27. obljetnice osnutka 3. GB Jastrebovi, piše Večernji list.

 

Nakon što je bojnik Ilija Miličević podnio prijavak general bojniku Ivici Jurkiću, zamjeniku zapovjednika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH i Miji Krešiću, zamjeniku ministra obrane BiH, odata je dužna počast poginulim pripadnicima HVO-a. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća žrtvi koju su podnijeli poginuli pripadnici Brigade poklonili su se njihovi suborci i ratni zapovjednici, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, hrvatski politički predstavnici kao i pripadnici postrojbi Oružanih snaga BiH koje baštine tradiciju HVO-a.

 

„Svaka obljetnica prilika je odati počast našim poginulim braniteljima ali i duboko u naše pamćenje urezati sve ono što su pripadnici postrojbi čiju obljetnicu osnutka obilježavamo dali u obrani svojeg naroda. U tom smislu doprinos Jastrebova je nemjerljiv i ogleda se u hrabrosti njezinih pripadnika kao i materijalno tehničkoj spremnosti odgovoriti svim zadaćama pred kojima su se našli“, kaže brigadir Marin Pažin, zapovjednik 1. Pješačke gardijske pukovnije OS BiH, postrojbe koja baštini tradiciju HVO-a.

 

„Ja kao bivši pripadnik 2. Gardijske brigade HVO-a obljetnicu osnutka 3. GB doživljavam kao obljetnicu sestrinske postrojbe s kojom smo u ratu sve dijelili, od kreveta do naoružanja. To je uistinu jedan poseban osjećaj, a sjećanje na sve naše postrojbe HVO-a ćemo nastojati sačuvati osnivanjem i muzeja HVO-a čiji će jedan dio biti i ovdje u Kiseljaku u ovoj vojarni. Vjerujem da će postati omiljeno okupljalište veterana 3. GB Jastrebovi“, poručio je general bojnik Ivica Jurkić, zamjenik zapovjednika ZZ OS BiH.

 

Na doprinos pripadnika HVO-a u opstanku hrvatskog naroda u BiH kratko se osvrnuo i Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane BiH. „Ratni put 3 GB Jastrebovi zaslužuje iznimno poštovanje i ovo su prilike kada na njega treba podsjetiti i o njemu govoriti s ponosom“, kazao je uz ostalo Krešić. Podsjećamo, 3. Gardijska brigada HVO-a Jastrebovi utemeljena je u najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.

 

Uz još tri gardijske brigade HVO-a, „Jastrebovi“ su činili okosnicu obrane Hrvata u BiH, a sudjelovanjem njezinih pripadnika u zajedničkim vojno-redarstvenim akcijama kao što od Cincara i Maestrala do Južnog Poteza, Bljeska i Oluje, „Jastrebovi“ su dali ogroman doprinos i oslobađaju okupiranih područja Republike Hrvatske te stvaranju uvjeta za prestanak ratnih sukoba u BiH.

 

Priznanje za nemjerljiv doprinos gardijskih brigada HVO-a u Domovinskom ratu odao je ovih dana i predsjednik RH Zoran Milanović koji je gardijskim brigadama HVO-a ovih dodijelio odličja.

 

Na ovaj način odlikovao je i sve pripadnike „Jastrebova“. „To je zapravo priznanje svim postrojbama HVO-a u središnjoj Bosni koje su bile u zoni odgovornosti Zbornog područja Vitez. Nakon 25 godina naš ogroman doprinos u Domovinskom ratu je priznat i ostat će zapisan u povijesti zbog iznimnog doprinosa ostanku i opstanku hrvatskog naroda u središnjoj Bosni, BiH ali i stvaranju Hrvatske“, kaže general Ilija Nakić, ratni zapovjednik 3 GB Jastrebovi koji je preuzeo odličje u ime svih pripadnika Brigade.

 

Pripadnici 2. pješačke bojne predvođeni zapovjednikom Ilijom Miličevićem generalu Nakiću uručili su umjetničku sliku s motivima „Jastrebova“, rad volontera HVO-a iz Bugojna.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Goran18.01.2021 18:58 sati
    Pozdrav svim jastrebovima ppseban pozdrav satniku Želji Katani kapa do poda
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio