JUŽNA PLINSKA INTERKONEKCIJA Plinovod iz Posušja za Novi Travnik i Mostar

Datum objave: 21.02.2020   Broj čitanja: 1033
Implementacija i međusobno povezivanje transportnih sustava BiH i Hrvatske omogućiti će integraciju sa europskim tržištem prirodnog plina..
JUŽNA PLINSKA INTERKONEKCIJA Plinovod iz Posušja za Novi Travnik i Mostar

 

BH-Gas, tvrtka za proizvodnju i transport plina, potpisala je danas Ugovor o dodjeli grant sredstava s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Konzultantski Ugovor za izradu Studije utjecaja na okoliš i Studiju opravdanosti s Konzorcijem čiji je voditelj Dvokut-Ecro, konzultantska tvrtka koja pruža usluge u području zaštite okoliša i prirode.

 

Potpisivanje je upriličeno u Direkciji BH-Gasa na svečanosti kojoj je prisustvovao i direktor Programskog ureda USAID-a Kent Larson. Američka agencija za međunarodni razvoj podržala je projekt grant sredstvima od 500.000 dolara.

 

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, izrazila je zadovoljstvo što BH-Gas, EBRD, EU i USAID surađuju na tom projektu.

 

Diverzifikacija opskrbe je presudna za energetsku sigurnost, a planirana interkonekcija može igrati ključnu ulogu u tome.

 

”Raznolikost potencijalnih pristalica, koji su danas ovdje, ilustrira visoki nivo pažnje koju tome pridajemo. Iako s nestrpljenjem očekujemo rezultate novih procjena, također se nadamo da će u međuvremenu biti donesen novi zakon o plinu u Bosni i Hercegovini koji će sektor promaknuti dalje prema poštivanju trećeg energetskog paketa EU”, izjavila je.

 

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, naglašava važnost Južne plinske interkonekcije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što je potvrđeno i odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju strateškog značaja projekta.

 

Salkić je također naglasio da će implementacija i međusobno povezivanje transportnih sustava Bosne i Hercegovine (BH-Gas) i Hrvatske (Plinacro) omogućiti integraciju sa europskim tržištem prirodnog plina, diverzifikaciju kako pravaca tako i izvora opskrbe (LNG Krk, Kaspijska regija / Jonsko- Jadranski plinovod, europska čvorišta za trgovinu plinom) i na taj način stvoriti uvjete za dugoročno, sigurno i pouzdano opskrbu svih potrošača prirodnog plina u Bosni i Hercegovini.

 

Procjena utjecaja na okoliš i društvo za projekat Južna plinska interkonekcija između Bosne i Hercegovine i Hrvatske (plinovod Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar) bit će pripremljena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i zahtjevima lokalnog zakonodavstva.

 

Korištenjem međunarodne tenderske procedure u skladu s politikama i pravilima EBRD za odabir konsultanta, Ugovor je dodijeljen Konzorciju čiji je voditelj Dvokut-Ecro. Ukupna vrijednost potpisanog ugovora će biti financirana iz navedenog iznosa osiguranog granta.

 

Javnost je već informirana da je izrada Idejnog projekta plinovoda započela u kolovozu 2019. godine. Izrada Idejnog projekta se financira grant sredstvima Europske Unije kroz CONNECTA Tehničku pomoć. Okončane su aktivnosti definiranja tj. projektiranja plinske trase uz geodetsko snimanje i geotehničke istražne radove.

 

Projekat Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u dužini od 160 km spada u najveće linijske infrastrukturne projekte koji su trenutno u tijeku. Kompleksnost projekta se ogleda i u tome što prostorno obuhvaća četiri županije, što zahtijeva aktivno sudjelovanje i podršku lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije.

 

Studija predizvodljivosti, Analiza financijske održivosti i Analiza troškova i koristi su ranije financirane grant sredstvima Europske Unije kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan i CONNECTA Tehnička pomoć u 2013. i 2018. godini respektivno.

 

Završetak izrade projektne dokumentacije je planirano za kraj 2020. godine, a rezultirat će izdavanjem okolinske dozvole i urbanističke suglasnosti za projekt, prenosi FENA.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO