Raspudić: Bošnjaci su biranjem Komšića Hrvate ujedinili uz HDZ, treći entitet je rješenje

Datum objave: 02.12.2020   Broj čitanja: 527
Nezavisni zastupnik u klubu Mosta Nino Raspudić bio je gost večerašnjeg Pressinga.
Raspudić: Bošnjaci su biranjem Komšića Hrvate ujedinili uz HDZ, treći entitet je rješenje

 

Komentirao je i smatra li da će doći do dogovora HDZ-a i SDA o novom Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini.

"Bilo bi dobro da se dogovore jer ne vidim da je bošnjačka nacionalna politika dobila išta time što je tri puta Hrvatima bošnjačkim glasovima nametala Željka  Komšića. Dapače, mislim da su time odgurivali Hrvate od ideje BiH i da su kompromitirali bilo kakvu mogućnost istinskog građanskog promišljanja politike", ocijenio je Raspudić.

 

Dodao je da će najveći problem za HDZ BiH biti promjena Izbornog zakona na način da "Hrvati biraju svoje političke predstavnike".

"Većina Hrvata se iz straha od preglasavanja, homogenizira se oko najjače opcije. Glasali bi možda za neke druge, ali da ih neki ne preglasaju, ipak će za HDZ. Kad bi se riješio izborni zakon na način kakav je bio prije izbornih promjena, siguran sam da bi došlo i do pluralizacije hrvatske političke scene u BiH", navodi Raspudić.

 

Smatra da bi dobro rješenje bilo osnovati treći entitet.

"Ja mislim da bi to bila dobra solucija, da bi to bilo vrlo logično. Imamo tri konstitutivna naroda, a dva entiteta. Tu je već u startu stvorena jedna asimetrija. Treći entitet bio bi dobro i racionalno rješenje, ali ono što je minimalno je poštivanje Ustava i konstitutivnosti naroda, a to je da svaki narod može izabrati svog političkog predstavnika", istaknuo je Raspudić.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • milan05.12.2020 12:43 sati
    Lijepo je sanjati
  • komentar03.12.2020 17:09 sati
    Nema druge.Mi smo imali treci entitet samo su ga izdali.Vidite Ves Ovenov i Oven Stoltembergov plan.Cak je i Alija Izetbegović bio spreman potpisati.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio