Danas je 26 godina od tragične smrti grudskog župnika fra Ante Bašića

Datum objave: 07.11.2020   Broj čitanja: 1966
Četiri znamenita franjevca počivaju u groblju Gomilice u župi Grude.
Danas je 26 godina od tragične smrti grudskog župnika fra Ante Bašića

 

Posljednji koji je preminuo u rujnu ove godine je fra Bernard Marić, čovjek koji je simbol mučeništva franjevaca Hercegovine u novije vrijeme.


Na Gomilicama je 2004. godine pokopan i fra Andrija Šoljić. Imao je 91 godinu, a njegov franjevački život i vjernost Gospodinu obilježile su muke i patnje. U dva navrata mučen je i zatvaran u komunističkim zatvorima no nikad se nije predao. Svoju patnju i muku nastavio je njegovati u mučeničkim Grudama u kojima je dočekao kraj života.


Na današnji dan, prije 26 godina tragično je nastradao fra Ante Bašić, tadašnji župnik župe Grude. Kobnog dana fra Ante je pošao u Zagreb zajedno s fra Slavkom Antunovićem, župnikom u Tihaljini, kako bi otpratio fra Vitomira Musu, tada gvardijana u Slanom, u Zagrebu. Na putu između Trogira i Šibenika, u Ljubitovici u prometnoj nesreći fra Ante je smrtno stradao, a fra Slavko i fra Vitomir su teže ozlijeđeni.

Oproštajni govor od pokojnika tada je održao fra Tomislav Pervan, tadašnji hercegovački provincijal, a u ime franjevaca Hercegovine od njega se prigodnim riječima oprostio fra Ante Šaravanja, koji je danas na župi u Grudama. U ime župljana i u ime vodstva Općine Grude prigodne riječi tada je izrekao Mate Šimunović, prvi od strane građana izabrani načelnik općine Grude.


Godine 1940. u Grudama je preminuo i veliki fra Gabro Grubišić, jedan od četvorice graditelja Kamene ljepotice, crkve Svete Kate u Grudama.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • ..07.11.2020 19:05 sati
  Sjecam se koda je danas bilo oni dan kad je dosa u vrucice na vjeronauk podjelio nam plave ocenase svima u razredu. A vec sutra ga nije bilo. Pokoj vjecni dragi nas fratre i svin nasin fratrima....
 • Ero07.11.2020 14:54 sati
  Dobri naši franjevci1 NEKA IM JE LAKO SVETO GRUDSKO TLO
 • Posušanka07.11.2020 14:05 sati
  Pokoj vječni daruj mu Gospodine. Ova kamena ljepotica odskače od svih crkva nadaleko. Daleko najljepša crkva a tek sad okoliš
 • Zoka07.11.2020 14:01 sati
  Pokoj vječni daruj im gospodine. Skoro ga zaboravio ali nedavno gledajuc slike prve pričesti sjetih se fra Bašića davno i to bilo.
 • 07.11.2020 13:41 sati
  Fra Ante je bio jedna predobra duša, krasan čovjek i svećenik. Pokoj njegovoj dobroj duši.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio