FOTO/VIDEO: OBILJEŽEN DAN BRANITELJA OPĆINE GRUDE! UZ HRABRO SRCE I VJERU U GOSPODINA POBIJEDILI SMO!

Datum objave: 05.09.2020   Broj čitanja: 2443
"Tih 90-ih godina možda nismo imali brojčanu perspektivu kao što su je imali agresori, ali imali smo srce, vi branitelji ste imali hrabro srce i vjeru u Gospodina! Zato je hrvatski narod pobijedio i svi zajedno smo dio pobjedničkog naroda."
FOTO/VIDEO: OBILJEŽEN DAN BRANITELJA OPĆINE GRUDE! UZ HRABRO SRCE I VJERU U GOSPODINA POBIJEDILI SMO!

 

Tim riječima grudski župnik fra Stanko Pavlović započeo je svetu misu povodom Dana branitelja općine Grude.

Nazočili su joj grudski načelnik Ljubo Grizelj, ministar hrvatskih branitelja u ZHŽ-u Mladen Begić, ministar zdravstva ZHŽ-a Tomislav Pejić, zapovjednici ratnih postrojbi i članovi postrojbi, obitelji poginulih i nestalih branitelja.

Iako nije bilo puka kao ranijih godina zbog specifičnosti doba u kojem živimo, Dan branitelja općine Grude bio je svečan i dostojanstven.

"Ne smijemo zaboraviti svoju prošlost niti ijednog poginulog i nestalog branitelja koji je dao svoj život da bi današnji naraštaji živjeli. Jer bilo je teških trenutaka, tužnih i tragičnih, ali kao narod nismo posustali, opstali smo i pobijedili i zato danas dignute glave moramo živjeti i raditi za dobrobit naroda", istaknuo je fra Stanko.

Nakon svete mise u crkvi Svete Kate, na platou jedne od najljepših crkvi u Hercegovini, u kojoj radovi nisu stali niti u najgorim danima pandemije, nekdašnji suborci porazgovarali su kako o prošlim vremenima tako i o aktualnim.

Zatim se krenulo u Park hrvatskih velikana u Grudama, gdje su predstavnici političkog rukovodstva na čelu s načelnikom Grizeljom, te predstavnici braniteljskih udruga i njihovi članovi položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomenika braniteljima. Svirala je i himna Lijepa naša, a molitvu za pokojnike predvodio je fra Stanko Pavlović.

Ove se godine pak obilježava 30 godina otkad je legendarni fra Vladimir Vlatko Kozina propovijedao ispred crkve Svete Kate u Grudama pred tisućama ljudi. Tada su u župi počele molitve za mir. Posebne emocije izaziva snimka kada je cijela župa Gorica-Sovići došla ispred crkve Svete Kate u župu Grude, sa zastavama i raspelima. Na fra Vlatkove riječi tada nitko nije ostao imun, mnogi su pustili suzu. I krenula je tradicija...
- Evo nas ovdje na ovoj grudskoj kalvariji, ovdje na ovom mučeničkom mjestu jer je ono pretrpilo mnogo i zbog svojih vjerskih i narodnih čelnika i zato braćo i sestre probudimo u sebi svijest da nas Bog neizmjerno ljubi i voli, Bog žrtvuje svoga sina na naše vječno spasenje i mi smo večeras ovdje okupljeni da se uhvatimo za Kristov križ da volimo raspetog Krista da večeras obiđe sve grobove naših znanih i neznanih pokojnika i da im javi radosnu vijest: Danas ćete biti sa mnom u Raju jer su stigle mnoge molitve, mnoge žrtve, mnoge suze, mnoga pokornička djela vaših pređa sa one Domovine što se zove Herceg zemlja. I braćo i sestre ovdje na svetom mjestu zavapimo zajedno sa umirućim razbojnikom, Oče sjeti me se u Kraljevstvu Nebeskom, Oče sjeti se svih pokojnika, Oče oprosti nam naše grijehe jer smo danas spremni sve pretrpjeti, da bismo ostali vjerni tebi, vjerni Kristovom križu, vjerni Njegovu evanđelju, vjerni ovoj mučeničkoj Grudi, Grudi koja je dala neizbrojene mučenike za Boga i svoj narod i skrušena i raskajana srca molimo Boga za oproštenje - kazivao je tada.

Grude su 1991. godine postale glavni grad Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

I danas, tri desetljeća kasnije, uloga općine Grude ostaje zlatnim slovima zapisana u povijest hrvatskog naroda.

 Pogledajte fotografije i video iz Parka hrvatskih velikana...Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ero07.09.2020 08:46 sati
    Uvijek šačica istih? Tko to kome zabranjuje da dođe na svetu misu? Branitelja ima, nekima se ne hoda, nekima se hoda i sve treba poštovati. Ovo je krasan primjer zajedništva i podrška što su se ovako okupili i pokazali i da u ovakvom vremenu misle na nestale i poginule kolege i suborce. Čestitka ovog Dana svim grudskim braniteljima.
  • ja07.09.2020 08:23 sati
    Uvijek šačica istih ljudi...ima branitelja punoo više na prostoru naše općine, puno većih domoljuba i iskrenih ljudi ( čast pojedincima) al se ne vole naslikavati
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio