Obojite uskršnja jaja na prirodan način namirnicama koje već imate doma

Datum objave: 10.04.2020   Broj čitanja: 1850
Uskrs će se ove godine malo drugačije slaviti, ali slavlje od doma uz socijalno distanciranje ne znači da se ne možete pridržavati uobičajenih tradicija.
Obojite uskršnja jaja na prirodan način namirnicama koje već imate doma


Jedna od tradicija je obiteljsko bojanje jaja, a kako bi se ove godine dodatno trebalo paziti na količinu hrane, donosimo vam kako jaja pobojati na prirodan način namirnicama koje već imate doma, prenosi bhg.com. Uz to što su ovi načini bojanja jaja zabavni i ostavljaju jaja šarenima, potpuno su sigurni za kasniju konzumaciju jaja.

 

Slatko vrhnje
Prvo što trebate napraviti je skuhati vaša jaja te ih nakon kuhanja staviti u ocat na dvadeset minuta, kako bi se boja bolje primila za ljusku. U jednoj posudi istucite slatko vrhnje te dodate nekoliko kapi boje za boje za hrane. Možete dodati jednu boju ili više različitih boja, ako želite šaren dizajn. Zatim drvenim štapićem razmažite boju po površini slatkog vrhnja ili napravite zanimljiv dizajn te preko toga urolajte jaje. Ostavite ih dvadeset minuta da se osuše te lagano operite jaja u posudi s vodom, ali ih nemojte trljati jer ćete očistiti boju. Stavite ih na papirnati ručnik da se osuše i gotovi ste.

 

Ostaci hrane
Od ostataka hrane mogu se dobiti razne boje za jaja, a potrebno ih je samo močiti u posudi s vodom i još jednim sastojkom. Ako želite dobiti plavu boju jaja, koristite crveni kupus. Sve što trebate napraviti je u kipuću vodu dodati ostatke crvenog kupusa te dvije žlice octa. U tu mješavinu dodajte jaja i ostavite da se namaču dok ne dobiju željeni intenzitet boje. Za zelenu boju umiješajte ‘kožu’ od crvenog luka, kipuću vodu i tri žličice octa te na kraju dodajte jaja i ostavite da se namoče. Za narančastu boju je isti postupak kao i za zelenu, ali se koristi žuti luk. Za žutu boju koristite mrkvu, kipiću vodu te dvije žličice octa. Od kave i jedne žlice octa dobije se smeđa boja.

 

Riža
Jednu plastičnu čašu napunite jednom trećinom riže te na nju dodajte desetak kapi boje za hranu. Lagano tresite čašu, sve dok se boja ravnomjerno ne rasporedi. Zatim ubacite jaje te zatvorite vrh čaše. Tresite čašu dok se jaje ne oboja do željenog intenziteta.

 

Ulje i ocat
U jednoj posudi pomiješajte jednu čašu vruće vode, desetak kapi boje za hranu i jednu žličicu octa. Žlicom dodajte jaje i pustite da se moči minutu do dvije te ih zatim izvadite i ostavite da se osuši. U drugoj posudi pomiješajte jednu čašu vode, dvadesetak kapi boje za hranu i jednu žlicu biljnog ulja. Žlicom dodajte jaje i ostavite da se oboji, sve dok ne dobijete dvobojno jaje. Papirnatim ručnikom lagano utapkajte svu vodu te ostavite da se osuši.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO