EU daje 10 milijuna eura za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu

Datum objave: 11.08.2020   Broj čitanja: 881
Sada će otprilike 1.200 tvrtki imati korist od navedenih kredita što će im omogućiti da stvore 1.300 mjesta stručnog osposobljavanja, stažiranja i zaposlenja za mlade.
 EU daje 10 milijuna eura za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu


Za rješavanje nezaposlenosti mladih, ključnog ekonomskog i društvenog izazova u regiji, EU je putem Europskog investicijskog fonda pružila dodatnu garanciju koja će omogućiti bankama u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu da ponude povoljne kredite malim i srednjim poduzećima, prenosi Manager.ba

 

Sada će otprilike 1.200 tvrtki imati korist od navedenih kredita što će im omogućiti da stvore 1.300 mjesta stručnog osposobljavanja, stažiranja i zaposlenja za mlade.

 

EU pruža podršku u sklopu inicijative "EU za zapošljavanje poduzetništvo mladih" koja se provodi u skladu s Instrumentom za razvoj poduzetništva i inovacija na Zapadnom Balkanu i njegovim mehanizmom "EU za zapošljavanje i poduzetništvo mladih" koji je uspostavljen radi podržavanja zaposlenja mladih u regiji uklanjanjem prepreka lokalnim malim i srednjim poduzećima u pristupanju financijskim sredstvima.

 

Diljem zapadnog Balkana do 99 posto poduzeća čine mala i velika poduzeća i u njima je zaposleno više od 70 posto radne snage. Istovremeno, stope nezaposlenosti mladih najveće su na svijetu. Kreću se od 28,3 posto u Albaniji do 55,4 posto na Kosovu (2018). Mnogi mladi radnici zaposleni su privremeno, u sivoj ekonomiji, s velikom neusklađenošću postojećih i traženih vještina.

 

Olivér Várhelyi, povjerenik za proširenje i susjedsku politiku, rekao je:

 

"Nastavljamo pružati pomoć malim i srednjim poduzećima zato što pružaju značajan broj radnih mjesta na zapadnom Balkanu. Podržavanje poduzeća koja zapošljavaju mlade od posebne je važnosti. Ulaganje u mlade pruža zamah za jaču, inovativniju i dinamičniju ekonomiju u regiji".

 

Alessandro Tappi, voditelj sektora za vlasnička ulaganja i garanciju Europskog investicijskog fonda, rekao je:

 

"Jačanjem malih i srednjih poduzeća i stvaranjem novih prilika zapošljavanja za mlade predstavljaju ključ koji može otključati brže ekonomske i društvene razvoje u zapadnom Balkanu. EU-ov Instrument za razvoj poduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF) važan je doprinos ekonomskoj i društvenoj održivosti i Europski investicijski fond ponosi se prilikom da djeluje u ime EU i podrži regiju na njezinom putu prema rastu".

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO