Fra Jurica Periša: Krajnji je čas da sazovemo duhovne stožere u svojim obiteljima

Datum objave: 03.12.2020   Broj čitanja: 1736
- Ovo je zasigurno najoriginalniji advent u životu vjernika - govori u uvodu razgovora za Večernji list fra Jurica Periša, omiljeni livanjski svećenik i župnik župe Podhum, koji se ovih dana nalazi u samoizolaciji jer je pozitivan na koronavirus, a kako nam je priznao, jedva čeka susresti se sa svojim vjernicima, piše Večernji list BiH.
Fra Jurica Periša: Krajnji je čas da sazovemo duhovne stožere u svojim obiteljima

 

Naučili živjeti po novom

- Ovo je advent u kojem mnoge stvari nisu kao prije, ne možemo kao nekad svi zajedno hrliti na mise zornice i crkve nam nisu ispunjene kao ranije, u tom smislu izostao je taj blagdanski osjećaj, ali, s druge strane, advent je upravo ovo što sad živimo. Ovogodišnji advent poziva svakog od nas da sebi ovo posvjestimo: Bog je došao u našu ljudsku povijest i Bog će ponovno doći, ali je pitanje hoće li kad dođe u svojoj slavi, zateći vjeru ovdje na zemlji? Naučili smo ovih dana, u vremenu koronavirusa, slušati odluke stožera i uz naše negodovanje, više ili manje, pridržavamo se tih smjernica i njihovih naputaka. Ali, uz to, krajnji je čas da sazovemo duhovne stožere u svojim obiteljima gdje ćemo odlučili da od danas, uz naš adventski vijenac, molimo za naše obitelji, prijatelje, za Crkvu, za sve one koji nam nedostaju... - ističe fra Jurica. Priznaje nam da mu u ovom vremenu nedostaju njegovi župljani. - Dok vam ovo govorim, i sam se nalazim u izolaciji i imam koronavirus. U ovom vremenu molim za one ljude koji mi nedostaju, prvenstveno za moje župljane i ostali puk. I meni nedostaju zornice s mojim narodom i pjesma “srca gore, evo zore”, i meni nedostaju svi oni susreti, svi oni dobri, dragi, plemeniti ljudi s kojima sam naučio živjeti - ističe fra Jurica koji će, vjerujemo, uskoro sa svojim pukom na priželjkivane zornice.

Sjetiti se svih u potrebi

Pozvao je sve vjernike da mole za one koji su trenutačno zaraženi i za one koji rade za dobrobit tijela i duša vjernika. - Pozivam na molitvu za sve bolesnike, za ljude u zdravstvenom sektoru koji rade u bolnicama, u staračkim domovima, kao i za one koji pate i teško podnose sve ovo, koji su u krizi i strahuju za sutrašnji dan te svoju egzistenciju stavljaju pod upitnik - pozvao je. Važna je, kaže, molitva i za dvojicu papa, Franju i Benedikta XVI., te kardinale, biskupe i druge vjerske dužnosnike. - I mi svećenici u BiH moramo čuvati ovaj narod koji nam je povjeren, a da svi zajedno s molitvom i zahvalnošću dočekamo Božić. Neka nam ovo vrijeme bude sveto i neka nam advent, jedinstven u našem životu, probudi osjećaj solidarnosti s ljudima koji trpe - poručio je fra Jurica. Vjeruje da će ovo vrijeme probuditi želju u svima nama da više cijenimo jedni druge. - Sveti Ivo poziva nas da budemo budni i pripravni jer Sin čovječji dolazi pa po Njegovu zagovoru neka nas prate molitva i dobra djela - zaključio je fra Jurica. Unatoč svemu, mnogi vjeruju da će prebroditi i ovo vrijeme te, što je najvažnije, zadržati duh Božića kao i prethodnih godina. •


Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Jerko04.12.2020 00:21 sati
    Što brži oporavak želi ti Livnjak iz Zagreba.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio