Oprostiti, ali nikad zaboraviti

Datum objave: 14.09.2020   Broj čitanja: 1476
U našem narodu, po katoličkoj nauci, postoji izreka: Oprostiti, ali nikad zaboraviti! Tako je i u ovom slučaju.
Oprostiti, ali nikad zaboraviti

 

Danas, Ratko Perić nakon 28 godina odlazi s funkcije biskupa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Sve poluge moći koje je imao, a one nisu bile nimalo slabe, koristio je protiv Međugorja i franjevačkih župa, na kraju priznavši da je čak 70 posto svog vremena uložio da riješi Fenomen Međugorja i Hercegovački slučaj. Umjesto mira i blagostanja nakon teškog ratnog vihora, nastavljeni su ratovi, mržnja, prijetnje i uvrede...

Što nas u budućnosti čeka nitko ne može do kraja prognozirati. Teolog i svećenik koji je zbog progona napustio Hercegovinu Dalibor Dado Milas napisao je još prošle godine da Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini tek predstoji suočavanje sa svim skandalima i problemima koje je stara biskupska garda godinama uspješno gurala pod tepih, misleći da nekome tako čini uslugu. - No, sve će to izaći na vidjelo kad se oni maknu sa svojih prijestolja. Već sad suosjećam s njihovim nasljednicima zbog tereta s kojim će se, ni krivi ni dužni, morati naučiti nositi. "Oci jedoše kiselo grožđe, sinovima trnu zubi." (Jr 31, 29) - napisao je Milas.

Međutim, vjerujemo da nova biskupska garda na području BiH neće imati previše problema, samo se mora paziti hijena oko sebe koje će istinu željeti predstaviti na svoj način. Jer, kad se sve stavi u kontekst Hercegovine, i oko Ratka Perića redovito su bili samo poslušnici, možda bi i on u nekim slučajevima drukčije postupao da nije bilo karijerista koji su umjesto vjere puno puta birali vlast i župe u koje su utkane krv, znoj i suze onih koji su ih osnivali. Pa su ga tako još više motivirali da koristi svoju moć i udara bez milosti. Perić odlazi, ali oni ostaju, možda još opasniji jer je, umjesto nekom od njih, služba pripala biskupu i svećeniku iz Janjeva. A neki su se već žalili na tu činjenicu jer je, prema njima, bilo logično da "dijacezanski svećenik iz Hercegovine postane novi biskup". Također, oni novom biskupu neće proturiječiti. Ne zato što oni to ne znaju, već zbog straha da ih ne pošalje u neku minijaturnu župu, gurne ih dalje od centra moći, iz Mostara, a onda mnoge želje i planovi padaju u vodu. Premda, ako oni već nisu išli miroljubljivo ne mora značiti da će taj ratoborni put birati i neki drugi koji nisu kao oni.


U našem narodu, po katoličkoj nauci, postoji izreka: Oprostiti, ali nikad zaboraviti! Tako je i u ovom slučaju. Oprostit ćemo mi Ratku i njegovim suradnicima na svakoj laži, prevari, izdaji, izgovorenoj riječi... ali zaboraviti nikad. Jer grudska, franjevačka ljepotica za koju je zemljište dodijeljeno 1857. godine izrastala je na krvi, znoju i suzama svojih franjevaca i svog napaćenog naroda, a izrasta i danas ljepša nego ikad dok je lome bure i oluje, a ne mogu je slomiti. Boljelo je sve ove godine, boljelo je čuti da je 70 posto vremena potrošeno da se riješi Fenomen Međugorja i Hercegovački slučaj, a trebalo je samo malo više razumijevanja, razgovora i zajedničkih aktivnosti da se ukaže na nepravdu koju je donio i taj sporni dekret "Romanis pontificibus" o kojem piše da je utemeljen na dogovoru, a istina je drukčija. Dogovora nikad nije bilo, samo su pokrenuti razgovori u kojima je narod molio da župa Grude ostane franjevcima. Vatikanu je sve predstavljeno drukčije! Povijesna nepravda!

Biskupu Petru Paliću želimo da bude Petar naših dana, da iskorijeni zlu krv koja se nagomilala, da bude čovjek dijaloga i pomirbe i da sjeme mržnje, koje će nastaviti sijati oni koji to ne bi trebali, pretvori u sjeme ljubavi i dobrote.


Ratku Periću želimo ugodno provedenu starost i mirovinu. I sve mu opraštamo...


Župljanin župe Grude/Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • ....15.09.2020 22:40 sati
  Sve pohvale za ovaj test. Samo pažljivo nek se čita. A grudskim čapljinskim fratrim neka bog da snage da ovo sve izdrže
 • Ero15.09.2020 12:44 sati
  Franjevci nemaju pravo izdati niti ovu župu niti slične župe dok se ne razriješi pitanje istinitosti dekreta Romanis pontificibus. DIJACEZANSKI SVEĆENICI I BISKUP, TADAŠNJI MOĆNICI, A I DANAŠNJI - PREVARILI SU PAPU I VATIKAN! Oni su predstavili Vatikanu da je došlo do dogovora o preuzimanju župa, zamislite koliki je to grijeh bio i kako da očekuju dobro ti ljudi zadojeni mržnjom i željom da otmu nešto putem dokumenta utemeljenog na laži i prevari samog PAPE. Do koje mjere je ta mržnja išla potvrđuje i to da je 2007. godine Ratko Perić pisao Papi da na laički status svede svećenike koje je već ranije kaznio izbacivanjem iz reda, što narod nikad nije prihvatio, a i narod se nešto pita u cijelom ovom slučaju. Ništa dobro ne može očekivati onaj tko na utemeljenoj laži gradi svoju istinu i vrati mu se kad-tad, to mogu očekivati i oni koji se uzdaju u dekret utemeljen na laži.
 • wq15.09.2020 12:37 sati
  Bilo kao braća, ili pak kao svećenici, svi franjevci polažu i žive tri zavjeta: siromaštvo, čistoću i poslušnost. Siromaštvo znači da će braća živjeti jednostavnim životom, bez ikakve osobne imovine. U vremenu nesputanog materijalizma i potrošačkog mentaliteta, franjevac slobodno odabire “ne posjedovati ništa svoje”. Ne prianja uz materijalne stvari, već se usredotočuje staviti ljude i potrebe drugih – napose siromaha – ispred svega ostaloga. Ne ustraje na svome načinu obavljanja dužnosti, već se uvijek pokorava potrebama zajednice. Čistoća znači da će živjeti u celibatu, poradi Kraljevstva Božjega. Živjeti život u čistoći i u celibatu poziv je ljubiti sav narod Božji i ne ulaziti u nikakve isključive odnose. Čistoća je način pružanja ljubavi koji se ne iskazuje putem spolnosti. Ona fratra otvara prema svima i privlači ga prisnijem sjedinjenju s Kristom, koji je i sam živio u čistoći i u celibatu. Poslušnost znači da franjevački svećenik ili brat služi nečemu što nadilazi njega samoga. Svoje pouzdanje stavlja u Boga, preko odluka što ih donose njegova franjevačka zajednica. Poslušnost naglašava činjenicu da nitko osobno ne raspolaže svim odgovorima te je spreman slušati zajedničku mudrost drugih. U konačnici taj zavjet predstavlja otvorenost volji Božjoj u življenju evanđeoskoga života.
 • Za fratra, tj dijacezanca koji se lažno predstavlja15.09.2020 12:30 sati
  Oprostiti, ali nikada zaboraviti je pravilo u katoličkoj vjeri, samo što si ti zadojen mržnjom pa ne shvaćaš bit te izreke. Moramo oprostiti, ali ne smijemo zaboraviti da se slično zlo ne bi ponovilo opet i da ne plaćamo opet iste pogreške. Opraštamo na zlu svakom vašem dijacezancu koji halapljivo teži ka franjevačkim Grudama od svog početka do danas.
 • XYZ15.09.2020 11:25 sati
  SVAKA ČAST NA OVOM TEKSTU!!
 • Fratar15.09.2020 11:10 sati
  "Oprostiti ali nikada zaboraviti" je u potpunoj suprotnosti s katoličkim naukom. Naime ako u Očenašu molimo: " otpusti nama duge naše KAKO I MI OTPUŠTAMO dužnicima našim" kako onda možemo "ne zaboraviti" , a od Boga očekivati da zaboravi i uvijek bude spreman oprostiti? S tom rečenicom "ne zaboraviti" znači da u nama ostaje onaj osjećaj mržnje i neke želje za osvetom što je ponovno u potpunoj suprotnosti s onim što je Isus naučavao, a to je beskrajno milosrđe i ljubav i oprost beskonačno mnogo puta.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio