Vokel i Brina u poslu od 35 milijuna eura! I Grude će od njega profitirati!

Datum objave: 17.01.2020   Broj čitanja: 10377
Vlada FBiH, na sjednici održanoj 16. siječnja 2020. u Mostaru, dala je prethodnu suglasnost za izdavanje energetskih dozvola gospodarskim društvima za izgradnju tri vjetroelektrane u Tomislavgradu i jedne u Posušje.
Vokel i Brina u poslu od 35 milijuna eura! I Grude će od njega profitirati!

 

Relaks d.o.o. Posušje radi na projektu izgradnje VE Oštrc na planini Oštrc iznad Posušja. Vlasnici Relaksa su članovi Udruge gospodarstvenika Posušje Veljko Lončar(Vokel) i Tomislav Marić (KTM Brina).

 

Projekt je u fazi ishođenja Energetske dozvole. Do sada je za VE izdana Lokacijska i Okolišna dozvola te još 30-ak raznih dopuštenja i suglasnosti s razine općine, županije i federacije, javlja portal Grude.com. Snaga i smjer vjetra se kontinuirano prati i snima već pet godina s uređajima postavljenim na mjerni stup visine 84 metra na Oštrcu. Temeljem dobivenih podatka urađene su sve potrebne studije i elaborati koji pokazuju da je lokacija Oštrc jedna od najboljih lokacija za izgradnju vjetroelektrana u BiH.

 

Električnu energiju iz obnovljivog izvora energije-vjetra, VE Oštrc će proizvoditi s osam vjetroturbina ukupno instalirane snage 28,2 MW. Planirana godišnja proizvodnja je 94 GW/h električne energije i ona je dovoljna za opskrbu svih kućanstava u Posušju, Grudama i Ljubuškom. Prema Studiji izvodljivosti vrijednost projekta VE Oštrc je 35 milijuna eura i to će biti najveća investicija u jedan projekt u Županiji zapadnohercegovačkoj.

 

Relaks d.o.o. Posušje potpisao je Ugovor o koncesiji s Vladom ŽZH, temeljem kojeg je stekao pravo izgraditi i koristiti vjetroelektranu na lokalitetu Oštrc u Posušju u periodu od 30 godina. Na ime koncesijske naknade Relaks će plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 2,5 posto od ukupne vrijednosti proizvedene električne energije, a naknada će se dijeliti na dva jednaka dijela između Županije i Općine Posušje, priopćeno je iz Udruge gospodarstvenika Posušje.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • JAaa21.01.2020 07:47 sati
    Piše se o vjetroelektranama u Posušju, a nitko ne spominje solarne elektrane u našoj zoni i kod krenice kada se sve instaliraju cijela općina Grude bi mogla dobivati električnu energiju iz obnovljivih izvora. Otiđite u zonu i pogledajte koliko terena je zauzeo toming, svaka čast.
  • mrki18.01.2020 09:27 sati
    Znaju za sebe, cuj 35 mil eur.. Pa dajte ljudima plate, sramota je da je jos uvijek plata u navedena dva poduzeca 1000 KM do 1100 KM..Ovce koje su ostale neka i dalje rade za tu bijednu i sramotnu placu,ostali svi za Njemacku..
  • ano17.01.2020 08:54 sati
    O jadna je država u kojoj oni upravljaju...i nije mi jasno kako misle to raditi kad im radnici stalno odlaze jer su nezadovoljni, a oni objavljuju natječaje na koje se nitko ne javlja, dosta je narodu više ponižavanja od gospodarstvenika i njihove djece...
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO