12. GRUDSKI PEČAT: FRA BERNARD MARIĆ posthumno OSOBA GODINE

Datum objave: 29.12.2020   Broj čitanja: 6282
Uredništvo portala Grude.com, nekad pod imenom Boboska.com, je na temelju cjelogodišnjeg rada i istraživanja i na temelju prijedloga posjetitelja kao i čitanja tekstova gdje se spominju glavni akteri, biralo osobe godine u šest kategorija.
12. GRUDSKI PEČAT: FRA BERNARD MARIĆ posthumno OSOBA GODINE


Prvi izbor održan je za 2009. godinu krajem iste te godine, a sada smo na kraju 2020. godine. i donosimo vam imena i prezimena, te profile osoba godine u kategorijama 12. Grudskog pečata: “Politika”, “Gospodarstvo”, “Sport”, “Kultura”, "Ponos Gruda" i “Osoba godine”.

 


Osoba godine u kategoriji POLITIKA za 2020.: Ružica Mikulić – Ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a

 

 

Žena na čelu jednog od najsloženijih resora. Unatoč raznim strujama koje je imala protiv sebe, pa i teškim napadima onih koji su dosad bili povlašteni u odnosu na neke druge kad je, primjerice, nabavka udžbenika u pitanju, Ružica Mikulić napravila je velik posao. Prva je ministrica koja je uvela besplatne udžbenike za učenike. Tako su u školskoj 2020./21. godini školski udžbenici bili besplatni za učenike od 1. do 7. razreda, a općenito je sustav rasterećen pa je manje više sve poznato, dok je u nekim ranijim vremenima bilo slučajeva da učenici tjednima nisu znali koju knjigu kupiti iz određenog predmeta. Štrajk prosvjetnih djelatnika koji je bio aktualan skoro svake školske godine, u njezino vrijeme skoro nitko i da spominje. Posebno je složena za Ministarstvo obrazovanja ZHŽ-a ova 2020. godina kad je trebalo naći koncept kombinirane nastave, a i to se provelo u ZHŽ-u. Ne zanemaruje ni znanost ni kulturu koja je prije pandemije koronavirusa doživljavala intenzivan rast, a sport za kojeg je također zadužena "profesionalizirala" je na amaterskoj razini pomogavši male kolektive koji rade u otežanim uvjetima, ali koji su inkubator talenata. Svjesna je da u politici nije lako, osobito kada se radi o ženi što određene "jače" kadrove dodatno osokoli, međutim Ružica Mikulić uspješno odolijeva napadima, ne dopuštajući da je oni uklone od cilja kojeg je zacrtala, a to je uspješniji ZHŽ i uspješan resor kojim rukovodi.

 

Pobjednici u kategoriji POLITIKA

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Viktor Marić; Načelnik općine Grude
2010. Josip Šimić; Predsjednik Općinskog vijeća u Grudama
2011. Dražen Vrdoljak; Predsjednik MZ Drinovci
2012. Ljubo Grizelj; Načelnik općine Grude
2013. Ivan Šimić; Politički analitičar i autor knjige "Hercegovac s razlogom"
2014. Draženko Vranješ; Predsjednik Općinskog vijeća u Grudama
2015. Marjan Tomas; Načelnik općine Vladisavci (R. Hrvatska)
2016. Ljubo Grizelj; Načelnik općine Grude
2017. Gordana Iličić; Predsjednica Centra za politološka istraživanja FFMO-a
2018. Andrija Mikulić – Predsjednik Skupštine Grada Zagreba i prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a
2019.
Tomislav Pejić – Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a

 

Osoba godine u kategoriji GOSPODARSTVO za 2020.: Andrija Šimić - Vlasnik pomorske agencije Simmor u Hrvatsku doveo jahte vrijedne više od milijardu eura

 

 

Slavno Šimića ime od Alagovca se raširilo po cijelome svijetu. Potomaka legendarnog hajduka Andrijice nema gdje nema, a zanimljivo je da svi ostave dubok trag u svojim branšama. A iako bi morski turizam i biznis s megajahtama bili posljednje što bismo povezali s nekim iz Gruda, izgleda da smo se prevarili. Jer kako drukčije objasniti Andriju Andrijicu Šimića, ali onog suvremenog. O pomorcu, kapetanu i poduzetniku grudskih korijena pišu hrvatski i talijanski mediji. Dobitnik je godišnje državne nagrade za doprinos razvitku pomorskoga gospodarstva u Hrvatskoj. Prema njegovoj viziji transformiran je "plovni park" riječke rive i danas je Rijeka jedan od nautičkih centara za megajahte, a dok su u ovoj 2020. Španjolska i Francuska zabilježile ogroman pad uplovljavanja o riječkom čudu koje korona nije zaustavila piše i Bloomberg. Čovjek koji je sa svojom agencijom doveo jahte vrijedne više od milijardu eura živi na relaciji Hrvatska - Italija, a dok je baka Darinka bila živa u Grude je dolazio i po 10 puta godišnje. Iako u Grudama nema mogućnosti za dovođenje jahti (ne zazivamo ništa, s obzirom da nas ništa ne može iznenaditi pa ni da dramatično naraste razina vode oko grudskog Otoka i sve poplavi) Šimićevi savjeti su zlata vrijedni i apsolutno tko ovdje želi razvijati turistički biznis njegove intervjue, kolumne, osvrte... treba pročitati. I u ovom trenutku dok ga biramo za gospodarstvenika godine, Šimić već plovi nekim novim morima. Svojim Grudama dolazit će i dalje povremeno, a u duboko kasnim godinama, što i on, a i mi mu sami želimo, doći će na Kulinu. "Ljudi koji znaju gdje je, znaju da se otamo pruža predivan pogled na Grude...", kazao nam je svojevremeno Andrija Šimić, gospodarstvenik godine 2020.

Pobjednici u kategoriji GOSPODARSTVO

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Petar Ćorluka; Violeta
2010. Stipe Vranješ; Grafotisak
2011. Marinko Zadro; Grudska pivovara
2012. Marija i Petar Ćorluka; Dom za starije i nemoćne osobe "Vita"
2013. Stipe Vranješ; Grafotisak
2014. Mladen Alpeza; Franck-Trgovina d.o.o Grude
2015. Nikola Žulj; Mina d.o.o
2016. Miro Palac; Autoherc, Autopoduzeće Imotski, TSP
2017. Rosan Šimić; Bili Brig
2018. Miro Perić – TP Drinovci
2019.: Marko Josip Andrijanić – Enikon Aerospace

 

Osoba godine u kategoriji SPORT za 2020.: Josip Ćorluka, nogometaš Zrinjskog i reprezentacije BiH

 

 

I u pandemijskoj godini grudski sportaši ostvarivali su zapažene uspjehe. Međutim, jedan će ovu godinu pamtiti kao jednu od svojih najboljih, i na profesionalnom i na privatnom planu. Josip Ćorluka nogometaš iz Gruda u siječnju ove godine pojačao je Zrinjski. Iako je na poziciji desnog beka kod Plemića kandidiralo više nogometaša, mladić iz Gruda je isplivao, bio sjajan na treninzima i izvrsno koristio one prve minute koje su mu davali u mostarskom šampionu i najtrofejnijem bh. klubu, da bi u ovoj sezoni postao standardan. Osim što je rješavao obrambene zadaće, sjajan je bio i u napadu, gdje je i asistirao i zabijao kada je trebalo, a suradnja s Bilbijom i Filipovićem na terenu je odlična. I kao nagrada za sav trud došao je i poziv u reprezentaciju BiH. Iako se legendarni nogometaš i trener Dušan Bajević nije proslavio na klupi Zmajeva, otkrio je mladog Gruđanina i pozvao ga u reprezentaciju BiH što su pozdravili mnogi sportski analitičari vidjevši Ćorlukinu požrtvovnost. Nastupio je čak i protiv velike Italije, jedne od najjačih nogometnih nacija na svijetu. Apsolutno godina za pamćenje za mladoga asa pred kojima je, ako ga zdravlje posluži, još puno dobrih godina.

Pobjednici u kategoriji SPORT 

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Rafael Mikulić; Predsjednik TK Grude i vlasnik terena u Grudama
2010. HŽRK Grude
2011. HKK Grude
2012. Andrija Ćorluka; Boćarski šampion
2013. Ana Marija Šimić i Josipa Braćić; Rukometašice HŽRK-a Grude Autoherc
2014. Mirko Marić; Nogometaš "NK Lokomotiva"
2015. Josipa Braćić; Rukometašica HŽRK Grude Autoherc
2016. Josip Majstorović; Predsjednik udruge sportskih ribolovaca “Amur”, bh. rekorder u sportskom ribolovu
2017. Ante Ćorluka; Futsal reprezentativac Hrvatske, nogometaš Split Tommyija

2018. Zvonimir Boban – Savjetnik predsjednika FIFA-e, bivši nogometaš
2019.
Zdravko Miloš – Kapetan Boćarskog kluba Grude i legendarni golman Bekije

 


Kultura: Julienne Bušić, spisateljica, esejistica i prevoditeljica

 

 

Američko-hrvatska prozna spisateljica, esejistica i prevoditeljica. Rođena je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je započela studij koji je nastavila u Europi. Magistrirala je njemački jezik i lingvistiku. Široj javnosti poznata je po svojem braku sa Zvonkom Bušićem i njihovom zajedničkom nastojanju da svijet upoznaju s problemima s kojima su se susretali Hrvati u Jugoslaviji. Julienne je zbog bacanja letaka (1970.) i sudjelovanja u otmici aviona (1976.)boravila u zatvorima (najprije u jugoslavenskom, a potom i u američkim zatvorima u kojima je provela trinaest godina). Njezini su tekstovi objavljivani u brojnim američkim (Verbatim, Inside, The Bridge, Gobshite Quarterly), ali i hrvatskim listovima (Jutarnji list, Večernjilist, Vjesnik). Njezin književni prvijenac, Ljubavnici i luđaci,dobio je nagradu Društva hrvatskih književnika 1997. godine i nagradu fra Lucijan Kordić koja se dodjeljuje svake četiri godine književnim djelima čija je tematika vezana za život Hrvata i Hrvatica izvan domovine. Izuzev ove knjige, Bušić potpisuje i romane Tvoja krv i moja (2008.)i Živa glava (2012.), a 2014. godine dovršila je memoare Zdravo oko sjećanja, svoga supruga Zvonka Bušića Taika. Njen život izučava se na fakultetima, a upravo gornje crtice iz njenog profesionalnog života kojim je obogatila kulturu Hrvata napisala je Ines Buntak u svom diplomskom radu. Iako ima titulu Počasne Gruđanke, ona je i srcem i dušom Gruđanka - Goričanka.

Pobjednici u kategoriji KULTURA

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Mario Bušić; Predsjednik Matice hrvatske Grude
2010. Andrijana Mlinarević Cvetković; Likovna umjetnica
2011. Mario Bušić; Predsjednik Matice hrvatske Grude
2012. Ante Pejić; Predsjednik Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika
2013. Mile Pešorda; Književnik
2014. Jure Miloš; Etno glazbenik, organizator 'Božićnog sila braće Miloš'
2015. Anamaria Alpeza; Autorica romana “Ti si moj anđeo”
2016. Brane Zorić; Pjevač u bendu "Nešto između"
2017.: Jerko Sesar; Predsjednik HKUD Hercegovac

2018. Milka Tica - Književnica
2019. Tomislav Matković – Radijski voditelj, čuvar gange

 


Ponos Gruda: Dom zdravlja Grude

 

Treba li išta posebno dodati? Ponos Gruda dosad su bili pojedinci ili organizacije, ali većina naših čitatelja dojma je da je ovo jedna od najboljih organizacija općine Grude. Ono što se ne može osporiti kolektivu Doma zdravlja Grude od prve žene na čelu ove zdravstvene ustanove do posljednje osobe u tom lancu je trud i zalaganje. Pandemija koronavirusa pokazala je koliko su nam liječnici važni, a koliko god je ove godine teško uspostaviti neki normalan odnos liječnika i pacijenta, grudski zdravstveni djelatnici trude se da sve odlično funkcionira. I velik dio njih prošao je zarazu koronavirusom, izolacije, a i druge probleme, međutim uvijek su se vraćali na prvu crtu i bili na usluzi svakom pacijentu. Radujemo se danu kad ispred Doma zdravlja u Grudama neće biti nikakvih improviziranih objekata koji su jedan od simbola ovog teškog vremena, međutim kada dođe to vrijeme trebat će više cijeniti i njihov rad i zalaganje. Dom zdravlja Grude u jeku pandemije postao je kao grudska ratna bolnica koja je radila u onim nemilim vremenima. U iščekivanju boljih vremena, Dom zdravlja Grude je nešto čime se mještani ove općine mogu ponositi i zasluženo nose titulu Ponos Gruda za 2020. godinu.

Pobjednici u kategoriji PONOS GRUDA

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2011. Grudske mažoretkinje - Uspjesi u državi i u inozemstvu
2012. Stožer civilne zaštite općine Grude - Rukovođenje Grudama u vremenu obilnog snijega
2013. Fra Bazilije Pandžić - Arhivar u Vatikanu i čuvar vatikanskih tajni
2014. Ivana Tomić - Voditeljica i novinarka na Nova TV
2015. Katarina Biško - Nositeljica pobjedničkog projekta Europske komisije
2016. Lara Spajić - Svjetski top model, pobjednica na natjecanju u Milanu
2017. Dominik Andrijanić; Prvi trener NK Bekija, gospodarstvenik, novinar... (posthumno)
2018. Branko Ćorluka; Pravnik, jedan od utemeljitelja HSP-a BiH (posthumno)

Borislav Šimunović; Profesor, jedan od utemeljitelja HSP-a BiH (posthumno)
2019. Gordana Zucić.: Modna kreatorica svjetskoga glasa

 

Osoba godine: Fra Bernard Marić, svećenik i graditelj crkve u Grudama (posthumno)

 
Rujan 2020. bio je jedan od najtužnijih u povijesti općine i župe Grude. Preminuo je graditelj crkve Svete Kate, jedan od četvorice koje će se pamtiti u župi, najdugovječniji svećenik na službi i u župi i u općini Grude, ako se uzme u obzir da je fra Bernard Marić bio župnik i u župi Ružići i u župi Gorica Sovići. Radi se o jednom od najvećih intelektualaca s ovih prostora iza kojeg ostaju tisuće zapisa koji će, kako povijest bude odmicala, ugledati svjetlo dana i pričati o jednoj muci i borbi, o čovjeku i teologu kojeg su s jedne strane šibale komunističke vlasti, a s druge strane crkveni oci u Hercegovini. Upravo on je na svoja leđa uzeo najveći križ i kad se cijeli svijet ujedinio da razgovor biskupa, fratara i naroda iz onog vremena predstavi kao dogovor, fra Bernard Marić je uskliknuo: To je laž i kao suvremeni Thomas Jefferson ustvrdio: Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost! Što su ga više kažnjavali, on je bio sve ponosniji i još je gorljivije propovijedao vjeru, a kad mu je bivši biskup nudio što god želi samo da franjevcima oduzme Grude i sporne župe 'Hercegovačkog slučaja', prijeteći mu ako mu ih ne prepusti da više neće imati mjesta u ijednoj župi, mirno je ustvrdio: Od danas je cijela Hercegovina za mene jedna velika župa! Kada ga se podsjećalo na činjenicu da mu tzv. veliki svećenici nisu skloni, podsjetio bi na Kristovu muku dok su mu vikali: Raspni ga! Dok su barabe prolazile neokrznuto, a nažalost, u velikom broju slučajeva i danas prolaze, fra Bernard je bio poput hercegovačkog kamena, nesalomljiv, a uvijek ljudima od pomoći. I zato ne iznenađuje što je na oproštaju od njega bio rekordan broj vjernika, u jeku globalne pandemije. Kamena ljepotica, Crkva svete Kate u svom kodu sadrži imena fra Gabre Grubišića, fra Stanka Pavlovića, fra Ante Šaravanje i fra Bernarda Marića, a samo to djelo čini ga dovoljno velikim za ovo priznanje. Priznanja od ljudi niti bilo kakve titule nikad nije volio, ali ovog puta nas ne može odbiti. Anđeoski glas je utihnuo, ali i dalje dopire do srca svojih vjernika i čitave napaćene Hercegovine! 

 

Pobjednici u kategoriji: Osoba godine (Grudski pečat)

DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Milan Bandić; Gradonačelnik Zagreba
2010. Krunoslav Jurčić; Trener NK Dinamo Zagreb
2011. Dario Šimić; Predsjednik "Nogometnog sindikata" u RH
2012. Josip Leko; Predsjednik Sabora Republike Hrvatske
2013. Mladen Leko; Ravnatelj Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama
2014. Zoran Trlin; Poduzetnik i predsjednik HŽRK Grude Autoherc
2015. Goran Marić; Saborski zastupnik i ekonomski stručnjak
2016. Ljubica Šimić; Medicinska sestra (posthumno)
2017. Domagoj Žulj; Pobjednik najgledanije kulinarske emisije u Hrvatskoj "Tri, dva, jedan - kuhaj"
2018. Natalija Palac – Časna sestra, književnica, nekdašnja vrhovna predstojnica Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja u Rimu
2019. Darko Paradžik – Zapovjednik DVD-a Gorica, zaštitni znak dobrovoljnog vatrogatstva u Hercegovini

Portal Grude.com, 12. put odao je priznanja najboljim osobama prema izboru uredništva, novinara, čitatelja i na temelju tekstova i broja čitanja tekstova u kojima su se pojavljivali gore navedeni laureati. Iduće godine obilježit ćemo 15 godina od pokretanja portala na freewebsovom blogu pod imenom Boboska.com, danas Grude.com. Ova godina koja će po posjećenosti biti najbolja u povijesti motiv nam je da nastavimo raditi odgovorno i kvalitetno, pa i da krenemo u neke veće projekte o kojima će uskoro biti više riječi. Ne sumnjamo da ćete u svakom slučaju ostati uz svoj omiljeni internetski medij.

Sve najbolje u novoj 2021. godini u kojoj će, vjerujemo, stanje u kojem danas živimo pasti u drugi plan.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Goga29.12.2020 22:24 sati
    Dom zdravlja za svaku pohvalu Bog vas blagosovio
  • X29.12.2020 19:36 sati
    Naš dragi Bernarde pokoj ti duši i počiva u miru Božijem.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO