Dok se SDP-ovci tuku između sebe, Plenković predstavlja program

Datum objave: 08.06.2020   Broj čitanja: 765
SDP-ovci nastavljaju divljati, nakon što je Tomislav Mikulin, šef ureda predsjednika SDP-a Davora Bernardića pretukao Domagoja Hajdukovića, predsjednika Županijske organizacije osječko-baranjskog SDP-a.
Dok se SDP-ovci tuku između sebe, Plenković predstavlja program

 

Ranije je više dužnosnika SDP-a bilo na ispitivanju ili je prozivano zbog nasilja u obitelji, nad ženama i slično.

 

A dok se SDP-ovci tuku između sebe, prvi operativac Vlade, premijer Andrej Plenković, predstavio je s ostalim HDZ-ovcima u RH izborni program pod nazivom Sigurna Hrvatska. Dan nakon što je u Mostaru proglašen Osobom godine u Europi u izboru Večernjakova pečata, Plenković nastavlja raditi s ciljem pobjede na srpanjskim izborima nad SDP-om.

 

Sam program, navodno, napisan je na stotinjak stranica, a u ponedjeljak je predstavljena skraćena verzija, u kojoj se navodi deset prioriteta za sljedeći mandat, ako HDZ pobijedi na izborima.

 

- Kako bi Hrvatska i Hrvati bili sigurni, buduća Vlada treba imati jasnu viziju razvoja zemlje, iskustvo upravljanja krizama i dokazana postignuća - naveo je u uvodu programa šef stranke Andrej Plenković, podsjećajući kako smo, kao i ostatak Europe i svijeta, suočeni s pandemijom novog koronavirusa, koja je izazvala najveću gospodarsku krizu od Drugog svjetskog rata. U programu HDZ-a, među ostalim, obećava se da će se smanjiti broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga. Navode i kako će nastaviti s reformom pravosuđa te se, kako stoji, “beskompromisno boriti protiv korupcije” i graditi društvo koje poštuje ljudska prava i prava manjina. U HDZ-u obećavaju i da će stvoriti uvjete za otvaranje 100.000 novih radnih mjesta te u to uložiti 10 milijardi kuna, kako će do kraja mandata prosječna plaća iznositi 7.600 kuna (u ožujku 6.713 kuna), a minimalna plaća najmanje 4.250 kuna, da će udvostručiti dječji doplatak, subvencionirati 20.000 stambenih kredita, te regulirati rad trgovina nedjeljom. Tu je i obećanje da će se smanjiti stopa poreza na dohodak s 24% na 20%, tj. sa 36% na 30%, kako će uložiti 3 milijarde kuna u modernizaciju zdravsta i skrbi, te da će umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10%.

 
1. Smanjivanje broja ministarstava

U točki “Učinkovita država” navodi se kako će se smanjiti broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika te provesti teritorijalni preustroj Hrvatske i funkcionalno povezivanje općina, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga. Nastavit će se s reformom pravosuđa, donijeti novi Ovršni zakon i “beskompromisno se boriti protiv korupcije, s naglaskom na njenoj prevenciji, te graditi društvo koje poštuje ljudska prava i prava nacionalnih manjina”.

 

 
2. Prosječna plaća 7600 kn

HDZ-ova Vlada planira stvoriti uvjete za otvaranje 100.000 novih radnih mjesta i u to uložiti 10 milijardi kuna. Do kraja mandata prosječna plaća iznosit će 7600 kuna, a minimalna plaća najmanje 4250 kuna. Svakoj mladoj osobi osigurat će, pritom, bespovratnih 130.000 kuna za samozapošljavanje.

 

3. Rodiljna naknada u visini pune plaće

U okviru “Demografske revitalizacije” naglašava se kako će se osigurati roditeljske naknade u visini pune plaće, udvostručiti dječji doplatak, subvencionirati 20.000 stambenih kredita za mlade obitelji te osigurati produljeni rad u još 200 vrtića. Također, “regulirat će rad trgovina nedjeljom te omogućiti svima da je provedu s obitelji”.

 

4. Smanjivanje poreza na dohodak, poreza na dobit i PDV-a

HDZ najavljuje i smanjivanje donje stope poreza na dohodak s 24 posto na 20 posto, odnosno gornje stope s 36 posto na 30 posto. Za poduzeća s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna smanjit će stopu poreza na dobit s 12 posto na 10 posto, čime će obuhvatiti više od 100.000 poduzeća i obrta. Za svu hranu stopu PDV-a snizit će s 25 posto na 13 posto i omogućiti niže cijene.

 

5. Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu

Uložit će, nadalje, tri milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava i zdravstvenu skrb, sagraditi Nacionalnu dječju bolnicu u Zagrebu i revitalizirati Imunološki zavod. “Za dostojanstvenu starost našim ćemo umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10 posto”, stoji u programu.

 

6. Pet milijardi kuna za modernizaciju obrazovanja

“Obrazovanje, znanost i industrija.” Navodi se kako će uložiti pet milijardi kuna u modernizaciju obrazovnog sustava, nastaviti povećavati plaće u obrazovanju te osigurati 50.000 učeničkih, socioekonomskih i STEM stipendija. Uložit će i pet milijardi kuna u inovacije, poduzetništvo i nove proizvode radi digitalne transformacije industrije i povećanja izvoza. Povećat će ulaganja u istraživanje i razvoj sa sadašnjih jedan posto na 2,5 posto BDP-a i razvijati kreativne industrije.

 

7. Povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto

U točki “Samodostatnost u hrani i energiji” tvrdi se kako će povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto, na 22 milijarde kuna, izgraditi 20 regionalnih centara za voće i povrće te udvostručiti navodnjavane poljoprivredne površine. Osim što obećavaju da će povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto, dodaju i kako će udio mladih poljoprivrednika povećati s 13 posto na 20 posto, uz povećanje proizvodnje svinjskog mesa za 40 posto, odnosno za 20 posto u govedarstvu. “Gradnjom 20 regionalnih rashladnih, skladišnih i distribucijskih centara za voće i povrće osigurat ćemo povezivanje poljoprivrednih proizvođača, distributera i tržišta. 300.000 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta stavit ćemo u funkciju stočarske i biljne proizvodnje. Povećat ćemo površine pod navodnjavanjem, a za 50 posto navodnjavane površine iz sustava javnog navodnjavanja, te poticati sve oblike ekološke poljoprivrede. Povećat će proizvodnju u ribarstvu za 20 posto do kraja mandata, te obnoviti ili izgraditi više od dvadeset ribarskih luka”, obećanja su najveće hrvatske stranke. Povećat će kapaciteta iz obnovljivih izvora i povećati ih za 150 posto sa sadašnjih 900 MW na 2250 MW.

 

8. 30 mlrd. kuna za regije

U točki pod nazivom “Ravnomjeran razvoj” izdvaja se obećanje o tome da će uložiti 30 milijardi kuna u ravnomjeran regionalni razvoj i nove tehnologije. “Pokrenut ćemo projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar vrijedan dvije milijarde kuna te dodatno ojačati naš projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kao i razvoj otoka. Nastavit ćemo ulagati u modernizaciju željeznice i prometne infrastrukture”.

 

9. Povećanje socijalne pomoći na 1500 kuna

Među ostalim prioritetima naglašava se kako će omogućiti korisnicima obiteljske mirovine pravedniji način izračuna mirovine te povećati naknadu za socijalno ugroženog pojedinca s 800 kuna na 1500 kuna i donijeti novu strategiju borbe protiv siromaštva i socijalnog isključivanja. “Novim mjerama olakšat ćemo zapošljavanje osoba s invaliditetom. Osigurat ćemo podršku dugotrajno nezaposlenim osobama”, stoji u programu HDZ-a.

 

10. 350 milijuna kuna za kreativne industrije

Sufinancirat će kreativne industrije s dodatnih 350 milijuna kuna s naglaskom na inovacije, uključujući razvoj industrije videoigara.

 

11. Donijet će prostorne planove ZERP-a i epikontinentalnog pojasa

Uz to, donijet će Državni plan prostornog razvoja, kao i prostorne planove ZERP-a i epikontinentalnog pojasa, “koji su temeljni prostorni planovi za područje cijele Hrvatske, uključujući i morske pojaseve”. “Uspostavit ćemo web booking portal privatnog smještaja s provizijom do pet posto, otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju do 7000 novih hotelskih soba do kraja mandata”, naglašava se u programu.

 

12. Digitalizacije Hrvatske

U poglavlju “Osnažena državnost - Učinkovita, otporna i digitalna Hrvatska” HDZ obećava uvođenje dodatnih 100-e usluga do kraja 2021. godine, a do kraja mandata 300 novih usluga. HDZ obećava i provedbu projekta izgradnje nacionalne širokopojasne infrastrukture za pristup brzom internetu i za stvaranje preduvjeta za ujednačen digitalni razvoj.

 

13. Modernizacija vojske

U izbornom programu nazvanom “Sigurna Hrvatska” za vojsku našlo prostora u samo jednoj rečenici, u kojoj se navodi da će se nastaviti opremanje i modernizacija vojske i ulaganje u hrvatskog vojnika “kao središte i najveću vrijednost našeg obrambenog sustava”. Nema nabavke borbenih aviona.

 

14. Borba protiv kriminala

U točki “Globalna prepoznatljivost” navodi se da će se jačanjem policije nastaviti podizati razina unutarnje sigurnosti, borba protiv kriminala, sigurnost u prometu i zaštita naše granice.

Redak dalje najavljuje se i nastavak priprema za ulazak u Schengenski prostor tehničkim opremanjem vanjske granice i većom interoperabilnošću s europskim sigurnosnim informacijskim sustavima. U deset glavnih prioriteta u budućem mandatu u pola rečenice se navodi jačanje policije i vojske.

 

Plenković: 'Program će imati pet velikih cjelina'

 

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice Središnjeg odbora te kazao kako će program HDZ-a za parlamentarne izbore imati naslov 'Sigurna Hrvatska'.

- Usvojili smo strategiju za izbore, bila je kvalitetna rasprava. Svi su puni energije i entuzijazma da idemo po obnovljeno povjerenje birača - kazao je premijer.

Komentirao je i rezultate CRO Demoskopa prema kojima je SDP ispred HDZ-a.

- Intenzivirat ćemo kampanju, pokazati program, HDZ će dobiti kampanju. Ovo je mala oscilacija s obzirom na aferu koja je izbila prije desetak dana - kazao je.

Premijer je rekao i da je plan HDZ-a da minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 4250 kuna, a prosječna 7600 kuna te da je to realno.

Kazao je da je HDZ u mandatu povećao minimalnu plaću za 750 kuna neto, a prosječnu za 1150 kuna. 

- Imali smo zdravi gospodarski rast, smanjivali dug, ovo je bila Vlada koja je konsolidirala javne financije - kazao je.

- Mi smo zadržali kreditni rejting, a povrh većeg europskog proračuna osigurali smo dodatnih 10 milijardi za oporavak od krize - kazao je Plenković.

Na pitanje je li HDZ spreman ispuniti izborna obećanja, premijer je kazao da su u četiri godine ispunili ogroman broj ciljeva te da su postavili nove.

- Program će imati pet velikih cjelina: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i ravnomjeran razvoj.

Svi elementi samodostatnosti uz snažan transformativni napor. Ovo je program koji će iskoristiti trenutka nakon krize da zemlju učinimo još boljom - kazao je premijer.

Kazao je kako će u novoj vladi biti manje ministarstava.

- Broj ministarstava smanjujemo, da bismo bili efikasniji u pružanju usluga građanima. Ovaj program iskoristit će trenutak da zemlju učinimo još boljom i da nam sugrađani žive još kvalitetnije - kazao je Plenković.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO