PANDEMIJA: Ne mogu u rodni kraj, mole prijatelje i cvjećare da odu na groblje i odnesu cvijeće, zapale svijeću njihovim najmilijima

Datum objave: 31.10.2020   Broj čitanja: 1194
Pandemija koronavirusa, osim što je prouzročila strah za zdravlje, uzrok je i straha od gubitka posla u tvrtkama po Njemačkoj..
PANDEMIJA: Ne mogu u rodni kraj, mole prijatelje i cvjećare da odu na groblje i odnesu cvijeće, zapale svijeću njihovim najmilijima

 

Pred nama su blagdani Svih svetih i Dušni dan. Uređuju se groblja, pale se svijeće, polaže se cvijeće. Ali zbog pandemije koronavirusa nije sve isto kao do sada kada se u velikom broju dolazilo i okupljalo te posjećivalo groblja. Posebice je to vezano za sve koji bi dolazili iz dijaspore za ove blagdane u rodnu BiH, piše Večernji list BiH.

 

Pandemija koronavirusa, osim što je prouzročila strah za zdravlje, uzrok je i straha od gubitka posla jer su u tvrtkama po Njemačkoj dane preporuke o rizičnim zemljama, tako da su putovanja u velikoj mjeri ograničena. Onima koji su u Irskoj još je gore jer su na snazi rigoroznije mjere. No odlučili su kako će i na grobovima njihovih najmilijih gorjeti svijeće, što su potvrdili i u jednoj hercegovačkoj cvjećarnici.

 

- Za ovu godinu o tome nismo razmišljali, ali smo na 15 grobova samo danas položili cvijeće i zapalili svijeće. To su naši poznanici koji rade u inozemstvu, a zbog specifične situacije, nažalost, ne mogu sami doći. Stoga su nas zamolili da to uradimo umjesto njih - priča vlasnica jedne cvjećarnice. Kaže i da je dosad bilo takvih zahtjeva, ali ne kao ove godine.

 

- To ćete uvijek učiniti za člana obitelji ili prijatelja, ali kako je danas puno kućanstava gdje su cijele obitelji otišle, ovo je jedan od načina da im pomognemo kako bi za blagdane svojima na grobove ostavili cvijeće i zapalili svijeće. Ništa im, naravno, ne može zamijeniti osjećaj dolaska u rodni kraj u ovo vrijeme jer su ovo dani neke posebne povezanosti, tužnih sjećanja, međutim lakše je kada znaju da će netko obići posljednja počivališta njihovih najmilijih na ovaj blagdan - priča sugovornica Večernjaka. Što se cijena tiče, one su na razini prijašnjih godina. Vijenci se mogu pronaći od 10 do 50 KM, a svijeće od 1 do 5 KM ili skuplje ako su električne koje imaju određen rok trajanja.

 

Članovi stožera na lokalnim razinama i svi ostali koji se na različite načine brinu za sigurnost građana razumiju važnost ovog blagdana u životu vjernika, stoga i daju preporuke u skladu s tim. Pozivaju sve one koji će ići na groblje da koriste i dane uoči blagdana, ali i tjedan poslije kako bi se izbjegla gužva. Mise će se održavati na otvorenom pa je i to jedna dobra vijest u svemu ovome, a iz stožera naglašavaju važnost pridržavanja obveznog razmaka od 1,5 metara, uz zaštitne maske. Pozivaju i da vjernici ponesu dezinfekcijska sredstva ondje gdje neće biti moguće ista osigurati. Iz lokalnih stožera pozivaju na odgovornost i zaštitu sebe i svih onih s kojima ćemo u idućem razdoblju biti u kontaktu, osobito zbog činjenice da je proteklih dana u BiH, ali i drugdje, došlo do porasta broja novozaraženih koronavirusom.

 

Kada je u pitanju najvažniji, onaj duhovni aspekt ovog blagdana, poznati svećenik iz Livna fra Jurica Periša ističe da nam se u ovom vremenu više nego ikad Dušni dan očituje u svojoj biti i punini. - Mi ćemo se i u ovim okolnostima, koje su zbog pandemije izazov i za Crkvu i za cijeli naš narod, okupiti na svojim grobljima i pohodit ćemo grobove najmilijih - istaknuo je fra Jurica. Sjetio se i onih vjernika koji neće moći doći obići počivališta svojih pokojnika.

 

- Oni koji ne mogu doći i zapaliti svijeću na njihovu grobu, neka kod svojih domova u predvečerje blagdana Svih svetih i Dušnog dana zapale svijeću i stave je na balkon ili na prozor i neka taj plamičak bude primjer svima nama da gorimo dobrim djelima - istaknuo je fra Jurica. Pozvao je vjernike koji dolaze na grobove da se pridržavaju svih epidemioloških mjera kako bi sačuvali i sebe i druge.

 
FOTO: Ilustracija

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio