Zakon kaže: Troškove kućne izolacije mora vam platiti Županija

Datum objave: 27.10.2020   Broj čitanja: 1315
Prema Zakonu, kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoliraju članovi obitelji za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti..
Zakon kaže: Troškove kućne izolacije mora vam platiti Županija

 

''Troškovi kućne izolacije padaju na teret proračuna županija'', stoji u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH. Tako bi, ako će vlast poštovati zakon, svi oni koji su zbog sumnje na virus korona ili zbog zaraženosti virusom trebali bi dobiti rješenje o izolaciji a potom i biti novčano obeštećeni za vrijeme provedeno u izolaciji. Prema definiciji navedenoj u Zakonu, kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoliraju članovi obitelji za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti, a koja se mora isključiti kliničkim i dijagnostičkim metodama. ''O kućnoj izolaciji odlučuje nadležni županijski ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog županijskog zavoda, uz konzultiranje stručnog ekspertnog tima nadležne županije u roku od 24 sata rješenjem protiv kojeg je dozvoljena žalba koja ne odlaže izvršenje. Kućna izolacija traje dok se zarazna bolest klinički i dijagnostički ne isključi'', navodi se u Zakonu.

 

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju u Federaciji BiH, prema Članu 42, pravo na naknadu imaju osiguranici koji su ''izolirani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini''.

 

''Naknada plaće utvrđuje se od osnovice za naknadu koju čini plaća isplaćena osiguraniku za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem nastupi slučaj na osnovu kojeg se stiče pravo na naknadu'', navodi se u spomenutom Zakonu.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO