FOTO/VIDEO: Proslavljen blagdan Svete Kate! Fra Bonifacije: Fra Bernard na nebu moli za nas

Datum objave: 25.11.2020   Broj čitanja: 2664
Navršavaju se 102 godine otkad je fra Gabro Grubišić 1918. godine, u jeku španjolske gripe došao u župu Grude i krenuo u plan i izgradnju po mnogima najljepše crkve u BiH, crkve Svete Kate u Grudama.
FOTO/VIDEO: Proslavljen blagdan Svete Kate! Fra Bonifacije: Fra Bernard na nebu moli za nas

 

Danas je blagdan Svete Kate. Fra Gabro poče, a djelo mu završiše fra Stanko Pavlović, fra Ante Šaravanja i fra Bernard Marić. I opet je pandemija i opet su teška vremena.

Nit je fra Gabro, a nit su fra Stanko, fra Ante i fra Bernard dočekali bolja vremena. Kako je došao 1918. godine tako je nosio svoj križ i križ ove mučeničke grude do svoje smrti 1940. godine. Tako je bilo i s pokojnim fra Bernardom, a tako je i s fra Stankom i s fra Antom. I unatoč tome, upravo oni koji su živjeli u najtežim vremenima za župu Grude i Hercegovinu osmisliše, napraviše i završiše Kamenu ljepoticu.


Danas je svetu misu u Grudama predvodio veliki fra Bonifacije Barbarić. Franjevački velikan, 84-godišnjak, mučenik vjere kojeg su komunističke vlasti zatvarale zbog odanosti Bogu, mučenik i novijeg vremena kad lomače za hercegovačke franjevce pale oni koji se zaklinju u svetu vjeru, gorljivo je propovijedao u Grudama.

 

- Neka Sveta Kata, svetica i mučenica, bude svima vama radost. Ime Katarina, staro je preko dvije tisuće godina, značenje imena je uvijek čista. Pa neka Sveta Katarina uvijek čista svojim zagovorom čisti i nas pred licem Božjim čistim, da bismo lice Božje gledali - kazao je u uvodu fra Bonifacije.

 

Sjetio se i svog kolege, najvećeg franjevca u povijesti župe Grude, fra Bernarda Marića. - Uskrsli Gospodin je rekao, gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime i ja sam tu. A gdje je Isus tu je cijelo nebo, gdje je Isus tu je Sveta Kata, tu su i naši dragi pokojnici, i naš fra Bernard koji nas je nedavno napustio, ali samo fizički! Podsjećam vas, volja naroda je volja Božja, to je biblijsko načelo koje su prihvatile sve demokratske države svijeta, a II Vatikanski sabor upozorava nas na više mjesta da Crkva nisu svećenici, biskupi, pape, nego su crkva svi vjernici. I mi kao Crkva imamo, ne samo pravo, nego i dužnost brinuti se o svojoj sudbini. Borio se naš fra Bernard da se ta načela primjenjuju. Neka sada svoju molitvu sa svetom Katom i svim svetima upućuje na nebu za nas - istaknuo je fra Bonifacije.


Govorio je i o deset Božjih zapovijedi koje su sačuvale čovječanstvo, detaljno iz analizirajući.

 

- Ja bih ovako završio. Jedan francuski pjesnik napisao je: Franuska Francuska, domovino moja, vrati se vjeri svojih otaca, vrati se vjeri svojih najljepših dana...

Poručio bih stoga: Gruđani i svi Hrvati diljem svijeta, vratite se vjeri svojih otaca, vratite se vjeri svojih najljepših dana...

 

Nakon propovijedi fra Bonifacije je dobio gromoglasan pljesak vjernika.


Procesije kroz grad i cjelodnevnog druženja uz gozbu koju pripremi grudski puk ove godine nije bilo. Većnika vjernika je, zahvaljujući lijepom i sunčanom danu, blagdan provela ispred crkve, na novoouređenom platou Kamene ljepotice. - Dogodine ćemo slaviti dvostruko. Bogu hvala na ovakvom danu - kazao je župnik fra Stanko Pavlović koji je danas za Večernji list čestitao blagdan svom puku u svoje ime i u ime fra Ante Šaravanje, te istaknuo da završetak radova na crkvi Svete Kate ne znači prestanak svih radova. U planu su muzej, uređenje parka... Grudski franjevci nastavljaju neumorno putovati sa svojim pukom, unatoč svemu.

Nakon svete mise vjernici su kupovali rukotvorine udruge za osobe s posebnim potrebama iz Posušja.

U Župnom uredu Grude može se kupiti Napretkov kalendar za 2021. autora fra Andrije Nikića s fotografijama svim živim i u nebu živim franjevcima koje su komunističke vlasti mučile i zarobile. Zanimljivo je da je jedno vrijeme najveći samostan franjevaca bila Zenica, gdje su mnogi zbog vjere i odanosti Kristu bili u zatvoru.

U nastavku donosimo fotografije i Himnu župe Grude, Himnu Svetoj Kati.Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio