FOTO: GRUDSKI BRANITELJI BIRALI NOVO RUKOVODSTVO! Hodajte uzdignute glave, dio ste pobjedničke vojske HVO-a

Datum objave: 26.07.2020   Broj čitanja: 3446
U kinodvorani Grude okupili su se članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, podružnica "General Blago Zadro" - Grude na Saboru na kojem je birano novo rukovodstvo.
FOTO: GRUDSKI BRANITELJI BIRALI NOVO RUKOVODSTVO! Hodajte uzdignute glave, dio ste pobjedničke vojske HVO-a

 

Na početku Sabora, dugogodišnji predsjednik udruge Zdravko Marić obratio se nazočnim kolegama i suborcima, pozdravio sve i zahvalio im na dosadašnjoj podršci i što su došli na ovaj radni sastanak kako bi se izabralo novo rukovodstvo s kojim branitelji nastavljaju svoju mirnodobsku bitku za očuvanje hrvatskog identiteta i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kojem se danas žele oduzeti sva ona prava stečena u Domovinskom ratu.

 

Nakon Marića, nazočnima se obratio ministar branitelja ZHŽ-a Mladen Begić koji je posebno emotivno govorio o danima ponosa i slave pozdravivši svoje suborce. - Bilo da se nađem na području Hercegovine, Posavine, Bosne, Hrvatske... uvijek ističem doprinos grudskih branitelja, veterana i dragovoljaca, javno! Jer poznajem vaš doprinos, od planine Dinare i Pletenog rova, livanjske bojišnice, Kupresa, kupreških Drežnica, uskopaljsko ramske bojišnice, konjičke bojišnice Bokševice, jablaničke rose i poljana i planine Čabulje, preko Gubavice do Ševaš Njiva, naravno grada mostara, pa sve do Ivanice iznad Dubrovnika... nema mjesta gdje grudski branitelji nisu branili svoj hrvatski narod i ovo područje Hercegovine i nema područja gdje nemamo stradalih veterana i dragovoljaca bilo ranjenih ili poginulih, stoga vam veliko hvala, svugdje i na svakom mjestu kažem, malo koji branitelji mogu kazati da su bili od Dinare do Ivanice na svim bojišnicama i da su branili svoj zavičaj i hrvatski narod - istaknuo je ministar Begić, pišu Grude.com.

 

Nakon njegovog govora izabrano je Radno predsjedništvo Sabora u sastavu: Mate Leko, Zdravko Marić i Dragan Erkapić, kao i radna tijela poput Izbornog povjerenstva, zapisničara i ovjeravatelja zapisnika.

 

Nazočni su jednoglasno izabrali novo rukovodstvo. Leo Leko izabran je za predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, podružnica General Blago Zadro. A u Vijeće udruge izabrani su: Ljuban Glavota, Mate Leko, Zdravko Marić, Ivica Palac, Jozo Tica i Jure Tomas. U Nadzorni odbor izabrani su Karlo Palac, Tihomir Ravlić, Slavko Mikulić, Branimir Tucak i Dražen Vukoja dok Sud časti čine Mladen Miloš, Dragan Erkapić, Silvio Marić, Miro Palac i Ivan Pejić.

 

Nazočnima se na Saboru obratio i novoizabrani predsjednik Leo Leko. - Zdravko je dobro vodio udrugu i nije bilo problema, a ja planiram nastaviti uspješno raditi i poboljšati one stvari koje se mogu poboljšati. Član sam nekoliko udruga i smatram da svojim radom i poznanstvima mogu pomoći braniteljima. U mirovini sam od 2007. godine, diplomirani sam kriminalist s dugogodišnjim radnim iskustvom u vojsci i policiji, bio sam u četiri postrojbe. Iz Gruda sam otišao u Drugu gardijsku brigadu, zatim u Prvu gardijsku odakle sam 1996. godine prešao u MUP Herceg Bosne na radno mjesto inspektora za krim delikte gdje sam napredovao do do kriminalističke policije županije Hercegovačko-neretvanske. Više puta pohvaljen zbog svoga rada. Financijski sam neovisan, imam šećer i na inzulinu sam, a imam i dijete s kojim često idem i u bolnicu i vjerojatno se pitate koji su moji motivi da preuzmem ovu odgovornost. Pa sa svojim prijateljem Zdravkom Marićem obavio sam razgovor i odlučio preuzeti nakon njega ovu dužnost jer digntitet HVO-a, ime HVO-a i svakog branitelja koji je jednog dana sudjelovao u ratu moramo sačuvati. Moramo se boriti i izboriti jer mi nismo zločinačka organizacija, nego legalna i legitimna pobjednička vojska. Hvala vam svima i nadam se da neću izigrati vaše povjerenje - kazao je novoizabrani predsjednik Leo Leko.

 

Govor je u ime Općine Grude održao i predsjednik Općinskog vijeća Draženko Vranješ koji je istaknuo da očekuje nastavak kvalitetne suradnje s rukovodstvom ove braniteljske udruge i u budućnosti.

 

Od branitelja, govorio je i Ivo Spajić koji je istaknuo važnost toga da se branitelje upozna sa zakonima. - Svaki zakon koji se na nižim razinama radi, on je podloga za zakone na višim razinama. Vodstvo udruge mora upoznati branitelje sa zakonima i njihovim pravima. Mi imamo branitelje koji još nisu riješili svoja prava i za njih se moramo izboriti. Ima onih koji su oboljeli od PTSP-a, a nikakva prava nisu ostvarili. Ljudima treba konkretno pomoći - kazao je među ostalim Spajić.

 

Nazočnima se na kraju obratio brigadir Jozo Miličević, predsjednik ove udruge na županijskoj razini. Njegova vojna karijera počela je u Prvoj gardijskoj brigadi Ante Bruno Bušić, poznata po povijesnim imenom Bušići. - Izrastao sam od običnog vojnika do zapovjednika brigade, a nisam bio na nijednom terenu, a gdje nisam Gruđane vidio. Novom rukovodstvu želim uspješan rad. Spominjemo nove zakone, sve ih moramo dobro isčitati i s njima se upoznati, a ne se služiti dezinformacijama. Nema branitelja kojem se nije pomoglo preko Ministarstva branitelja u ZHŽ-u, a koji je zatražio pomoć i obratio se zahtjevom, a i tko nije bio branitelj pomoglo mu se. Branitelji koji nikakva prava nisu ostvarili imaju pravo na egzistencijalnu naknadu prema novom zakonu. Što se tiče pripadnosti HVO-u, svi mi ovdje, svi vi ovdje, svatko tko je dana proveo u HVO-u može hodati uzdignute glave i mora! Nijedna generacija branitelja nije ostvarila ovo što smo mi, napravili smo dvije države koje traju već 30 godina. Imamo svoju Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a ja milimetar svoje hrvatske zemlje u BiH ne bih dao nikome ni ovdje ni u Žepču gdje sam s Ivom Lozančićem planirao obranu Žepča niti bilo gdje drugdje. Hodajmo uzdignute glave i ne dajmo nikome na naš Domovinski rat. Zdravku Mariću i ranijem rukovodstvu zahvaljujem se puno, a novom rukovodstvu želim uspješan i da ćemo zajedno donositi važne odluke za dobrobit branitelja - istaknuo je brigadir Miličević.

 

Sabor je završio pjesmom "Od stoljeća sedmog".

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • !27.07.2020 15:35 sati
    Tradicionalno druzenje grudskih branitelja na badnjak
  • Soldo Miro27.07.2020 01:11 sati
    Podrška braniteljima, biti će uvijek onih pokvarenjaka koji će pljuvati vaš rad i koji se neće smjeti imenom i prezimenom potpisati i uputiti vam bilo kakve riječi, međutim ne dajte se omesti. Radite svoj posao. Netko više netko manje, ali Grude su dale dvije tisuće branitelja, mnogi od njih danas su bez ikakvih prava, a nema stanovnika tada koji nije zaradio PTSP, a kamoli branitelja. Zato držite se zajedno i nemojte jedni na druge ići jer zna se kome je cilj da vas razdvoji. Uspjelo je nekoliko puta. Nikad više to nemojte dopustiti. Živjeli
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio