GRUDE SE SJEĆAJU SVOJIH NAJMILIJIH! FRA STANKO U PROPOVIJEDI: KRIST JE POBIJEDIO VIRUS SMRTI

Datum objave: 01.11.2020   Broj čitanja: 1409
Molitva se diljem Hercegovine danas čula do neba. Svećenici predvode svete mise povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, kada se sjećamo velikana vjere i naših dragih pokojnih.
GRUDE SE SJEĆAJU SVOJIH NAJMILIJIH! FRA STANKO U PROPOVIJEDI: KRIST JE POBIJEDIO VIRUS SMRTI

 

Prepuno vjernika danas je bilo i grudsko groblje Gomilice. Prije svete mise, uz svijeće za svoje drage pokojne iz obitelji mnogi su došli zapaliti svijeću za svog fra Bernarda Marića kao i za ostale franjevce župe Grude koji tu počivaju, fra Gabru Grubišića, fra Antu Bašića i fra Andriju Šoljića. Uz Gruđane koji žive ovdje, oni koji su došli za blagdane s rada u inozemstvu, a nisu mogli nazočiti ispraćaju legendarnog franjevca u rujnu ove godine, bili su posebno emotivni. - Fra Bernard je bio naša obitelj, naš duhovni otac. Prvo njemu dolazimo na grob pa ćemo onda na grobove rodbine i prijatelja - pričaju nam supružnici koji žive i rade vani, a danas su u svojim Grudama.

Svetu misu predvodio je fra Stanko Pavlović. Prisjetio se tereta kojeg su ponijeli naši predci ovdje na zemlji. - I oni su hodali ovom zemljom, i oni su se susretali s nevoljama, neprilikama, mukama, neredima i bolima ovoga svijeta i ovoga života. Ali, oni su za ljubav Božju sve podnosili. Znali su da se vrijedi žrtvovati i uvijek su ostali Gospodinovi. Često kažem: Volim ljude, ali ne volim bivše ljude. Zato u svakom trenutku ostanimo ljudi, s ljubavlju Božjom - istaknuo je fra Stanko.

Podsjetio je i na posljednje riječi Maksimilijana Habsburškog, jednog od najvažnijih ljudi u povijesti Europe. - Zadnje što je u svom dnevniku napisao bilo je: "Hvala ti Bože što si mi barem na kraju života otvorio oči. U mladosti su mi govorili da sam rođen za državnika, kasnije su mi rekli da sam rođen za generala, a nitko mi nije rekao da sam rođen za Boga." I mi smo rođeni za Boga, zato i u prilikama i u neprilikama, u nevoljama, ostanimo Božji ljudi. Blago onom tko sačuva dušu u ovom našem vremenu u kojem nas sve zbunjuje, kao da dragi Bog nije važan, samo strahovi od ovoga do onoga. Liječnici liječe mnoštvo bolesti, ali ne mogu sve! Naši znanstvenici rješavaju toliko toga, ali ne mogu se riješiti smrti! Draga Braćo i sestre, samo Gospodin Bog, samo Isus Krist riješio je virus i pobijedio virus smrti! On pobjeđuje i danas u našim životima, kad mu se predajemo i kad nastojimo biti vjerni - istaknuo je fra Stanko.

Na kraju, kroz pjesmu "Tebi majko" izrazio je zahvalnost onim majkama koje više nisu među živima, a kojima se djeca raduju i za koje vjeruju da će ih susresti u Kraljevstvu Nebeskom. - Ti si onaj brižni šapat što me zorom budit znao i zato svakog dana zahvaljujem Bogu što te je mojoj duši zauvijek dao... i danas kad te majko više nema, tvoja me sjena još uvijek posvuda prati i zna da ću jednoga dana u Božjem vrtu s tobom cvijeće brati...


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • HB02.11.2020 08:38 sati
    Prelijepo. Grude ne zaboravljaju svog fratra!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio