Kardinal Vinko Puljić danas će ponuditi ostavku

Datum objave: 08.09.2020   Broj čitanja: 1753
Kardinal Vinko Puljić koji je danas napunio 75. godina života potvrdio je kako će papi Franji sukladno ustaljenoj praksi sada ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup, prenosi HINA.
Kardinal Vinko Puljić danas će ponuditi ostavku

 

"Moje je dati Papi svoju ostavku a što će on uraditi to stvarno ne znam", kazao je kardinal Vinko Puljić u intervjuu za katolički portal nedjelja.ba dodajući kako će poslušati što god Sveti otac odluči.

 

Ranije ove godine papa Franjo postavio je vojnog ordinarija Tomu Vukšića za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora a generacijsku smjenu unutar katoličke crkve u BiH nastavio je i postavljanjem Petra Palića za mostarsko-duvanjskog biskupa.

 

Raniji hvarski biskup novu bi dužnost u Mostaru od 86-godišnjeg Ratka Perića trebao preuzeti 13. rujna.

 

Kardinal Puljić kazao je kako je Crkva u BiH sada pred izazovom prilagodbe novim zahtjevima vremena dodajući kako to znači i njen unutarnji preustroj.

 

Pojasnio je kako to znači da svećenici moraju pokazati hrabrost i sposobnost očuvati evanđeoski duh a vjernici moraju pokazati kako su oni ti koji istinski žive vjeru i prenose je na nova pokoljenja.

 

"Moramo biti prepoznatljiva crkva", istaknuo je kardinal Puljić.

 

Na izravno pitanje kako u tim promjenama vidi različite zamisli o tome što bi sada trebali činiti Hrvati-katolici i trebaju li se oni "nakon što su izgubili Bosnu koncentrirati na Hercegovinu" kardinal Puljić kategorično je odgovorio kako to promoviraju politike "sklone nepravdi".

 

Takav koncept značio bi svođenje Hrvata na život u entičkim enklavama i označio bi još jedno ozakonjenje ratnih nepravdi nametnutih etničkim čišćenjem i otimanjem imovine, ocijenio je vrhbosanski nadbiskup podsjećajući kako je nužno ukazivati na neprihvatljivost onih dijelova Daytonskog sporazuma kojima su ozakonjeni progoni ljudi iz njihovih domova.

 

"To je sada teško promijeniti a najveću je cijenu platio je hrvatski narod kao najmalobrojniji", kazao je kardinal Puljić.

 

Istaknuo je kako je BiH domovina i Hrvata koji u njoj žive dodajući kako je ta država "povijesna stvarnost koju nije nitko izmislio" a hrvatski je narod za njen opstanak jasno dao glas i na referendumu o neovisnosti iz 1992. godine.

 

Kardinal Puljić je sugerirao kako je to bio autentični izraz narodne volje potvrdivši kako se i osobno zalagao za sudjelovanje Hrvata na referendumu o izdvajanju BiH iz bivše SFRJ.

 

"Nisam rekao ljudima kako će glasovati nego da im je dužnost opredijeliti se", kazao je kardinal Puljić.

 

Dodao je kako je i tijekom rata odlučio ostati u opkoljenom Sarajevu jer je želio ohrabriti narod i vjernike preživjevši pri tom različite opasnosti.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Josko08.09.2020 14:51 sati
    I vakat je
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO