Žena nosila u Posušje 250 tisuća eura! Objavljena snimka uhićenja na području Čitluka

Datum objave: 09.11.2020   Broj čitanja: 2952
Kriminalna organizacija Josipa Menala (42) koji je državljanin Hrvatske i Njemačke, važila je za jednu od najopasnijih na Balkanu. Oni nisu prezali od najbrutalnijih pljački, a po uzoru na zloglasni „zemunski klan“ bavili su se i otmicama, piše Dnevni avaz.
Žena nosila u Posušje 250 tisuća eura! Objavljena snimka uhićenja na području Čitluka

 

Složena akcija

Brojne policijske agencije u regiji bile su im na tragu, ali u svibnju prošle godine elitna ekipa istražitelja Federalne uprave policije u jako efikasnoj i čistoj akciji su ga uhitili na području Čitluka. Radi se o jako složenoj policijskoj operaciji kodnog naziva Krupa koja je imala međunarodni karakter, a čiji detalji su do nedavno bili nepoznati.

Menalo je inače bvši pripadnik specijalne jedinice hrvatskog MUP-a, te su mu policijske metode bile itakako poznate, ali to nije dalo zavarati istražitelje FUP-a koji su duže vremena pripremali akciju u strogoj tajnosti. Brinuli su se o svakom pojedinačnom detalju, a u tome su im pomagali i inspektori Obavještajno – sigurnosne agencije BiH s kojima su skupa radili na slučaju, a određene informacije dobili su i od MUP-a Hrvatske.

Naime, Menalova grupa danima je pratila obitelj jednog hrvatskog biznismena, a meta je bilo njegovo dijete. Cilj je bila otmica djeteta, a za otkup su tražili 250.000 eura. Članovi kriminalne grupe pronašli su broj telefona I. Š., supruge hrvatskog milijunaša te su joj počeli prijetiti, da će likvidirati i nju i dijete ako im novac ne bude isplaćen. Prijetnje su se intenzivirala osam dana prije Menalogovog uhićenja, koje se dogodilo 25. svibnja prošle godine, otkio nam je izvor blizak istrazi. Nesretna žena je čak dolazila i u Posušje da preda novac, ali do primopredaje nije došlo. 

Dvije potjernice

On je u to doba bio na tjeralici koje su za njim raspisale Hrvatska i Njemačka zbog raznih kaznenih djela. U pokušaju otmice prema do sada dostupnim podacima pomagala mu je ženska osoba J. M. (52).   

Nakon što su se iskusni inspektori uvjerili da imaju dovoljno dokaza i indicija za zemelj sumnje organizirana je jako sinkronizirana akcija uhićenja Menala. On je lišen slobode munjevito za par minuta, a Avazov portal donosi snimak munjevite akcije istražitelja i specijalaca FUP-a. 

Istovremeno su izvršeni pretresi i na dvije lokacije odakle su izuzeti dokazi.

Izvadak iz kriminalnog dosjea

Josip Menalo bio je dio organizirane zločinačke grupe koja je tijekom 2014. i 2015. godine u Njemačkoj švercala narkotike i opljačkala stariji bračni par od kojeg su oteli 100.000 eura. Razbojnici su u luksuznu vilu bračnog para upali 7. ožujka 2014. godine te ih vezali, pretukli i zaprijetili da će im zapaliti luksuzni Lamborgini ako im ne predaju novac i nakit. Njemačke vlasti su ovu grupu sumnjičile za šverc deset kilograma speeda, a tijekom istrage o krijumčarenju narkotika otkrivena je i pljačka. 


Avaz.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio