Raste broj žrtava u Turskoj, spasilački timovi izvlače ljude iz ruševina, među stradalima i tinejdžeri

Datum objave: 30.10.2020   Broj čitanja: 488
Najmanje 14 osoba poginulo je, a stotine su ozlijeđene u Turskoj i Grčkoj nakon snažnog potresa koji je pogodio Egejsko more u petak popodne i srušio mnoge zgrade te pokrenuo ono što su vlasti nazvale 'mini tsunamijem', piše CNN.
Raste broj žrtava u Turskoj, spasilački timovi izvlače ljude iz ruševina, među stradalima i tinejdžeri

 

Turska agencija za hitne situacije ranije je izvijestila da je u urušavanju zgrada u Izmiru poginulo najmanje šestero ljudi, a 202 ih je ozlijeđeno.

 Dvoje tinejdžera umrlo na grčkom otoku Samosu. Naime, sedamnaestogodišnji mladić i djevojka vraćali su se iz škole u gradiću Vathyju kada se na njih srušio zid kuće, javljaju lokalni mediji. Grčke vlasti objavile su da je u bolnice prebačeno osmero ljudi.

U Turskoj je samo u gradu Izmiru uništeno najmanje 20 zgrada, rekao je gradonačelnik Tunc Soyer za CNN Turk. Šokantne fotografije prikazuju vozila zgnječena pod razrušenim zgradama i ljude koji kopaju po ruševinama u potrazi za preživjelima.

Više od 250 ljudi ozlijeđeno je u Turskoj, priopćila je državna agencija za katastrofe, desetke njih spasili su bagerima i helikopterima spasilački timovi.

TV snimke pokazuju kako voda preplavljuje ulice Cesme i Seferihisarina u turskoj provinciji Izmir, kao i na grčkom otoku Samosu, u onome što vlasti nazivaju 'mini tsunamijem'. No upozorenja za pravi tsunami, nisu izdana.

Idil Gungor, koja radi kao novinarka i vodi pansion u turskom gradu Siğacik u provinciji Izmir, rekla je da je to područje oštećeno više od sile vode nego od samog potresa.

Njezin pansion, smješten u sto godina staroj zgradi, bio je preplavljen i po njemu su plivale ribe, rekla je. Trgovine u gradu također su poplavljene, a sva je roba oštećena.

'Svi su mirni, ali šokirani i pitamo se što će se dogoditi, dođe li drugi tsunami', rekla je Gungor.

Zeki Soysal, također stanovnik provincije Izmir, rekao je za CNN Turk da je istrčao iz svoje poslovne zgrade samo trenutak prije nego se srušila.

'U zgradi je bila starija žena, ali spasili smo je, izašla je. U blizini je još jedna zgrada. Otamo i dalje pokušavaju izvući ljude', rekao je.

Ilke Cide, student koji se zatekao u izmirskoj regiji tijekom potresa, agenciji Reuters rekao je da je pobjegao prema unutrašnjosti nakon što je grad poplavljen poslije potresa. 

„Navikao sam na potrese, pa ga isprva nisam shvatio ozbiljno, no ovaj put je bilo jako strašno“, kazao je Cide i procijenio da je potres trajao između 25 i 30 sekundi.

 

Američki ured za geološka istraživanja (USGS) odredio je snagu potresa od 7,0 stupnjeva po Richteru, dok su turske vlasti rekle da je bio magnitude 6,6 po Richteru. Epicentar mu je bio 14 kilometara sjeveroistočno od grada Néon Karlovásion na Samosu, izvijestio je USGS u 13:51 po grčkom vremenu.

No, potres se dogodio na relativno maloj dubini od 10 kilometara, zbog čega se osjetio znatno jače na području oko epicentra.

Vlasti obje zemlje izvijestile su o desecima naknadnih potresa nakon glavnog udara.

Guverner Izmira, Yavuz Selim Köşger, pozvao je stanovnike da se klone prometnica i suzdrže od nepotrebnog korištenja mobilnih telefona kako bi hitna vozila mogla doći do pogođenih područja, a spasilački timovi mogli učinkovito komunicirati.

Zgrade su uništene i na grčkom otoku Samosu; javna državna televizija izvijestila je da je potres na tom području prouzročio mini-tsunami.

 

U Grčkoj je zamjenik gradonačelnika Samosa, Giorgos Dionisiou, rekao medijima da su se na otoku neke stare zgrade srušile.

Šef bolnice Samos, Nikos Stefanis, rekao je da su do sada prijavljene samo četiri lakše ozljede. Nije bilo izvještaja o ljudima zarobljenima pod ruševinama.

Grčke vlasti rekle su stanovništvu da se drže podalje od obale i zgrada te da budu na oprezu zbog visokih valova dok se potresi nastavljaju.

 

Jutarnji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio