PORUKA BISKUPA: Nije prihvatljivo da u Predsjedništvu BiH sjedi osoba koja nije izabrana većinom hrvatskih glasova

Datum objave: 04.11.2020   Broj čitanja: 747
Istaknuo je kako je posebno pogođen najmalobrojniji hrvatski narod u BiH koji nije jednakopravan ni na državnoj, a ni na entitetskim razinama, posebno u entitetu RS.
PORUKA BISKUPA: Nije prihvatljivo da u Predsjedništvu BiH sjedi osoba koja nije izabrana većinom hrvatskih glasova

 

Pozdravnim govorom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u srijedu je u Sarajevu započelo 79. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Skupom predsjeda kardinal Puljić, a sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije BiH: nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren.

 

Tijekom prvog dijela zasjedanja biskupima se pridružio i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto koji im je uputio svoju riječ, javila je KTA. Na početku zasjedanja kardinal Puljić napomenuo je kako je uobičajeno da na ovom zasjedanju sudjeluju delegati Hrvatske i Austrijske te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, ali da su, između ostalog, ograničenja u vrijeme aktualne pandemije bila razlog njihova nedolaska kao i nedolaska apostolskog vizitatora za župu Međugorje mons. Henryka Hosera i vladike križevačkog mons. Milana Stipića.

 

Osvrćući se na dnevni red zasjedanja, kardinal Puljić kazao je da će se, među ostalim, biskupi osvrnuti i na 25. obljetnicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog kao Daytonski sporazum.

 

-Vrlo je zanimljivo podsjetiti na reakciju naše Biskupske konferencije upućenu javnosti nakon potpisivanja spomenutog sporazuma. Na žalost, naše bojazni izražene tom prigodom najvećim dijelom su se ostvarile pa se tadašnja naša poruka pokazala sasvim utemeljenom. Vidimo da se politička situacija kod nas u Bosni i Hercegovini ne rješava u smislu ispravljanja brojnih nepravdi i uspostavi jednakih prava za svakog čovjeka u svakom dijelu Bosne i Hercegovine te jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH – kazao je kardinal Puljić.

 

Istaknuo je kako je posebno pogođen najmalobrojniji hrvatski narod u BiH koji nije jednakopravan ni na državnoj, a ni na entitetskim razinama, posebno u entitetu RS.

 

-Godinama je kamen spoticanja činjenica da je član Predsjedništva BiH osoba koja nije izabrana većinom hrvatskih glasova što je uistinu nepravedno i ne može biti prihvatljivo. U isto vrijeme treba reći da bi se član Predsjedništva u ime hrvatskog naroda u BiH morao zauzimati za sve Hrvate na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, a osobito tamo gdje im je najteže. Umjesto toga bili smo svjedoci da osoba na toj službi, iako je izabrana većinom hrvatskih glasova, nikada ili gotovo nikada ne diže glas u zaštitu Hrvata u polovini BiH gdje im prijeti potpuni nestanak – poručio je kardinal Puljić.

 

Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinstvo koja će biti upriličena u četvrtak, 5. novembra, u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu (Ulica Josipa Stadlera 13) s početkom u 12 sati. Na početku konferencije svoj osvrt na zasjedanje dat će kardinal Puljić i biskup Palić.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO