GSS u BiH se zahvalio radioamaterima Herceg Bosne

Datum objave: 11.02.2020   Broj čitanja: 432
Proteklog vikenda pripadnici Gorske službe spašavanja izveli su akciju spašavanja ozlijeđenog alpinista na planini Čvrsnici.
GSS u BiH se zahvalio radioamaterima Herceg Bosne


Zbog specifičnosti terena preuzeli su sustav veza radioamatera Herceg Bosne, kojega GSS često koristi znajući da radioamateri imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu, piše Večernji list. GSS u BiH se, nakon uspješne akcije, zahvalio Zajednici radioamatera Herceg Bosne na potpori.

 

Unutar Zajednice Radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) aktivna je interna skupina pod nazivom ZRHB ARES (Amateur Radio Emergency Service), sa ciljem pripremanja radioamatera za neželjene situacije. Ova skupina radioamatera skrbi o infrastrukturi koja se planira koristiti u takvim slučajevima. Radioamateri najčešće (u praksi prvih 6 do 10 sati od početka katastrofe) preuzimaju komunikacije dok se službeni sustavi ne revitaliziraju.

 

U cijelom svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa. Nesereće se ne događaju samo drugima, i radi toga moramo biti pripremljeni. Događaji iz 90-tih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012. godine pokazali su da je u sustav civilne zaštite BiH potrebno uvesti i pričuvni komunikacijski sustav radioamatera koji će se koristiti u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio