#Vukovar - Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju

Datum objave: 11.08.2020   Broj čitanja: 1774
Povijest Vukovara najčešće se spominje u kontekstu rata, no grad je to koji nudi mnogo više od poslijeratnih ožiljaka.
#Vukovar - Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju


Vukovar se sve češće nalazi na turističkoj karti mladih posjetitelja, iz Hrvatske i okolnih zemalja, ali i šire. Razlog? Osim bogate povijesti i kulture, Vukovar nudi sve što je potrebno za vrhunski turistički provod. Za mnoge posebnosti, poput Vučedolske golubice ili bajkovitog Dvorca Eltz vjerojatno ste čuli, zato vam donosimo pet manje poznatih zanimljivosti o Vukovaru.
Godišnje ga posjeti 300 riječnih kruzera

 

Dunav je nakon Volge druga najduža europska rijeka. Izvire u Schwarzwaldu i sa svojih gotovo 2900 kilometara obilazi deset zemalja te se u Rumunjskoj ulijeva u Crno more. Povezujući mnoge zemlje, ima odličan potencijal za riječni turizam, koji se u Vukovaru sve više razvija te je samo prošle godine grad posjetilo 300 kruzera, prenosi 24sata.hr

 

Osim kruzerima, Dunavom se plovi panoramskim brodom Vukovar Waterbus, koji putnicima pruža uživanje u glavnim vukovarskim znamenitostima, a na raspolaganju su i manje brodice ili tradicionalne vukovarske brodice, tzv. čiklje. Cijelu vodenu avanturu možete zaokružiti i kupanjem u Dunavu na tzv. Vukovarskoj adi, odnosno riječnom otoku udaljenom samo pet minuta vožnje čamcem od središta grada.

 

Svjetski street art umjetnici oslikali su grad

Od 2016. godine grad je domaćin festivala VukovART, koji je dosad okupio najpoznatija imena svjetske street art scene kako bi grad pretvorili u svojevrsnu galeriju na otvorenome. Dosad je sudjelovalo deset vrhunskih svjetskih muralista, šest 3D anamorfnih umjetnika te je ukupno izrađeno 18 street art djela, koje možete pronaći po cijelom Vukovaru.

 

Cijela ideja za ovaj festival rodila se u proljeće 2016. godine kad je jedini hrvatski 3D street umjetnik, Filip Mrvelj, oslikao 3D sliku "srušenog mosta", koja je postala atrakcija za Vukovarce, ali i druge znatiželjne posjetitelje. Festival promiče Vukovar kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, odmiče grad od rata i stvara pozitivnu priču.

 

Kuća prvog hrvatskog nobelovca

Prvi hrvatski nobelovac Lavoslav Ružička rođen je u Vukovaru 1887. godine. Ondje je živio do svoje četvrte godine, kad se obitelj seli u Osijek. U Karlsruheu upisuje studij kemije, za koji se pretpostavlja da ga je upisao kako bi nakon povratka u Osijek mogao raditi u osječkoj tvornici šećera.

 

Tijekom impresivne karijere u doticaj dolazi s kemijom terpena, koji je važan u industriji parfema. Uspješno je sintetizirao i spolne hormone, androsteron i testosteron, nakon čega njegov laboratorij u Zürichu postaje vodeći na polju organske kemije. Godine 1939. s Adolfom Butenandtom dobiva Nobelovu nagradu za kemiju.

 

Godine 1940. izabran je za počasnog člana JAZU, počasnog doktora Hrvatskog sveučilišta te počasnim građaninom Vukovara. Objavio je 580 znanstvenih radova, a 1976. godine umro je u Zürichu u 90. godini. Njegova rodna kuća pretvorena je u spomen-muzej.

 

U gradu je jedna od najvrednijih starih knjižnica u Hrvatskoj

Vukovar se može pohvaliti trećom najvećom crkvom u Hrvatskoj. S 58 metara dužine, samo su zagrebačke i đakovačka katedrala duže od nje. Kraj crkve nalazi se Franjevački samostan sv. Filipa i Jakova, unutar kojeg se nalazi jedna od najvrednijih starih knjižnica u Hrvatskoj.

 

Prije razaranja i potpune devastacije u vrijeme Domovinskog rata, franjevački samostan s crkvom bio je najstariji očuvani barokni spomenik i uopće najstarija vukovarska građevina, a knjižnica je tad posjedovala 17.000 svezaka. Danas su preostale vrijedne inkunabule, knjige hrvatskih pisaca iz vremena do 1850., poznate pod nazivom Rarissima Croatia, te mnoge druge knjige koje datiraju iz razdoblja do 1600. godine.

 

Kompleks je obnovljen i registriran kao spomenik kulture A kategorije, a knjige su restaurirane, katalogizirane i digitalizirane te izložene za posjetitelje u novoj knjižnici.

 

Vukovar je europska kolijevka piva

Pet kilometara nizvodno od Vukovara smješten je Vučedol, arheološki lokalitet iz neolitika. Ondje su živjele indoeuropske civilizacije, koje su između 3000. i 2500. god. pr. Kr. proizvodile - pivo. Prema tome, može se reći da je Vukovar zapravo europska kolijevka piva. Danas se najbolje pivo u gradu pije u Vukovarsko pubu na korzu, gdje imate priliku kušati Vukovarsko pivo.

 

Danas se Vukovar i dalje brine za svoju gastronomiju. U vukovarskim restoranima nude najfinije specijalitete Srijema i Slavonije, poput tradicionalnog čobanca, salenjaka i gužvare u poznatom izletištu Gondola u Sotinu. Tko želi kušati tradicionalni fiš ili riblju platu od šarana, soma ili smuđa, neka se zaputi u restoran Mornar na obali Dunava.

 

Zahvaljujući zadruzi Vrhunsko vukovarsko, vukovarske proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva možete podržati kupnjom njihovih proizvoda putem web stranice. U ponudi su sjajna vina, poznati kulen, slanina, čvarci, kozji i kravlji sirevi, ali i zlatovezi, torbe, suveniri... Zadruga uskoro otvara i vinski podrum te food&wine; terasu u baroknoj jezgri grada.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio