BANJA LUKA: Od otpada do biznisa

Datum objave: 18.02.2020   Broj čitanja: 698
Namjera autora projekta je da se u što većoj mjeri ovakav otpad iskoristi za izradu dekorativne rasvjete i novogodišnjih ukrasa..
BANJA LUKA: Od otpada do biznisa

 

Kompanija “Elektro Tim“ Banjaluka, inače lider na području Bosne i Hercegovine u izradi inovativne dekorativne rasvjete i ukrasa za novogodišnje i praznično ukrašavanje javnih površina (parkovi, trgovi, ulice) i objekata, osmislila je projekt pod nazivom “Od otpada do posla”, piše mreza-mira.net.

 

Osnovni cilj projekta je da se plastični ambalažni otpad, koji kod nas završava na deponijama, ali se veoma često može vidjeti i na obalama rijeka i na drugim mjestima u prirodi, reciklira i upotrijebi u druge namjene.

 

Podizanjem javne svijesti da se od jednom upotrebljenog materijala, koji je sada veliki zagađivač životne sredine, napravi nešto sasvim novo i realizacijom ovog projekta daje se mogućnost da se pokrenu lokalne zajednice radi prikupljanja i pripreme ovog materijala.

 

Na ovaj način se, u ovim lokalnim zajednicama, otvara mogućnost zapošljavanja stanovništva na poslovima tzv “zelene ekonomije“ s posebnim naglaskom na socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

 

Namjera autora projekta je da se u što većoj mjeri ovakav otpad iskoristi za izradu dekorativne rasvjete i novogodišnjih ukrasa, a za ovu godinu je planirano da se prikupi oko 90.000 plastičnih boca i proizvede oko 500 ukrasa od otpadnog materijala.

 

Jedan od značajnih segmenata programa je slanje pisma namjere u lokalne zajednice, izrada Anketnih listova i anketiranje lokalnih zajednica, odnosno obilazak lokalnih zajednica i profesionalno fotografiranje javnih prostora. Ove aktivnosti su neophodne radi izrade projekata novogodišnjeg ukrašavanja koje bi odabrane lokalne zajednice dobile besplatno, odnosno promocije i predstavljanja široj javnosti projekta “Od otpada do posla” .

 

Na osnovu Sporazuma o suradnji sve navedene aktivnosti će tijekom narednih mjeseci realizirati Centar za promotivne i kulturne djelatnosti “Primera MLLL“ Banjaluka.

 

Inače, značaj projekta su prepoznali i u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS koji je usvojio program realizacije projekta “Od otpada do posla” i osigurao dio potrebnih financijskih sredstava za njegovu realizaciju.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio