ZHŽ zatražio angažman stranog stručnjaka u slučaju Lane Bijedić

Datum objave: 01.11.2020   Broj čitanja: 691
Skoro 13 mjeseci od tragične i misteriozne smrti Lane Bijedić (19) nesuđene brucošice iz Mostara, iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije su službeno u vezi s ovim slučajem zatražili angažman Johna Clark, forenzičkog vještaka za patologiju Sveučilišta u Glasgowu.
ZHŽ zatražio angažman stranog stručnjaka u slučaju Lane Bijedić

 

Stručni nalaz

To je za medije potvrdio Josip Aničić, jedan od tužitelja u ovom slučaju, pojasnivši kako je od ovog britanskog forenzičkog patologa, kojeg je svojevremeno Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice, zatražio mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke, a na osnovu obdukcijskog nalaza.

Iako su, podsjetimo, pojedini mediji iznosili kako je Clark već dao nalaz, u kojem je navedeno kako je riječ o samoubojstvu te da je dostavljen Tužiteljstvu ZHŽ-a, a neupućeni su navodili i kako je ovaj stručnjak preuzeo slučaj, Aničić je i jučer potvrdio kako je s Clarkom do sada samo neslužbeno komunicirao. 

- Tek sada smo službeno uputili nalog i u svakom slučaju on neće iznositi kvalifikaciju djela - kratko je kazao Aničić.

O tome kakve će radnje preduzeti nakon što Clark dostavi svoj nalaz i mišljenje, Aničić nije htio govoriti, a potvrdio je da još čekaju rezultate nalaza vještaka psihologa, koji će, između ostalog, biti sačinjen na osnovu Laninih bilješki ispisanih na engleskom jeziku u nekoliko notesa.

Udarana i davljena

Nakon obdukcije koju je uradio dr. Dražen Damjanjuk, podsjetimo, izneseno je kako je nesretna djevojka „udarana, davljena i bačena u rijeku“ te se slučaj i dalje vodi kao ubojstvo.

Tijekom istrage je saslušano više od stotinu svjedoka, a nekolicina njih je podvrgnuta i poligrafskom testiranju. 

Više puta su pregledavani snimci kamera koje su zabilježile tijek njezina kretanja, obavljena su vještačenja njezinog telefona, odjeće, tragova s lica mjesta te brojne druge radnje, ali dobiveni rezultati nisu donijeli pomak u istrazi.

Snimljeno kretanje

Tijelo nesretne Lane Bijedić pronađeno je 6. listopada prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog i to nedugo nakon prijave o njezinu nestanku. 

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. 

U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio