FOTOEKSKLUZIV: Dragićino, sretan ti SVETI JURE! Opet će biti svečano kao nekad

Datum objave: 23.04.2020   Broj čitanja: 3404
Godina je 1867. U svom Šematizmu fra Petar Bakula nabraja zaseoke i obitelji koje će kasnije pripadati župi Grude. Tu upisuje i Dragićinu.
FOTOEKSKLUZIV: Dragićino, sretan ti SVETI JURE! Opet će biti svečano kao nekad

 

A Dragićina bijaše pitomo selo tada s 43 kuće u kojima je živjelo čak 269 stanovnika. Tako je, gledajući statistički, otprilike 6 ljudi živjelo u svakoj kući.

 

Ovih dana muku mučimo s koronavirusom, a prije stoljeće, neposredno nakon završetka II svjetskog rata harala je Španjolska gripa koja je na svijetu oduzela između 50 i 100 milijuna života. Teško je bilo u cijeloj Hercegovini tada nekoliko godina u nizu, a kada kažemo da ne može gore, tada je u Dragićini krenuo i masovan pomor stoke i potvrdila se još jednom izreka: Uvijek može gore.

 

Ražalošćeni žitelji Dragićine otiđoše tada do fra Gabre Grubišića, upoznaše ga s brojkama o pomoru stoke i zatražiše savjet. Prema pisanju portala Grude.com, a kazivanju starih Gruđana, tadašnji župnik predložio im je da učine neki zavjet.

 

Odlučiše Dragićani sa svojim župnikom tada da se izabere zaštitnik - svetac sela i da se na taj dan slavi sveta misa, te da to bude neradni dan. Izabrali su Svetoga Juru za svog zaštitnika. Nakon tog zavjeta pomor stoke je prestao.

 

Kapelica bijaše izgrađena na darovanom prostoru 1925. godine. U kamenom oltaru kapelice stavljene su moći, dar tadašnjeg biskupa, jednog od najvećih u povijesti Hercegovine, fra Alojzije Mišić koji je puna tri desetljeća bio hercegovački biskup i s kojim je uvijek progonjena Hercegovina prošla najteža vremena, ratove i bolesti, glad i siromaštvo.

 

Sliku Svetog Jure za Kapelicu je onih teških godina darovao fra Sebastijan Lesko, dvije udubine s Gospinim i kipom Svetog Ante darovao je Ivan Palac. Godine 1970. kupljeno je zvono od 130 kilograma. Fra Luka Zorić i fra Bernard Marić od ondašnjeg režima bili su proganjani zbog svog pastoralnog rada pa kada se kroz osam mjeseci svake nedjelje počela slaviti misa u Dragićini, dobivaju upozorenje od ondašnjih, komunističih vlasti, a na kraju i zabranu da drže misu na otvorenom jer se okupljao velik broj ljudi.

 

Radovi na crkvi Svetog Jure počeli su 20. lipnja 1990. godine i ove godine su puna tri desetljeća od tog velikog pothvata. Fra Ante Bašić bio je prvi svećenik koji je u novoj crkvici slavio svetu misu.

 

Sa sveobuhvatnom izgradnjom crkve župnik fra Stanko Pavlović, ranije spomenuti fra Bernard Marić i fra Ante Šaravanja počinju početkom prošlog desetljeća, a danas je ona jedan od najljepših ukrasa župe i općine Grude.

 

Organizirano selo od konca prošle godine ima i Trg Svetog Jure ispred same crkve.

 

Možda ove godine zbog koronavirusa nije bilo svečane proslave blagdana svih žitelja i onih koji su ovdje i onih koji dođu izvana, kao ranijih godina, ali opet će se Sveti Jure pobrinuti za svoje mještane kao što je prije 95 godina zaustavio zla koja su se tada događala njegovoj župi.

 

Kroz nekoliko fotografija legendarnog Večernjakovog fotoreportera pok. Zorana Grizelja iz 2009. godine portal Grude.com želi vam sretan i blagoslovljen današnji dan.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • S. Maristella Palac25.04.2020 15:51 sati
    Hvala Portalu Grude što na svojoj stranici donosi plemenite vješti i lijepe slike. Hvala tko je napisao vjest o sv. Juri. Dragicina je jedinstveno selo u kojem žive dobri, složni i velikodušni ljudi. Nema na svijetu Dragićine i dragićana. Neka sv. Jure štiti Dragićinu i sve dragićana.
  • z.t.24.04.2020 09:26 sati
    Svaka čast, Bogu fala! Dragi Dragićani sretan vam Sveti Jure!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO