Napetija situacija između EU i SAD-a

Datum objave: 23.08.2020   Broj čitanja: 571
Ono što je najviše naljutilo američkog predsjednika Trumpa je to što je i njihov tradicionalni saveznik, Velika Britanija, odbila podržati njihov prijedlog.
Napetija situacija između EU i SAD-a

 

Izabrali su svrstati se uz iranske ajatolahe umjesto uz svog saveznika SAD – kazao je američki državni tajnik Mike Pompeo, nakon što su se Velika Britanija, Francuska i Njemačka izjasnile da neće poduprijeti američki zahtjev da UN ponovno uvede sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015., što je ponovno dovelo do još napetijih odnosa između EU i administracije Donalda Trumpa.

 

Ono što je najviše naljutilo američkog predsjednika Trumpa je to što je i njihov tradicionalni saveznik, Velika Britanija, odbila podržati njihov prijedlog o ponovnom uvođenju sankcija Iranu.

 

Velika Britanija, Francuska i Njemačka vjeruju da nove sankcije Iranu neće riješiti ništa, a zasigurno će povećati tenzije i sukobe na Bliskom istoku. Stoga su, kako bi se očuvao sporazum, pozvali Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom i da se bez odgode vrati ispunjavanju obveza koje iz njega proizlaze.

 

SAD je službeno pokrenuo postupak ponovne primjene sankcija UN-a protiv Irana ukinutih kao dio teheranskog nuklearnog sporazuma 2015. sa svjetskim silama, što je potvrdio i Mike Pompeo koji je na svom Twitteru objavio fotografiju kako predaje pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a Dianu Triansyah Djaniju o uvođenju novih sankcija. Među ostalim, u pismu stoji da Iran nije ispunio uvjete nuklearnog sporazuma. S pismom koje je poslao Pompeo započinje 30-dnevno odbrojavanje za vraćanje sankcija Iranu.

 

S druge strane, zemlje koje su sudionice sporazuma osporavaju američku spremnost da pokrene mehanizam povrata sankcija zbog odluke predsjednika Trumpa da jednostrano napusti sporazum u svibnju 2018. Kao odgovor na inicijativu SAD -a za ponovno uvođenje sankcija Iranu, Iranska revolucionarna garda prikazala je nove dalekometne balističke projektile koji sežu u daljinu više od tisuću kilometara, nazvane po Qasemu Soleimaniju, iranskom generalu koji je početkom godine ubijen u američkom zračnom napadu u blizini zračne luke Bagdad u Iraku.

 

Iako Trump taj potez smatra dodatnom provokacijom, predsjednik Irana, Hassan Rouhani kazao je da “projekti iranske obrambene industrije služe samo za zaštitu naših granica i ne predstavljaju opasnost drugim zemljama”.

 

– Napori SAD-a da ponovo nametnu sankcije UN-a Iranu će imati teške posljedice. Iran je suzdržavanje izvršio u dobroj vjeri. Sada je red na međunarodnoj zajednici da se suoči s ilegalnim američkim nastojanjima – komentirao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Vlado Simunovic- izvorno Grude sada u Svicarskoj23.08.2020 14:37 sati
    Nije dobro kad Europa i SAD pocnu medjusobne nesuglasice. I pored osobne male naklonosti sa Trumpom ipak smatram glupim da se prave rezmjerice. Duze razgovarati nego sto se donose nekakve brze i po meni glupe odluke
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio