FRA ANTE: Ja pred očima imam punu crkvu! Isus je pobijedio smrt, pobijediti će i koronu!

Datum objave: 11.04.2020   Broj čitanja: 1829
Velika subota emotivna je bila u crkvama diljem Hercegovine. Mnogima koji su putem portala Grude.com i radijskih frekvencija pratili misu iz crkve Svete Kate u Grudama zaiskrile su suze u očima.
FRA ANTE: Ja pred očima imam punu crkvu! Isus je pobijedio smrt, pobijediti će i koronu!

 

 

Nema više onih koji se sjećaju vremena legendarnog graditelja crkve fra Gabre Grubišića, ali kako se povijest ponavlja, puno stvari iz tog vremena jednake su onima danas. I fra Gabrini spisi govore o vremenu kada su zabranjivani javni skupovi. Tada, kada je on došao na župu 1918. godine bila je aktualna španjolska gripa. Njega se pamti kao graditelja grudske crkve, a i on se susretao s brojnim administrativnim problemima s tendencijom otimanja župe Grude. Danas, također nema javnih skupova zbog koronavirusa, a suvremeni graditelji grudske crkve koji su upotpunili njenu ljepotu i koje će župa Grude zbog toga zauvijek pamtiti su župnik fra Stanko Pavlović, fra Ante Šaravanja i najdugovječniji svećenik u povijesti župe fra Bernard Marić. I unatoč administrativnim problemima s kojima se susreću, snage da crkvu i ovu župu, te njen narod vode na najbolji način nimalo im ne manjka.

 

 

Propovijed fra Ante Šaravanje večeras mnoge je duboko dirnula. Na samom početku propovijedi uslijedila je tišina pa su oni u svojim domovima mislili da se prijenos prekinuo. Međutim, iskusni propovijednik koji je u prvim godinama ukazanja u Međugorju pokupio simpatije mnogih vjernika, pripremao je uvod za propovijed koja je dirnula srca.

 

- Ne bojte se, ja sam, ja glavom i bradom, pogledajte moje ruke i moje noge koje su probodene. Zašto ste prestrašeni? - kazao je na početku propovijedi fra Ante.

 

Objasnio je da je ovim riječima, nakon svog Uskrsnuća Isus pozdravio svoje učenike koji su bili u dvorani posljednje večere. - Zašto su tamo? Iz straha od Židova, da ne bi i njih razapeli i mučili kao što su njihovog učitelja. Zato ih Isus pozdravlja. Ne bojte se! Ja sam. Zato su im srca prestrašena. Strah je ušao među njih. A danas, ja to ponavljam svima vama, NE BOJTE SE, ISUS JE USKRSNUO.

 

Vi svi koji ste u malom broju ovdje u crkvi iz razumljivih razloga i vi koji nas pratite putem portala: NE BOJTE SE! Isus je jači od korone i od smrti i od bilo kojeg drugog zla! Pobijedio je smrt svoju, pobijedio je i našu smrt, uskrsnuo je, i mi ćemo uskrsnuti i s njime navijeke živjeti. Mislim da ste primijetili da propovijedam kao da je puna crkva. Ja pred očima imam punu crkvu, sliku crkve iz prošle godine na ovaj dan. Ne samo da su tada klupe bile pretijesne i crkva premalena nego tad su mnogi morali ostati vani jer toliko puno vas je bilo. Danas vas je manje, zbog opravdanih razloga, zbog bolesti. Ali znam, Isus je pobijedio smrt, pobijediti će koronu, opet će naša lijepa, nama najdrža crkva biti tijesna za sve one koji će doći ovdje hvaliti slaviti Gospodina - kazao je, između ostalog, fra Ante Šaravanja.

 

Na kraju mise, pročitao je poruku koju je dobio od jednog roditelja čiji dječak svakoga dana moli da mu ovaj Uskrs bude zadnji u životu bez svete mise. - Pa molimo i mi da nas Bog sačuva kako bi ova naša crkva što prije bila puna. U ime nas trojice fratara vama ovdje u crkvi, svim našim župljanima i svima ostalima koji nas pratite putem portala želimo sretan i blagoslovljen Uskrs s nadom i vjerom da će nas Bog uskrisiti i ispuniti nam molbe.

 

Svetu misu će portal Grude.com prenositi i ove nedjelje, na Uskrs, od 11.00 sati.

 

Kompletnu svetu misu možete pogledati na linku: VELIKA SUBOTA: PRIJENOS MISE I OBREDA IZ CRKVE SVETE KATE U GRUDAMA

 

Grude.com
Foto:Grude.com (glavna fotografija od Velikog petka)

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio