Mostar: Studentski zbor izdao priopćenje i poslao poruku političkim predstavnicima

Datum objave: 09.10.2020   Broj čitanja: 795
Potaknuti događajima proteklih dana, natpisima i najavljenim prosvjedima, želimo dati naš osvrt kao najveće predstavničko tijelo studenata Sveučilišta.
Mostar: Studentski zbor izdao priopćenje i poslao poruku političkim predstavnicima


Odluka o kombiniranom modelu nastave donesena je sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Kriznog stožera ministarstva zdravstva. Kombinirani model nastave podrazumijeva održavanje nastave i ispita putem online alata, a dio nastave koji zahtijeva praktični rad te ispite gdje je znanje moguće provjeriti samo kroz klasični oblik podrazumijeva održavanje nastave u klasičnom obliku odnosno u prostorijama ustrojbenih jedinica.

S tim u vezi, moramo razumjeti da na svakoj ustrojbenoj jedinici nije lako realizirati nastavu u klasičnom obliku zbog velikog broja studenata na određenim smjerovima, a u isto vrijeme zbog manjka prostornog kapaciteta. U takvim situacijama, zdravlje studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja moramo staviti na prvo mjesto. Naglašavamo da u tom slučaju ne riskiramo samo naše zdravlje nego zdravlje naših roditelja i svih naših bližnjih. Smatramo da upravo sada trebamo pokazati odgovornost koja se stalno provlači kroz proteklih šest mjeseci i na koju nas stalno upozoravaju.


Moramo razumjeti kako se Sveučilište mora pridržavati i poštovati propisane epidemiološke mjere. Ukoliko bi bilo suprotno, došlo bi do još većih problema i širenja zaraze te je kombinirani model nastave trenutno jedina moguća opcija. Ovo je privremena odluka koja se mijenja u skladu s propisima nadležnih tijela.
Studentski zbor se već dugi niz godina bori za smanjenje cijena i svih troškova kako bi svima nama olakšali studiranje koliko god je to moguće. Mi smo i sami studenti i najbolje možemo razumjeti situaciju u kojoj se svaki student sada nalazi. Želimo i nastojimo olakšati studiranje kako nama, tako i svim našim kolegicama i kolegama. Potrebno je da županije, gradovi i općine osnivači Sveučilišta kontinuirano osiguraju potrebna sredstva za financiranje Sveučilišta, što im je obveza, a na što Studentski zbor proteklih godinu dana apelira.

Studentski zbor dugi niz godina organizira besplatne studentske tečajeve kroz koje je ponuđeno 10 do 12 različitih tečajeva kako bi svim studentima pružili priliku za dodatnim znanjem i usavršavanjem. Kada je nastupila pandemija koronavirusa, Studentski zbor je odmah reagirao i poduzeo sve što je potrebno kako bi tečajeve nastavili u online okruženju što smo uspješno implementirali. Studenti Sveučilišta u Mostaru, zbog studentskih ulaznica odnosno vaučera, imaju mogućnost besplatnog gledanja kazališnih predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, a koje svaki mjesec ima bogat repertoar. Kroz čitavu godinu, ponuđene su različite edukacijske aktivnosti i predavanja o različitim temama, a koje su usko vezane za studente i njihove afinitete. Uspješno se realizira Sveučilišna malonogometna liga, različiti kulturni sadržaji, predstave i kulturne večeri. Redovno se raspisuje natječaj za studentske projekte gdje odlazi najveći dio financijskih sredstava iz proračuna Studentskog zbora, npr. za studentske časopise, studijska putovanja, Dane zdravlja i sve ostale studentske ideje. Nadalje, objavljuju se natječaji za različite uloge unutar Studentskog zbora što je prilika za sve zainteresirane studente SUM-a da razviju svoj potencijal i budu pokretači pozitivnih promjena u svom okruženju. Na svim ustrojbenim jedinicama održavaju se studentski izbori gdje se mogu prijaviti svi studenti SUM-a, gdje svi imaju pravo glasa, birati ili biti birani.
Na kraju, ono najvažnije, Studentski zbor će i ove godine izdvojiti oko 18 000 KM za jednokratne financijske potpore studentima slabijeg imovinskog stanja.

Na koncu, apeliramo na studente da ne dopuste sebi da ih pojedinci uvuku u svoje predizborne kampanje pod krinkom studentskog boljitka. Ne dopustite da budete tuđe marionete i da pojedinci iskorištavaju trenutačnu situaciju u svrhu osobne koristi ili promocije. Upravo su studenti, svojevoljno i pod ničijim pritiskom, izabrali svoje studentske predstavnike na ustrojbenim jedinicama te neizravno i vodstvo Studentskog zbora cijelog Sveučilišta. Time ste nam ukazali svoje povjerenje, a mi dajemo sve od sebe kako bi ga i opravdali.

Predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO