FOTOGALERIJA: Svijeće na grobovima načelnika Marića i Šimunovića, predsjednika Bobana, palih vitezova...

Datum objave: 30.10.2020   Broj čitanja: 3154
Pred nama su blagdani Svih svetih i Dušni dan. Prisjećamo se naših dragih pokojnika. Onih koji su nam svojim životom ostavili primjer i koje se nadamo susresti u Kraljevstvu Nebeskom.
FOTOGALERIJA: Svijeće na grobovima načelnika Marića i Šimunovića, predsjednika Bobana, palih vitezova...

 

Živimo u doba najveće zdravstvene krize još od epidemije španjolske gripe iz 1918. godine. "Godina 1918. završava, ali Bože nas oslobodi ovakve godine", pisao je fra Gabro Grubišić na kraju te godine. Kao ni tada, ni danas nismo svjesni što nas je snašlo. Milijun je pitanja, a nigdje odgovora.

Ali i danas kiše padaju, polja rađaju, djeca sanjaju, nije nas ostavio Bog... kao što kaže pjesma. I zato vjerujemo da će fra Gabrin nasljednik, graditelj grudske crkve, uz pokojnog fra Bernarda Marića i fra Antu Šaravanju, fra Stanko Pavlović naći lijepih riječi i za ovu tešku godinu koja će naći svoje mjesto i u grudskoj povijesti.

Danas su zapaljene svijeće i položeni vijenci na grobovima istaknutih dužnosnika, kao i na grobovima palih vitezova i kod spomenika hrvatskih heroja. Prvo se izaslanstvo Općine Grude predvođeno načelnikom Ljubom Grizeljom i predsjednikom Općinskog vijeća Draženkom Vranješom uputilo na groblje Gomilice, u središte Gruda, na grob načelnika Viktora Marića. Dugih 8 godina prošlo je otkad nas je načelnik Marić napustio one zime kad je Hercegovinu okovao najveći snijeg u povijesti. Na njegovu grobu molitvu je predvodio grudski župnik fra Stanko Pavlović.

Zatim su se nazočni zaputili na Cere. Glasovi ujedinjeni u molitvi parali su tišinu u ovom prelijepom kraju iznad Gruda. Već je 15 godina otkad nas je napustio Mate Šimunović, načelnik općine Grude. Grudski načelnik Ljubo Grizelj s ponosom se prisjeća svojih prethodnika, i pokojnog Viktora i pokojnog Mate. U povijest Gruda ostat će zauvijek upisani.

Na Cerama, zapaljena je svijeća na grobu Bore Šimunovića, nekdašnjeg predsjednika Općinskog vijeća Grude koji je svoje Grude napustio prošle godine.


Hodilo se i kod drugih grobova, prisjećalo se dobrih ljudi koji su u jednom vremenu preuzeli dužnost za bolje sutra općine Grude.


Nakon župe Grude nazočni su krenuli za Ledinac, kod spomenika generalu Blagi Zadri, heroju obrane Vukovara koji je 1991. godine položio svoj život na oltar Domovine. Heroj s Trpinjske ceste, rođeni Ledinčanin, jedan je od najvećih Hrvata svih vremena. Molitvu za njega i ostale velikane s ovog područja predvodio je ledinački župnik don Ivan Kordić.


Nakon Ledinca, nazočni su se u Parku hrvatskih velikana poklonili žrtvi svih hrvatskih branitelja kod Spomenika braniteljima. Za njih gore svijeće kao jedno veliko hvala za sve što su učinili za narod, što je i fra Stanko istaknuo u prigodnom govoru.


I na kraju, krenulo se u Goricu, na grob utemeljitelja i predsjednika Herceg Bosne. Dana 18. studenog obilježit ćemo 29 godina od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Mate Boban ostaje uklesan kao čovjek koji je u najtežim vremenima stao na čelo pokreta koji je branio i obranio dvije domovine. I danas njegova ideja živi jer bez njegovog koncepta, Bosna i Hercegovina nikad neće biti zemlja sretnih i zadovoljnih, jednakopravnih ljudi. Obilazilo se i grobove vitezova Domovinskog rata u Gorici. Molitvu je predvodio fra Nikola Spužević.


Mjesec studeni je pred vratima. Sjećat ćemo se Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Grada heroja Vukovara, obilježit ćemo Dan općine Grude, Dan sjećanja na nestale i poginule branitelje općine Grude. Koliko su samo tad bila teška vremena, i opstali smo i sačuvali smo se. Zato ni u jednom vremenu hrvatski čovjek nema pravo posustati, već hrabro i smjelo ići naprijed. Kao uvijek, s molitvom na usnama.

 


Grude.com
Foto: A.B./Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO