Čovjek koji je izvršio obdukciju tijela Lane Bijedić otkrio gdje se pogriješilo

Datum objave: 30.12.2020   Broj čitanja: 12942
Nepuna dva mjeseca, koliko je prošlo otkad su iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije službeno zatražili angažman John Clark, forenzičkog vještaka za patologiju Sveučilišta u Glasgowu...
Čovjek koji je izvršio obdukciju tijela Lane Bijedić otkrio gdje se pogriješilo

 

...u vezi sa slučajem misteriozne smrti Mostarke Lane Bijedić (19), iz ove pravosudne institucije jučer je potvrđeno da su zaprimili nalaz i mišljenje ovog britanskog stručnjaka, piše Dnevni avaz.

 

– Analizirajući i obrazlažući svaku pojedinačnu tjelesnu ozljedu, vještak je zaključio da priroda unutarnjih i vanjskih prisutnih ozljeda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je Lana Bijedić bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom – rekao je Josip Aničić iz Tužiteljstva ZHŽ-a.

 

Također, Clark je, ispričao je Aničić, pozivajući se na dugogodišnje iskustvo, naveo da nije neobično kod slučajeva kao što je konkretni vidjeti relativno malo vanjskih ozljeda, posebno ako je riječ o padu na relativno meku površinu, kao što je vegetacija ili voda, ali ipak s velikim i fatalnim unutrašnjim oštećenjem.

 

– Unutarnje ozljede su više navodile na ozljede nastale deceleracijom, onom vrstom ozljeda koje uzrokuje naglo zaustavljanje pri udaru tijela koje se kreće – kazao nam je Aničić.

 

Iako Clark nije iznosio kvalifikaciju djela, njegov nalaz je, praktično, suprotstavljen onom koji je sačinio dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, a nakon čega je, podsjetimo, izneseno da je nesretna djevojka „udarana, davljena i bačena u rijeku“ te se ovaj slučaj vodi kao ubojstvo.

 

– Da, imamo, praktično, dva suprotstavljena nalaza, ali istražne radnje još nisu okončane. Nastavljamo raditi na ovom slučaju, vidjet ćemo što ćemo dalje poduzeti, o tome u ovom trenutku ne bih govorio – istaknuo je Aničić.

 

Dr. Damjanjuk: Ozljede glave tipične za udarce pesnicom

 

S druge strane, dr. Damjanjuk je jučer kazao da ostaje pri svom nalazu koji je sačinio nakon obdukcije.

 

– Izuzetno cijenim i poštujem Clarka, međutim, mislim da je vrlo nezahvalno sačinjavati nalaz na osnovu foto i druge dokumentacije. Nije isto gledati ozljede na fotografijama i onako kako se to radi tijekom procesa obdukcije. Na koncu, ja u svom nalazu, a tako smo svi mi naučeni, nigdje nisam naveo da je riječ o ubojstvu. To bi, valjda, istraga trebala pokazati. Međutim, ja se ne mogu složiti s tim da su ozljede nastale usred pada s visine. Pazite, riječ je o visini od 110 metara. S druge strane, koliko mi je poznato, tijekom očevida nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati usljed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi, s promjerom od tri metra, kada se, je li, uzmu u obzir svi parametri. Nadalje, povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi su tipične za udarce pesnicom ili nogom. Iskreno, volio bih da se taj slučaj, koji je izuzetno kompleksan, riješi. Po meni, greška je načinjena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira – ispričao nam je dr. Damjanjuk.

 

Nejasne okolnosti

 

Tijelo nesretne Bijedić je pronađeno 6. listopada prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku.

 

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod potpuno nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio