Izgradnja obilaznice rasteretit će promet kroz samo središte Čitluka

Datum objave: 10.12.2020   Broj čitanja: 897
Zaključeno je kako će JP Ceste FBiH u sljedećoj godini napraviti idejni projekt ove obilaznice. Projektom će biti utvrđena i njezina točna trasa.
Izgradnja obilaznice rasteretit će promet kroz samo središte Čitluka


Rekonstrukcija “crne točke” u Potpolju, izgradnja lokalne ceste “put Kovačica – Polje” u Međugorju, izrada idejnog projekta za novu obilaznicu samo su neki od infrastrukturnih projekata općine Čitluk koji su u tijeku ili se njihova realizacija uskoro očekuje, piše Večernji list BiH.

 

Novi asfalt
Ugovor za izgradnju lokalne ceste “put Kovačica – Polje” u Međugorju vrijedan 143.091 KM potpisali su nedavno Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, i Ivica Dodig, direktor tvrtke Kopex Dodig d.o.o Čitluk. Novoizgrađena lokalna cesta doprinijet će boljem i lakšem odvijanju prometa u Međugorju. Projekt sanacije tzv. crne točke na magistralnoj cesti M 17.4 u Potpolju počeo je krajem prošlog mjeseca. Sanacija kolničke konstrukcije počela je uklanjanjem dotrajalog asfaltnog sloja. U okviru projekta, čiju realizaciju financira JP Ceste FBiH, sadašnja dotrajala kolnička konstrukcija zamijenit će se novim asfaltnim završnim slojem izrađenim od eruptivnog agregata. Na taj način povećat će se koeficijent trenja, a time i značajno poboljšati sigurnost cestovnog prometa.

 

Vrijednost radova procijenjena je na 356.000 KM. Realizaciji ovog projekta prethodio je sastanak načelnika Radišića i direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića. Aktualizirana je i tema izgradnje čitlučke obilaznice, ideja stara desetke godina.

 

Zaključeno je kako će JP Ceste FBiH u sljedećoj godini napraviti idejni projekt ove obilaznice. Projektom će biti utvrđena i njezina točna trasa.

 

Dva rješenja
Ranije se spominjalo kako bi ova obilaznica mogla biti riješena na dva načina. Lokalno s istočne strane ili kao sastavni dio ceste Mostar (Varda) – Blatnica – Greda – Služanj – Tromeđa – Čvor Crnopod – Čvor AC Zvirovići.

 

Potreba za obilaznicom vidljiva je i iz činjenice da je prosječan godišnji dnevni promet na prometnici Mostar - Čitluk - Ljubuški oko 13.500 vozila na dan. Najveći broj prolazi ih kroz samo središte Čitluka.


Podsjetimo, suradnja Općine Čitluk i JP Ceste FBiH na poseban je način intenzivirana nakon što je Vlada FBiH donijela odluku o prekategorizaciji regionalne ceste R424 Mostar - Čitluk - Ljubuški - Crveni Grm u magistralnu cestu M17.4. Jedan od većih zahvata na spomenutom prometnom pravcu svakako je obnova magistralne ceste u središtu Čitluka.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO