Osobe s invaliditetom proizvode čokolade i osvajaju europsko tržište

Datum objave: 25.06.2020   Broj čitanja: 737
Zapošljavaju 20-tak ljudi, osvajaju europsko tržište..
Osobe s invaliditetom proizvode čokolade i osvajaju europsko tržište

 

Prije sedam godina križevačka Udruga osoba s invaliditetom osnovala je čokolateriju Hedona kako bi osigurala radna mjesta za osobe s invaliditetom. Danas zapošljavaju 20-tak ljudi, osvajaju europsko tržište, a ovih su dana dobili prestižnu nagradu Razvojne banke Vijeća Europe za socijalnu koheiju na inovativan i učinkovit način, prenosi HRT.

 

Mateo Višak u križevačkoj čokolateriji Hedona zaposlen je više od godinu dana. Na poslu se dobro snašao, svladao je pakiranje čokolada i pralina.

- Pakiram, nekad sam u kućici, prodajem...

- Jel vam teško raditi jel posao zahtjevan?

- Nekad je, a nekad nije...

- Kakva je ekipa?

- Pa ekipa je dobra, rekao je zaposlenik Hedone Mateo Višak.

 

Uz Matea, u križevačkoj čokolateriji radi još 10-ak osoba s invaliditetom. Pod stručnim vodstvom Dubravka Vitlova ručno proizvode čokoladne slastice.

 

- Mi dobijemo najčešće narudžbu da razvijemo nekakav proizvod za nekog klijenta, često to bude čokolada personalizirana ili personalizirana ambalaža koju klijent hoće, kazao je voditelj proizvodnje, razvoja i ispitivanja novih proizvoda Dubravko Vitlov.

 

Kao socijalno poduzeće, ova čokolaterija ima mogućnost sklapanja ugovora o zamjenskoj kvoti.

 

- Znači sve firme koje inače ne zapošljavaju, a trebaju, plaćaju državi određeni iznos na mjesečnoj bazi, oni za cijeli taj iznos mogu kupiti nešto od Hedone, robu, uslugu, umjesto da samo daju u proračun, naglasila je direktorica Hedone Alemka Lončar.

 

Skučeni prostor Hedona će početkom rujna zamijeniti novom radionicom na 600 četvornih metara, opremljenom modernim strojevima. To znači i još veće mogućnosti proizvodnje i zapošljavanja, i širenje tržišta. Ovih je dana iz Hedone na austrijsko tržište otišla prva narudžba.

 

- Mogućnosti su sigurno da se proizvodnja utrostruči, sa nešto više ljudi, s dobrom organizacijom u tom novom prostoru i novom tehnologijom mi možemo utrostručiti sadašnji kapacitet, dodala je Lončar.

 

U tome će im pomoći i nagrada Razvojne banke Vijeća Europe od 25 tisuća eura. Za taj će novac kupiti još nekoliko strojeva. Nagradu za socijalnu koheziju na inovativan i učinkovit način križevačka Hedona izborila je u konkurenciji 84 projekta iz 42 zemlje.

 

Procjenjivao se utjecaj, održivost i inovativnost. A upravo je ovo poduzeće sa statusom integrativne radionice u kojem osobe s invaliditetom proizvode čokoladne i slastičarske proizvode, ocijenjeno najboljim.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO