Banja Luka ne miruje: RS predala zahtjev za milijun doza ruskog cjepiva!

Datum objave: 19.08.2020   Broj čitanja: 402
Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da Republika Srpska namjerava nabavku milijun ruskih cjepiva protiv virusa korona "Sputnik pet", koje bi već do kraja godine trebalo biti dostupno stanovništvu.
Banja Luka ne miruje: RS predala zahtjev za milijun doza ruskog cjepiva!

 

Perović je naglasio da je u neslužbenim razgovorima dobio informaciju da se cjepivo razrađuje u pravcu da imunitet onoga koji je primi traje što duže.

"Čekamo te rezultate da vidimo koliko će trajati imunitet, godinu, dvije ili možda dulje", rekao je Perović za Glas Srpske.

On je naveo da je u ime Predstavništva RS-a uputio zahtjev na adrese tri proizvođača cjepiva, a jedan od njih je onaj koji je prvi priopćio da je razradio cjepivo.

"Razgovarao sam s njihovim rukovodstvom i poslao službeni zahtjev u ime Republike Srpske da smo zainteresirani da dobijemo cjepivo kada ona bude certificirana. Osim toga, i predsjednik Vlade Radovan Višković poslao je službeni dopis posredstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH. Premijer je rekao da bi milijun komada cjepiva za početak bilo dovoljno", kaže Perović.

Govoreći o negativnim komentarima u Federaciji BiH u vezi s ruskim cjepivom, Perović je naveo da ne može komentirati tu iracionalnu politiku, te da ne zna zašto su komentari negativni ako netko ima neki dobar proizvod, pogotovo kada je riječ o zdravlju.

"Koliko znam bili su i protiv ruskih lijekova. Oni gledaju na Rusiju kao na neku srednjovjekovnu državu, a Rusija u stvari ima jednu od najjačih tehnologija. Institut u Novosibirsku, koji je jedan od vodećih u svijetu za imunologiju, napravio je mnoge lijekove. Imaju proizvode po zapadnim licencama koji su mnogo jeftiniji nego na Zapadu", rekao je Perović, prenosi Srna.

On je naveo da je tu riječ o lobiranju tih ljudi, koji tamo "vrište" protiv ruskih lijekova, koji su za oko 30 posto jeftiniji od onih sa Zapada, a po kvaliteti ne odstupaju, možda su čak i bolji.

"Koliko će cjepivo biti jeftinije, to ne znam jer je riječ o novom proizvodu. To njihovo negodovanje je politika i nečiji ekonomski interes", naglašava Perović.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO