Greške kojima djeci rušimo samopouzdanje

Datum objave: 17.01.2021   Broj čitanja: 574
Svaki roditelj želi najbolje svojoj djeci, želi da se djeca osjećaju dobro.
Greške kojima djeci rušimo samopouzdanje

 

Istraživanja pokazuju kako su samouvjerenija djeca manje anksiozna, bolji su učenici, otpornija su i imaju zdravije međuljudske odnose.

 

Amy Morin, psihoterapeutkinja i autorica popularne knjige “13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade”, ukazala je na sedam najvećih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje djece.

 

Dozvoliti djeci da bježe od odgovornosti

Možda vam se čini kako će recimo, bavljenje kućanskim poslovima dodatno opteretiti vašu djecu, no obavljanje kućanskih poslova zapravo pomaže djeci da postanu odgovorni. Pomaže im da razviju osjećaj sposobnosti i postignuća, a sebe vide kao sposobne i kompetentne, piše she.hr.

 

Ne dozvoliti im da prave greške

Teško je gledati kako vaše dijete ne uspijeva u obavljanju nekih zadataka ili je odbijeno ili nešto zabrlja. Nerijetko roditelji žele spasiti djecu od neuspjeha, no štiteći uskraćujete im priliku da se bore i uzvrate. Greške mogu biti njihovi najveći životni učitelji.

 

Štititi ih od njihovih emocija

Prirodan poriv je da želite razveseliti djecu kad su tužna ili ih smiriti kada su ljuti. Način na koji reagiramo na njihove emocije imaju veliki utjecaj na razvoj njihove emocionalne inteligencije i samopoštovanja. Pomozite im prepoznati što to pokreće njihove emocije i naučite ih kako da ih sami kontroliraju.

 

Poticanje mentaliteta žrtve

Umjesto da govorite djeci da nešto ne mogu ili da im nešto ne možete priuštiti, ohrabrujte ih da poduzimaju neke pozitivne korake. Djeca koja prepoznaju svoje izbore u životu imaju više samopouzdanja i optimističniji su po pitanju stvaranja bolje budućnosti za sebe.

 

Prekomjerno zaštitnički nastrojeni

Gledajte na sebe kao na vodiča, a ne kao zaštitnika. Dozvolite svojoj djeci da dožive i osjete život.

 

Očekujete perfekciju

Visoka očekivanja su zdrava, ali ako previše očekujete osjetit ćete neke posljedice. Kada djeca vide da od njih previše očekuje, možda se neće ni truditi ili će se osjećati kao da se nikada u ta očekivanja neće uklopiti.

 

Kažnjavanje, a ne discipliniranje

Djeca moraju naučiti da neki postupci dovode do ozbiljnih posljedica. Ali postoji velika razlika između discipline i kazne. Djeca koja su disciplinirana misle – napravila sam loš izbor. Djeca koja su kažnjena misle – ja sam loša osoba. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio