Župa Grude, od španjolke do korone sto godina prođe...

Datum objave: 03.04.2020   Broj čitanja: 1807
Stoljećima su župljani Gruda vjerni katoličkoj vjeri i franjevcima, a iako nema više onih koji se sjećaju "španjolke" i drugih bolestiju onoga vremena, zahvaljujući usmenim predajama i pisanju grudskih fratara kroz povijest, ostalo je i istinitih priča iz davnine.
Župa Grude, od španjolke do korone sto godina prođe...

 

A te priče počinju s Prvim svjetskim ratom 1914. kada je u župi Grude župnik fra Vice Skoko. On je dočekao na župi i biskupa fra Alojzija Mišića, jednog od najboljih u povijesti Hercegovine, a kip svetoga Ante koji je i danas u Grudama blagoslovljen je upravo tih godina, a župa Grude dobila ga je zahvaljujući tadašnjem upravitelju škole u Grudama Nikoli Barišiću. Fra Vice je prolazio kroz strahovito teške godine, a naslijedio ga je 1915. u Grudama fra Damjan Gadža. Pothvata u izgradnji nije bilo jer je harao rat, a dosta Gruđana služilo je, kako napisa, tuđu vojsku. - Stizale su obavijesti o smrtu, ali za grobove se nikad nije doznalo - stoji u pisanju o starim Gruđanima. Godine 1917. sakupljala se djeca od 7 do 14 godina i slala u Slavoniju da bi preživjela, a neki su i zastalno ostali. Fra Damjanu ne bijaše lako, ali hrabro je podnosio poteškoće sa svojim župljanima.

 

A onda dolazi veliki fra Gabro Grubišić koji je u župi Grude bio od 1918. do 1940. i on je prvi počeo izgradnju, po mnogima, najljepše crkve u Hercegovini, koja je zablistala u punom ruhu zahvaljujući fra Stanku Pavloviću, fra Bernardu Mariću i fra Anti Šaravanji.

 

A najzanimljivije je da su praktički i fra Gabro i spomenuta trojka, gledajući njihov posljednji dolazak, jednak broj godina u župi Grude, a da ih iste muke more. Tu su svima poznati progoni hercegovačkih franjevaca u stoljetnim župama, što je već postala tradicija kada su Grude i Hercegovina pitanju, a tu su i mjere koje uključuju "zabranu" odlazaka u crkvu kao što je danas. - U to vrijeme vladale su razne bolesti, pa su bili zabranjivani javni skupovi. Bile su ratne i gladne godine, pa se moralo i kruha tražiti - zapisano je za to vrijeme kada je župu Grude preuzeo fra Gabro Grubišić.

 

A bolesti vladaju i danas, zabranjeni su javni skupovi, ali župa Grude kao što s vjerničkim pukom iziđe kao pobjednička u onim vremenima "španjolke" i drugih bolestiju tako će i danas.

 

"Jer stoljetne Grude sačuvaše vjerom, franjevačka braća i dušom i tijelom "

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Frano03.04.2020 23:00 sati
    Bože moj nek i ovo prestane, i da se zivit nastavi, al puno pametnije i sa više vjere, poštovanja, ljubavi, i svega ostalog.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio