FOTO: GRUDSKI PUK UJEDINJEN U MOLITVI! MISA NA CERAMA S NAJVIŠE ŽITELJA OD 2012.

Datum objave: 10.05.2020   Broj čitanja: 3549
Kada smo 2012. bili na Cerama, višestoljetnom selu iznad Gruda, u župi Grude, bilo je više od 200 mještana, a razlog bijaše taj što je postavljeno novo zvono na zavjetnu kapelicu pa se okupili Cerani iz obje Lijepe naše, i iz Hercegovine i iz Hrvatske.
FOTO: GRUDSKI PUK UJEDINJEN U MOLITVI! MISA NA CERAMA S NAJVIŠE ŽITELJA OD 2012.

 

A bijaše i onih koji stotine kilometara prođoše iz stranih zemalja da bi taj dan bili tu.

 

- Ako nas se ikad okupi više od 100 bit će dobro - rekla je jedna starija stanovnica sela koje čuva Sveti Izidor.

 

Ali, evo, nakon tadašnjeg rekordnog snijega u Hercegovini pa krađe zvona, i ove 2020. se potvrđuje da tragedija ujedini narod više nego išta pa broj vjernika opet premaši stotinu.

 

Pandemija koronavirusa jenjava, fra Stanko Pavlović čija župa ni u najtežim danima koronavirusa nije bila ni dana bez svete mise priopći za Grude.com da će se sveta misa danas na blagdan Svetog Izidora održati kod zavjetne kapelice i dođe i mlado i staro danas da se pomoli kod kapelice, a slika je, neka nam civilne vlasti oproste, i ovjekovječena jer, ako Bog da, katastrofa još dugo neće biti i treba, makar kroz objektiv portala Grude.com, sačuvati dio povijesti.

 

Često se puk upita odakle Svetog Izidora kao zaštitnika Cera i odakle njegove kapelice koja čuva svoju župu Grude, gleda na Hercegovinu i na Svetog Juru na Biokovu, baš na ovom prostoru.

 

Tajna leži u 1936. godini kada je tadašnjim Ceranima dosta bilo krupe i nevremena. Seljani tada zamoliše legendarnog fra Gabru Grubišića da im dadne savjet, a on im preporuči da se zavjetuju i naprave kapelicu Svetom Izidoru. A taj svetac i farmer iz Madrida marljivo je radio i sveto živio, trpeći nepravdu u 11. i 12. stoljeću, ali kao vrijedan i pobožan čovjek sve je to podnosio i svoje blago sa siromasima dijelio. Na glasu svetosti zaslužio je vječni život. Kapelica nebeskog zaštitnika Cera čuva Grude i Hercegovinu od 1937. godine. Od te godine, od fra Gabre do fra Stanka, nikad se nije preskočila misa kod Izidora 10. svibnja. Iako se ove godine strepilo da bi zbog pandemije koronavirusa mogla biti otkazana, grudski župnik zavjetovao se da će sam ako trebadne doći kod kapelice i moliti, ali otkazivanja nema.

 

Bila je ovo prilika da se izmoli blagoslov za cijelu župu Grude i to s jedne od najviših točki i po mnogima najljepšeg mjesta u župi. Također, tri hodočasnice su pješke došle iz župe Gorica Sovići, kao zavjet Svetom Izidoru, što je svakako nešto vrijedno spomena u današnjem teškom vremenu.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • NN..11.05.2020 10:32 sati
    Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da je bilo lijepo a posebno veliko hvala fra Stanku koji sa toliko volje i elana dolazi na našu gradinu kao da je tu rođen.
  • z.t.11.05.2020 09:28 sati
    Veliko hvala fra Stanku, hvala svima koji ste u takvom broju došli na misu i blagoslov naših polja, na proslavu Svetog Izidora,koji će vječno živjeti na Cerama i u cijelim Grudama.
  • Spajić10.05.2020 22:57 sati
    Dragi moji Cerani neka vas i sve moje Gruđane čuva sv Izidor. Lijepo bi bilo danas biti sa vama u mom rodnom mistu u mojim cerama i prošetati onim stazama ali stiskle god sve se teže more hodati. Sve vas pozdravljam i Bog vam da zdravlja
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio