VIDEO: SVETA MISA IZ CRKVE SVETE KATE

Datum objave: 24.11.2020   Broj čitanja: 4333
Ove srijede, 25. studenoga, je blagdan Svete Kate, zaštitnice župe Grude. Sveta misa s početkom u 11.00 sati emitirat će se na portalima Grude.com i na portalu Hercegovackiportal.com.
VIDEO: SVETA MISA IZ CRKVE SVETE KATE

 

Župa Grude utemeljena je prije 125 godina. U stoljećima prije osnutka bila je dio susjednih, franjevačkih župa. Onda, 1857. godine mještani poklanjaju franjevcima zemljište kako bi se utemeljila župa i izgradila crkva. Crkvu počinje graditi fra Gabro Grubišić koji je na župu došao u jeku pandemije, u vremenu španjolske gripe 1918. godine. Crkvu završavaju 2020. godine fra Stanko Pavlović, fra Ante Šaravanja i fra Bernard Marić, također u jeku pandemije.

Puno je simbolike koja potvrđuje koliko je teško bilo djelovati u župi Grude i graditi Kamenu ljepoticu, međutim snaga vjere i složne ruke franjevaca i puka započele su i izgradile crkvu, unatoč svemu, unatoč svim burama i olujama, i nevidljivim i vidljivim neprijateljima, koji i danas, kao prije 1987 godina žele raspeti živoga Krista, pozivajući se čak i na vjeru, a ono što čine s vjerom veze nikakve nema.

Ovogodišnja Sveta Kata bit će proslavljena u ljudskom pogledu skromnije, a u duši veličanstvenije. Procesije kroz središte Gruda i pučkog veselja nakon svete mise ove godine neće biti. Dva su razloga. Jedan je pandemija koronavirusa i zato se žitelje poziva da se pridržavaju mjera, a one koji osjete neke tegobe poziva se da ostanu u svojim kućama i zaštite svoje zdravlje i zdravlje drugih, a portal Grude.com će se potruditi da donese sliku i zvuk u sve domove na ovom linku, u suradnji s Hercegovačkim portalom. Drugi razlog zbog čega neće biti proslave kao ranijih godina je odlazak velikog fra Bernarda Marića, svećenika koji je proveo najviše vremena u župi Grude, a koji nas je napustio u rujnu ove godine.


Stoga, u duši veličanstvenije proslavimo blagdan Svete Kate.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Tamo gdje sam rođen...25.11.2020 13:30 sati
    Vratit će se vremena stara. A Stari Fratar nas gleda s visina i raduje se zboru vjernika. Pozdrav mojim Grudama.
  • Stina25.11.2020 13:12 sati
    Kako se lipo sitit ovog dana kad smo ko dica dolazili u Grude kod rodbine. Prvo na misu pa se šetalo kroz grude koja su to vrimena bila u rodbine na užinu. Godine prošle stari pomrli mladi se raselili kao i ja pa skoro se i neznamo žalosno. Ali ostale yspomene sjetiš se pogotovu kad već i ja ostarila sve češće. Sretno vam dragi Gruđani di god daste
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio