Premijer u 'Nedjeljom u 2' dao podršku GRUĐANKI ZDRAVKI BUŠIĆ, najbližoj suradnici pok. Franje Tuđmana

Datum objave: 14.06.2020   Broj čitanja: 763
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2'. Neke od teme intervjua s voditeljem Aleksandrom Stankovićem bili su nadolazeći parlamentarni izbori kao i o aferama koje su obilježile njegovu Vladu.
Premijer u 'Nedjeljom u 2' dao podršku GRUĐANKI ZDRAVKI BUŠIĆ, najbližoj suradnici pok. Franje Tuđmana

 

Upitan o komplimentu koji mu je uputio Milorad Pupovac prije četiri godine, Plenković je kazao: -  Kad sam prije četiri godine odlučio istaknuti svoju kandidaturu u Europskom parlamentu, htio sam svojim znanjem i entuzijazmom pomoći Hrvatskoj. Svi komentari kolega su dio te političke utakmice. 

 

- Gospodin Pupovac jedan je od najdugovječnijih političara u Hrvatskoj. Ja sam surađivao sa svim partnerima u Vladi - kazao je. 

 

Upitan izbjegava li odgovore, istaknuo je da ne izbjegava. 

 

O grafitima

 

- Najoštrije osuđujem to. U ovoj zemlji nema prostora za takav govor mržnje. Treba to kazniti. Takvih govora mržnje je bilo i prije. Na policiji je da to otkriju. Ne znam za koga to rade, treba i to istražiti. Ja sam učinio najviše za smanjenje tenzija u hrvatskom društvu. 

 

Istaknuo je kako on nije odgovoran za povećanje broja napada na pripadnike srpske manjine i da su za to odgovorni pripadnici. 

 

- Teško je vlasti kontrolirati pojedince koji u tome nalaze svoj smisao. Mi smo osudili govore mržnje i sve napade. Kad je bila izložba u Francuskom paviljonu, trebalo bi pročitati taj govor koji sam tada dao. Ta tema je česta u prostoru, a mi smo o tome jasni.

 

Upitan o tome kako je na predstavljanju HDZ-ova programa bilo 10 muškarca i jedna žena, kazao je kako su bili ograničeni prostorom. 

 

- Vodimo računa o rodnoj ravnopravnosti. Nositelji lista ne moraju biti po ključu. Meni je jedino bitno da je Zdravka Bušić demokratski izabrana - nadometnuo je i dao podršku Gruđanki koja će nositi listu za dijasporu.  Zdravka Bušić jedna je od najbližih suradnica pok. predsjednika i osnivača države Franje Tuđmana i sestra Zvonka Bušića Taika.

 

Izborni program

 

- Ovo je drugo poluvrijeme - napomenuo je i istaknuo kako je došlo do povećanje plaća i mirovina.

 

- Program koji smo predstavili zove se Sigurna Hrvatska. Ako želite zdravlje, gospodarski rast, onda je to odabir sigurne Hrvatske. Razlika između eksperimenta poput Miroslava Škore jer on je eksperiment i onih koji nemaju iskustva u upravljanju poput Davora Bernardića, onda smo mi sigurni smjer. 

 

Kazao je kako u ovom trenutku Hrvatska ima toliko osiguranika koliko nije imala od 1990. godine. 

 

- Mi smo imali program na 100 strana. Prošli smo što sve jesmo i nismo napravili, kao i sve ono što nam se dogodilo. 

 

Upitan o kupnji INA, rekao je da se nastavlja taj proces i da će dobiti nalaze konzultantske kompanije u lipnju: - Moram priznati da je vrlo dobar temelj izvještaj koji smo dobili.

 

- Ako je naš track record da je plaća narasla za 1500 kn...naša je procjena skromnija od onog što smo mi već ispunili. Što se tiče Nacionalne dječje bolnice, potpisan je ugovor. Uloženo je i više od dvadeset zdravstvenih ustanova. Odite u Pulu i popričajte s njima. Što se tiče zdravstvenog sustava, izdvojili smo kao nitko do sada. Investicije u zdravstvu su bile veće nego ikada. Što se tiče mirovine, mi smo obećali pet posto, danas je povećana za 12 posto. 

 

Upitan o e-glasovanja, kazao je kako je to napravila jedino Estonija u Europskoj uniji. 

 

- Mi nismo pali. Mi smo ušli zadnji u Europsku uniju To nije izgovor već činjenica. Imali smo agresiju na području Hrvatske. Mi moramo dostići Poljsku i Mađarsku koji su dobivali novac od Europske unije od 1989. godine. Za razliku od brojeva od Milanovićeve vlade koji su zadužili Hrvatsku, mi smo imali zdravi rast. Bogatiji smo, to se vidi i na vašoj plaći. Mi smo ulogu državu osnažili i boljim i jačim položajem u Europskoj uniji. Mi ovakav položaj nikad nismo imali. 

 

- Hrvatska je bila prva koja je pokrenula reakciju na koronavirus. Mi smo pratili situaciju od 8. siječnja. Na vrijeme poduzimamo mjere. Zamislite atmosferu da je u Hrvatskoj umrlo pet-šest tisuća ljudi...Italija nam je blizu. Mi smo upravljali s brojnim krizama tijekom našeg mandata. Niste spomenuli Agrokor, Borovo, Uljanik....Mi ne zaostajemo. Ako smo mi ušli 2013. godine, mi smo imali samo jednu perspektivu. Nismo imali kao drugi više financijskih perspektiva. Mi stojimo bolje nego prije. 

 

Pohvalio se s položajem Hrvatske u Europskoj uniji i naveo. 

 

- Sjećate li se slika praznih ormarića jer nije bilo maski? Riješili smo manjak maski s dobrim odnosima s kineskim premijerom. Kontaktirali smo i rekli što nam nedostaje i onda je sletjelo pet-šest zrakoplova i o tome nitko više nije pričao. 

 

Upitan o referendumu za uvođenje euro, kazao je da Hrvatska referendum o euru neće imati niti prema njemu treba imati s obzirom da smo imali referendum o ulasku u Europsku uniju 2012. godine. 

 

Kazao je da nije razmišljao o svojoj ostavci za vrijeme afere Borg i da ne zna odakle to Stankoviću.

 

Korupcija

 

- Mi smo odmah u aferi Vjetrenjača poduzeli što smo trebali. Smijenili smo dvije dužnosnice. Mi smo se borili da isplatu plaću, a da netko ima sidejob sa strane. Da sam ja to znao, ja to ne bi dopustio. Što se tiče ministara, ja sam smijenio 4 ministara. Svatko bi. Ne možete biti u Vladi i dizati ruku za drugu stranu. Ministar Barišić je otišao u preslagivanje. Ministrica Pejčinović-Burić je otišla u Vijeće Europe. Ministrica Dalić je dala ostavku nakon neviđenog medijskog pritiska. Martina Dalić je najviše učinila da se spasili Agrokor od stečaja. U tom trenutku sa zakonom mi smo riješili najveći i najkrupniji problem tada. Nitko tada nije ni znao da je riječ o najvećoj restrukturaciji kompanije u Europi. 

 

U jednom trenutku Stanković i Plenković stali su se prepirati oko indeksa korupcije. Plenković je počeo pričati o percepciji i ministrima dok ga je Stanković pitao o suradnji s Milanom Bandićem. 

 

- Što se tiče gradskih razina, mi moramo surađivati.  Mi smo kao HDZ pomogli Zagrebu oko rotora u gradu Zagrebu....Mi smo surađivali na onom što je dobro za grad Zagreb. 

 

Upitan jesu li surađivali s Bandićem, Plenković je ponovio da su surađivali na onom što je dobro za grad Zagreb.  Upitan hoće li Zakono obnovi grada Zagreba biti prvi u Saboru, kazao je da hoće. 

 

- Mi smo uspjeli nešto što je 2016. godine nemoguće. Uspjeli smo napraviti konsenzus o različitim kurikulima za različite predmete. Pokušavamo napraviti konsenzus o jednoj od najvažnijih tema, jer nema četvrte revolucije bez ulaganja u obrazovenje. Povećali smo proračun Ministarstva za 33 posto. Digitalizirali smo cijeli sustav. Mi smo imali podignut sustav za tri dana. Poboljšali smo materijalni status učiteljima i profesorima - naveo je i istaknuo kako je to bila zanimljiva epizoda.

 

- Žao mi je što nismo smanjili podjele. To mi jako smeta. 

 

Stanković je donio školsku torbu prvašića tešku 6 kg na stol ispred predsjednika Vlade i upitao ga je li to normalno, ma što mu je odgovorio: - Sad su torbe lakše. Lakše su knjige, lakši je papir. Možda je moglo biti lakše, a lakše je nego prije. Tome i služi digitalizacija. 

 

Upitan bi li Jokić bio bolji ministar, Plenković je kazao: - Tko mu je nudio? Ja sam čuo da se nudilo jednom drugom gospodinu, ali ne i njemu. 

 

- Postoje akteri koji govore samo o isključivosti. Naš saveznik su hrvatski građani. Za njih radimo da dobiju plaću, da se ne razbole i zato idemo u drugo poluvrijeme. 

 

- Najteže mi je bila kohezija unutar same stranke koju smo ostvarili nakon izbora. Žao mi je što nismo radili više na toleranciji. Čemu stvari koje nas dijele? Mislim da kao pobjednici moramo pružiti ruku. Tu se pozivam na Tuđmana i njegov govor u Vukovaru.

 

Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO